Beljašš e. pärämäts

Volgatatarlaste ja baškiiride köögist pärit ja Venemaal populaarsed hakklihapirukad, mida küpsetatakse pannil rasvaines. Volga tatarlased ja baškiirid kutsuvad neid pärämätsideks (vastavalt siis pärämäç ja бәрәмес), Venemaal on levinud termin beljašs (беляш).

Tainas võib olla pärmita või pärmiga, siin pärmiga variant.

Kõrvale paku kuuma puljongit või hapupiima.

Kogus
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

3 dl käesooja vett või piima

500 g nisujahu

1 tl soola

25 g presspärmi või pakike kuivpärmi

1 dl mahedamaitselist õli

Täidis:

500 g hakkliha

2 hakitud sibulat

soola ja musta pipart

Praadimiseks:

praadimiseks õli

Valmistamine

Valmista tainas:

Sega kausis soe vesi, suhkur, sool, siis lisa kuivpärmiga segatud jahu ning sõtku ühtlaseks (kui kasutad värsked pärmi, siis mudi see jahu sisse pisikesteks tükikesteks või lahusta väheses soojas vees). Sõtkumise lõpupoole lisa õli. Kata tainapall puhta köögirätikuga ning lase soojas tuulevaikses kohas umbes tund aega kerkida.

Valmista täidis:

Täidise jaoks sega kõik ained korralikult läbi, praadida pole vaja. 

Pirukate vormimine ja küpsetamine:

Võta umbes peopessa mahtuvad tainaportsud, vormi pallikesteks. Rulli pallikesed lahti, aseta keskele hakklihatäidis Tõsta tainaservad keskele üle täidise kokku - täidis võib keskelt paistma jääda, kuigi kõik auku ei jäta.

Vajuta beljašid lapikuks. Prae pannil rohkes rasvas mõlemalt poolt kuldpruuniks (esmalt prae täidisega pool; kuumus võiks olla pigem madalapoolne). Lase liigselt rasval köögipaberil nõrguda. Serveeri kuumalt. 

Nipid ja soovitused:

  • Hakklihaks võib olla nt veise- ja seahakklihasegu, kas vahekorras 75:25 või 50:50. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Kaare
postitatud 29.04.2017 14:56

Polnud ammu rasvas küpsetatud pirukaid söönud. Päris nostalgilised olid :)

Sonera
postitatud 25.02.2018 22:01

Tõeline nostalgia :)

Piret Simmo
postitatud 12.09.2018 22:40

Olen teinud - väga head aga ka väga toitvad.

Dania
postitatud 19.09.2018 12:06

Tere Huvilistel on võimalik õppida valmistama pärämätsi tatari inimeste juhendamisel. Töötuba toimub 18.oktoobril 2018.a. Tallinna Rahvaülikoolis ja 2. novembril 2018.a. Tartu Rahvaülikoolis. Toidu valmistamise põhinipiks on pirukate voltimine, mis nõuab pisut juhendamist ja harjutamist. Pakun lisaks tatari viisil valmistatud teed ja infot tatarlaste kohta Eestis.

Jeti
postitatud 09.02.2019 22:01

Ämma ja Dania näpunäidedest julgust kogunud, julgesin päris ise esimesed pärämätsid (meil turpinnid)teha. Ilma pärmita ja veisehakklihaga variant. Peaaegu nagu päris said, voltimine tahab harjutamist veel :).

Irina Kuusemäe
postitatud 08.01.2023 17:10

Õige tatari pärämäts on tehtud hobuse lihast.