Rassolnik

Klassikaline vene köögist pärit supp sea- või veiselihaga.

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500-600 g veiseliha või sealiha

2,5 l veiselihapuljongit

100 g odrakruupe või riisi

2 porgandit

1 petersellijuur

1 porru

1 sibul

1 sl õli

4-5 kartulit

3-4 hapukurki

maitse järgi hapukurgileent

soola

paar tera tavalist ja vürtspipart

Serveerimiseks:

hakitud maitserohelist

hapukoort

Valmistamine

Valmista esmalt puljong selle retsepti järgi. Sel juhul võid supi sisse panna hoopis puljongi keetmisel kasutatud liha.

Loputa kruubid või riis hoolega külma vee all, siis keeda väikeses potis soolaga maitsestatud vees pehmeks. 

Koori ja tükelda köögiviljad. Kuumuta potis veidi õli, passeeri selles sibul, juurpetersell, porru, porgand. Siis lisa puljong, kuumuta keemiseni. Lisa tükeldatud kartulid ja keeda tasasel tulel, kuni köögiviljad on peaaegu pehmed.

Sega hulka keedetud kruubid või riis ning tükeldatud hapukurgid. Maitsesta supp soola-pipraga parajaks, samuti lisa maitseks hapukurgileent (rassol'i). 

Serveerimisel puista supile maitserohelist (till, petersell, seller, roheline sibul) ja hapukoort.

Alternatiivne valmistusviis:

  • Kui Sul puljongit ei ole, siis võid asetada potti u 500 g liha ja külma vee. Aja keema, eemalda vaht. Lisa potti supivürtse (loorberit, soola, tavalist ja vürtspipart). Lisa pestud kruubid ja keeda, kuni need on poolpehmed. 
  • Lisa tükeldatud kartulid ja ribadeks lõigatud ja õlis hautatud aedviljad. Keeda, kuni kartulid on pehmed. Enne lauale andmist lisa tükeldatud hapukurgid (maitse järgi ka hapukurgileent). Kuumuta ja maitsesta supp soolaga.
  • Kui kasutad sealiha, siis vali nt kaelakarbonaad või abatükk. 

Lauale andmisel puista rassolnikule maitserohelist ja lisa hapukoort.

  • Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta odrakruubi asemel riisi. 
LISA KOMMENTAAR

Kardemon
postitatud 16.04.2010 23:31

Üks mu lemmiksuppe! Mida rohkem kruupe ja hapukurki, seda parem :()

Pille
postitatud 12.06.2016 11:11

Kardemoni saadetud foto:

Dee
postitatud 14.09.2010 18:09

Nii hea supp, et on meil menüüs 2 korda kuus. :) Kruupe panen rohkem.

Hexy
postitatud 29.11.2010 18:52

Maitses nagu päris :)

Tiramiiiisu
postitatud 13.01.2012 21:55

Õnnestus hästi, maitsev supp.

Pipi
postitatud 03.08.2015 12:51

Tõesti hea supp!

Vandiste
postitatud 16.07.2016 15:05

See supp maitseb nii hästi, et paneb endalt küsima: "Miks ma seda varem teinud ei ole?" Ja mis kõige tähtsam, üldse polnud keeruline teha :)

Svetlana Tobbi
postitatud 12.11.2016 11:38

Ilus supp ja taldrik!!!

Marjukas
postitatud 28.07.2017 15:43

Olen pikalt hoogu võtnud, et Rassolnikut teha.. Nüüd võtsin kätte ja niiii hea sai. Petersellijuurt ei lisanud.Liha pruunistasin pisut sügaval pannil või sees ja keetsin samal pannil. Ka juurikad passeerisin võis.See ei ole kindlasti viimane kord kui seda suppi teen!

Liis P.
postitatud 19.04.2023 08:26

Oh, mis isu tuli pilti nähes!

Ilme kokatadi
postitatud 05.02.2024 09:35

mina ise teen koolis lastele ja neile ei maitse, antke uus retsept

Teele
postitatud 14.04.2024 20:13

Kas sobib ka veise hakklihaga?

Pille
postitatud 14.04.2024 21:37

Saad maitsva hakklihaga supi, aga muuda siis keetmisaega vastavalt (hakkliha vajab väga vähe aega).