500 g hästi värsket lambaliha või lihaveise delikatesshakkliha
1 väike sibul
peotäis värsket münti
100 g peene jahvatusega bulgurit ehk eelkeedetud nisutangu
2 tl jahvatatud kaneeli
1 tl jahvatatud vürtspipart
1 tl Liibanoni 7-vürtsisegu või veel üks teelusikatäis vürtsi
0.5 tl jahvatatud musta pipart
maitse järgi soola
natuke jääkülma vett
Kaunistamiseks:röstitud piiniaseemneid
värskeid mündilehti
Kui kasutad tervet lihatükki, siis eemalda rasv ja lõika liha väikesteks piklikeks ribadeks. Aja liha kaks korda läbi hakkmasina (piklikud liharibad lähevad hakkmasinast kergemini läbi).
Koori ja haki sibul. Haki mündilehed hästi peeneks. Loputa bulgur külma vee all, nõruta.
Sega kausis hakkliha, hakitud sibul, ürdid ja bulgur. Maitsesta vürtsidega. Sõtku kätega hästi ühtlaseks hakkmassiks - kui segu on kuivavõitu, siis lisa vähehaaval veidi külma vett.
Tõsta hakkmass ovaalsele või ümmargusele vaagnale ning suru lamedaks ovaalseks või ümmarguseks "koogiks". Tee teelusikaotsaga hakkmassi sisse väikesed süvendid. Puista peale mõned röstitud piiniaseemned, nirista peale veidi oliiviõli ja kaunista mõne värske mündilehega.
Retsept ilmus Pille Petersoo kokaraamatu "Nami-Nami. Maailma maitsed 1" (2013) Liibanoni peatükis. Juta Kübarsepa tehtud fotol on kibbeh vasakul.
Mõnus oli. Hilisemad praekotletid kõlbasid süüa ka kaheaastasele. Kui see 7-vürtsisegu on za'atar, siis võiks selle retseptis ära mainida - leiaks otsingus selle järgi ka üles :)
Kibbeh nayeh e. Liibanoni böff
Populaarne Levandi mezze. Roa "juured" ulatuvad Aleppo piirkonda Süürias. Serveeri böffi kohe pärast valmistamist, kuna seistes muutub liha värv hallikaks ning bulgur-nisu imab endasse rohkem niiskust, muutes böffi kuivemaks.
Araabiakeelne nimi: كبة نيئة