Lihapuljongi keetmine

Põhireeglid koduse maitsva puljongi keetmiseks.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

vasika või veise supikonte

sealiha või veiseliha või vasikaliha või lambaliha

külma vett

maitseköögivilju

loorberit

soola ja musta pipart

vürtspipart

Valmistamine

Puljongit võib keeta nii kondiga kui ka kondita lihatükkidest. Võimaluse korral vali muidugi kondiga lihatükid - need annavad leemele tugevama maitse. 

Kui soovid eriti tugeva maitsega puljongit, siis rösti kondid esmalt kuumas ahjus ahjupannil kuldpruuniks. 

Pane pestud lihatükid suurde potti. Lisa potti nii palju külma vett, et lihatükid oleksid kenasti kaetud. 

Kuumuta liha keemiseni, siis alanda kohe kuumust. Puljongit tuleb keeta väga tasasel tulel, nii et pind vaevu võbeleb. Mulinal keetmisel jääb puljong hiljem hägune!

Koori vahukulbi abil hoolikalt pinnal kogunev vaht! 

Maitseköögiviljadest kasutatakse puljongi maitsestamiseks koorega sibulat, porgandit, peterselli- ja sellerijuurt, varssellerit, peterselli- ja tillivarsi. Maitsevürtsidest soovitame loorberit, musta pipart ja vürtspipart. Maitsevürtsid ja -köögiviljad lisa alles pärast vahu eemaldamist! Ka soola-pipart (ja soola pigem vähe kui palju) lisa alles pärast vahu eemaldamist. 

Arvesta umbes sellise keetmisajaga:

  • vasika- ja sealiha, linnuliha- 1,5 - 2 tundi
  • vasika- ja seakondid ning veiseliha - 2,5 - 3 tundi
  • veisekondid - 3-4 tundi.

Valmis puljong kurna läbi sõela. Kasuta puljongit kohe supi keetmiseks või jahuta kiiresti maha ja pane külmkappi. 

LISA KOMMENTAAR

Ene
postitatud 18.07.2012 18:08

väga hea retsept.

Karima
postitatud 27.07.2012 09:37

vàga hea oli see t6esti, tegin kana puljongiga

Kägu
postitatud 30.04.2016 21:11

Väga maitsev!