Tuunikalamajonees

Tonnato ehk tuunikalamajonees on populaarne kaste Itaaliast Piedmonte piirkonnast. Kõige tuntum on vitello tonnato ehk vasikalihalõigud tuunimajoneesiga, aga see kaste sobib ka nisuleivale, tomatitele, keedumunadele jne.

Kasuta nt kvaliteetse Itaalia brändi RIO MARE tuunikalatükke õlis.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

Tonnato-tuunikalamajonees:

2 munakollast

2 anšoovisefileed õlis

10 loputatud ja nõrutatud kapparit

1 hakitud šalottsibul

0.5-1 sidruni mahl

1.5-2 dl mahedamaitselist oliiviõli

200 g RIO MARE tuunikalatükke õlis

soola ja musta pipart

Kiir-tonnato:

250 g Hellmann's Original majoneesi

1 sl kappareid

1-2 anšoovisefileed

0,5-1 sidruni mahl

200 g RIO MARE tuunikalatükke õlis

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

küpseid suuremaid lihatomateid

keedetud kanamune või pardimune

vasikapraadi

küpsetatud seafileed

küpsetatud ja viilutatud kalkuni rinnaliha

Garneering:

kappareid või kapparimarju

Valmistamine

Tonnato-kastme jaoks pane sauseguri kannu munakollased, kapparid, anšoovisefileed, poole sidruni mahl, hakitud šalottsibul ja veidi musta pipart. Peenesta sauseguriga võimalikult ühtlaseks.

Siis lisa peene nirena oliiviõli, segu edasi püreestades. Viimasena sega juurde nõrutatud tuunikala ning püreesta veel kord. Maitse - vajadusel lisa soola, pipart või sidrunimahla.

Kiir-tonnato jaoks pane kõik komponendid kannmikserisse või saumikseri nõusse ja töötle ühtlaseks hapukoorelaadseks kastmeks. Maitsesta sobivaks. 

Serveerimisviise:

  • Lõika baguette, ciabatta vms nisuleib õhukesteks viiludeks. Vahetult enne serveerimist aseta igale saiaviilule napp supilusikatäis tuunikalamajoneesi ning kaunista kapparimarjaga.
  • Vitello tonnato ehk vasikapraelõigud tuunimajoneesiga
  • Uova tonnata ehk keedetud munad tuunimajoneesiga (avafotol)
  • Pomodori tonnati jaoks laota vaagnale mõned rukolalehed, siis viilutatud suveküpsed tomatid, peale tonnato-majonees ja mõned kapparid kaunistuseks. 
  • Keedetud keel jääb tuunimajoneesiga väga maitsev.

Loe veel:

Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa

LISA KOMMENTAAR

Vernanda
postitatud 07.07.2010 15:32

kindlasti kuuluvad kordamisele.

Ilse
postitatud 23.03.2016 21:34

Olen seda kiirvarianti mitu korda teinud ja keedetud keelega serveerinud, väga maitsev.

Elvi Rupp
postitatud 21.01.2021 14:17

Tehtud, ülihea!