1 suur lillkapsapea või 2 pakki Härmavili külmutatud lillkapsast
vett ja soola
7 dl piima
1 väike sibul
50 g võid
50 g nisujahu
50 g tugevamaitselist juustu (nt Cheddar)
50 g riivitud Parmesani
1 purk konserveeritud võiube soovi korral
Kuumuta ahi 200 C.
Pane väikesesse potti piim, loorberileht ja sibul, millesse oled nelgiterad sisse torganud. Kuumuta piim keemiseni, siis tõsta tulelt ja lase umbes 15 minutit maitsestuda.
Sulata paksupõhjalises potis või, sega juurde jahu ja kuumuta segades paar minutit. Ära pruunista! Nüüd kalla läbi sõela juurde kuum piim ning vispelda kiiresti ja korralikult ühtlaseks. Tõsta veidi kuumust ning jätka kastme vispeldamist-kuumutamist 15–20 minutit, kuni kaste pakseneb.
Tõsta pott tulelt, sega juurde peaaegu kogu riivitud juust ning maitsesta soola-pipraga.
Murra lillkapsas õisikuteks ja keeda soolaga maitsestatud vees 5–8 minutit, kuni terav nuga õisikust vaevata läbi läheb.
Nõruta lillkapsas ja tõsta õisikud võitatud ahjuvormi. Soovi korral laota peale nõrutatud-loputatud valged oad. Siis tõsta peale juustukaste. Riputa peale riivsaia ning veidi riivitud juustu, samuti võid peale poetada mõned võitükikesed.
Küpseta 200kraadises ahjus umbs 20 minutit, kuni roog on pealt kenasti kuldne.
Briti-itaalia toidublogija Rachel Alice Roddy retsept ilmus ka ajakirjas Pereköök, pildi tegi Hele-Mai Alamaa.
Juustukattega lillkapsas
See roog on inglaste seas tuntud kui "Cauliflower cheese" ja kuulub armastatud suveroogade hulka. Lillkapsast võib serveerida värske salati või värviliste köögiviljadega.
PS Võid kasutada nii värsket kui ka sügavkülmutatud lillkapsast. Viimasel juhul soovitab Nami-Nami kasutada Härmavili lillkapsast (2 pakki).