450 g rohelisi aedube
1 hakitud sibul
4 sl võid
0.25 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsaga jahvatatud nelki
purustatud musta pipart
hakitud värsket maitserohelist - sh
Kaunistamiseks:1 sl hakitud värsket münti
Jogurtikaste:250 g maitsestamata jogurtit (nt 5%)
1 purustatud väike küüslauguküüs
0.5 tl soola
Kui kasutad värskeid aedube, siis trimmi need esmalt, lõika 2-3 jupiks ja keeda soolaga maitsestatud vees al dente. Külmutatud aedoad on juba keedetud ja tükeldatud ning tuleks lihtsalt üles sulatada ja nõrutada.
Koori ja haki sibul. Kuumuta suurel pannil või, lisa sibul ja prae tasasel tulel pehmeks.
Lisa oad, seejärel kaneel, nelk, pipar. Kuumuta keskmisel tulel aeg-ajalt segades, kuni oad on väga pehmed.
Samal ajal valmista jogurtikaste. Selleks tambi uhmris küüslauguküüs soolaga pastaks või riivi lihtsalt peene riiviga ja sega koos soolaga jogurti hulka.
Nüüd lisa värsked hakitud ürdid ubade hulka, kuumuta veel minut aega.
Tõsta oad serveerimiskaussi, kalla peale jogurtikaste ja kaunista värske mündiga.
Darra Goldsteini retseptiidee. Darra kirjutab: "Borani refers to a dish of boiled vegetables to which yogurt is added; an elaborate version calls for the addition of fried chicken as well. Georgian borani is similar to the Persian borani-e or Indian boorani, all legacies of Mongol influence.”
Väga maitsev, kasutasin küll olude sunnil teisi maitseaineid, aga see-eest suurel hulgal ürte, mis tegi roa vastupandamatuks. Maitses nii soojalt kui ka jahtunult.
Ma olen lihtsa jogurtikastme asemel peale pannud tzatzikit (nii tavalist kurgiga kui ka peediga). Kaste tuleb kindlasti juurde teha, just ubade ja küüslaugu-jogurtikastme kooslus annab selle õige tulemuse.
Rohelised oad ürtide ja küüslaugu-jogurtikastmega
ehk mts'vane lobios borani Gruusia köögist.