Vitello Tonnato e. vasikaliha tuunikalakastmes

Tuntud suveroog Piedmonti piirkonnast Itaaliast, mida serveeritakse külmalt või toatemperatuuril. Hea viis ülejäänud vasikaprae serveerimiseks. Roa võid kasvõi eelmisel päeval valmis teha!

Kogus
neljale
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 kg vasikaliha

Tonnato-kaste:

2 munakollast

2 anšoovisefileed õlis

0.5-1 sidruni mahl

1 šalottsibul

10 kapparit

0-1.5 dl mahedamaitselist oliiviõli

200 g purk õliga tuunikalakonservi

soola ja musta pipart

Valmistamine

Eemalda vasikafileelt vajadusel rasvakiht ja -kelmed. Keera tihedasti toidukilesse, tee mõlemasse kileotsa sõlm. Täida suur pott veega ning kuumuta 60°C kraadini. Pane toidukilesse keeratud vasikafilee potti ning pošeeri tasasel tulel, kuni liha on läbi küpsenud (umbes 1 tund, olenevalt filee suurusest).

Kui filee on küpsenud, siis võta see potist välja ning pane vasikafilee edasise küpsemise vältimiseks jääkülma vette. Lase jahtuda. (See valmistusviis on Austraalia koka Curtis Stone'i retseptist võetud. Võid kasutada ka lihtsalt jahtunud vasikapraadi). 

Lõika küpsetatud vasikaliha õhukesteks viiludeks. Aseta lihaviilud piklikule vaagnale, nii et iga järgmine viil eelmist osaliselt kataks. 

Tonnato-kastme jaoks pane sauseguri või kannmikseri kannu munakollased, kapparid, anšoovisefileed, poole sidruni mahl, hakitud šalottsibul ja veidi musta pipart. Peenesta võimalikult ühtlaseks. Siis lisa peene nirena oliiviõli, segu edasi püreestades. Viimasena sega juurde nõrutatud tuunikala ning püreesta veel kord. Maitse - vajadusel lisa soola, pipart või sidrunimahla.

Kalla kaste vasikalihaviiludele, kaunista paari kappariga ja serveeri.

Kas teadsid, et: 

  • Roog on populaarne ka Argentinas, kus seda tuntakse vitel tonné nime all ja kus see on kohustulik roog jõululaual :)
  • Mõned kokad määrivad vaagnale esmalt kihi tonnato-majoneesi, siis laotavad peale vasikalihalõigud ja seejärel kallavad peale kastme. 
  • Vitello tonnato võib kuni neljaks-viieks päevaks külmkappi maitsestuma jätta. 
  • Tuunikalamajonees sobib ideaalselt ka keedetud munade juurde (uova tonnata)
  • Tuunikalamajoneesi võib ka lihtsalt nisuleivale määrida: suupistesaiad tuunikalamajoneesiga
LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 19.11.2009 16:22

Kõlab nii kenasti ja maitses ka väga hästi.Mees kiitis kohe väga.

Zoozi
postitatud 30.08.2015 10:34

Pilt ka: