vasika või veise supikonte
sealiha või veiseliha või vasikaliha või lambaliha
külma vett
maitseköögivilju
soola ja musta pipart
Puljongit võib keeta nii kondiga kui ka kondita lihatükkidest. Võimaluse korral vali muidugi kondiga lihatükid - need annavad leemele tugevama maitse.
Kui soovid eriti tugeva maitsega puljongit, siis rösti kondid esmalt kuumas ahjus ahjupannil kuldpruuniks.
Pane pestud lihatükid suurde potti. Lisa potti nii palju külma vett, et lihatükid oleksid kenasti kaetud.
Kuumuta liha keemiseni, siis alanda kohe kuumust. Puljongit tuleb keeta väga tasasel tulel, nii et pind vaevu võbeleb. Mulinal keetmisel jääb puljong hiljem hägune!
Koori vahukulbi abil hoolikalt pinnal kogunev vaht!
Maitseköögiviljadest kasutatakse puljongi maitsestamiseks koorega sibulat, porgandit, peterselli- ja sellerijuurt, varssellerit, peterselli- ja tillivarsi. Maitsevürtsidest soovitame loorberit, musta pipart ja vürtspipart. Maitsevürtsid ja -köögiviljad lisa alles pärast vahu eemaldamist! Ka soola-pipart (ja soola pigem vähe kui palju) lisa alles pärast vahu eemaldamist.
Arvesta umbes sellise keetmisajaga:
Valmis puljong kurna läbi sõela. Kasuta puljongit kohe supi keetmiseks või jahuta kiiresti maha ja pane külmkappi.
Lihapuljongi keetmine
Põhireeglid koduse maitsva puljongi keetmiseks.