Pärsiahõnguline ahjulammas granaatõunasiirupiga

Ahjus küpsetatud noorlamba abatükk (terve ja kondiga) koos magusmõrkja granaatõunasiirupi ja lõunamaiste vürtsidega.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
u 4 tundi
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

4 punast sibulat

6 küüslauguküünt

2 kg noorlamba abatükk

4-5 sl granaatõunasiirupit

1 sl jahvatatud koriandriseemneid

2 tl jahvatatud vürtsköömneid

helbelist meresoola

3.5 dl vett

kaunistuseks granaatõunaseemneid soovi korral

Valmistamine

Lõika sibulad viiludeks, koori küüslauguküüned. Pane sibulaviilud ja küüslauguküüned suurele ahjupannile. Tõsta lambaliha sibulatele-küüslaukudele ning nirista peale granaatõunasiirup, puista peale jahvatatud koriandriseemned ja vürtsköömned ning veidi meresoolahelbeid.

Kalla ahjuvormi vesi ning kata kogu vorm fooliumiga. Pane 220-kraadisesse ahju ning keera kuumus kohe 160 kraadi peale. Küpseta 3,5-4 tundi, kuni liha on hästi pehme.

Serveeri oliiviõliga valmistatud kartulipudru ja köögiviljade või rohke mündi ja peterselliga maitsestatud kuskussiga.

Nipid ja soovitused:

  • Lamba abatükk paikneb esiosas ning on konditustamiseks üks keerulisemaid tükke. Abatükk sisaldab enam rasva, mis tagab mahlakuse
  • Kõige sagedamini kasutatakse kondiga abatükki (umbes 3 cm paksuste lõikudena), mis sobib hautamiseks, küpsetamiseks, praadimiseks ja raguuks. Samuti võib kondiga või kondita abatükki grillida (nt šašlõkina). Šašlõkk ei pea alati olema kondita lihast – üsna edukalt annab seda teha ka suuremast kondiga lihalõigust ning küpsetada näiteks grillresti peal.
  • Kui poest granaatõunasiirupit ei leia, siis valmista ise. Sega potis 350 ml granaatõunamahla, poole sidruni mahl ja 2 sl suhkrut ning keeda tasakesi kokku, kuni potis on u 75 ml granaatõunasiirupit.
  • Kui kasutad pöördõhuga ahju, siis on temperatuurid vastavalt 200 C ja 140 C.

Retsept on mugandatud Briti ajakirjast BBC Good Food (October 2011, Persian lamb with pomegranate molasses). Pildi tegi Laura Laanjärv

LISA KOMMENTAAR

Kybarsepp
postitatud 02.02.2021 10:27

Granaatõuna lammas oli väga maitsev, aga mul vist mingi vanem loom, sest isegi peale 5-tunnist ahju ei tulnud liha päris kondi küljest lahti...