PÄRSIA KÖÖK

Pille
Postitusi: 16223
Nami-Nami peakokk
2012-05-25 19:58:38
Pärsia ehk iraani köök siis. Tegin täna imemaitsvat peedi-boranit. Borani on jogurtidipp, mida tehakse erinevate köögiviljadega. Peedi oma oli küll tõeliselt maitsev ja ilmselt teen seda suure peedisõbrana sel suvel veel mitu korda, kuni sõbrad on kõik proovida saanud ja ära tüdinenud :) Kuna järgmise nädala alguses läheb "laivi" Nami-Nami uuendatud versioon, siis tõsteti täna andmebaas ümber. Ma suutsin kaks retsepti pärast seda importimist veel lisada, sh pommu-borani. Kopeerin selle siia ka, pärast pean selle uude versiooni uuesti sisestama ja siis siit hea võtta. Pommu-borani ehk borani bademjan Pärsia köögist pärit pommu e. baklažaani ja jogurti kaste. Koostis: 2 pommut e. baklažaani 1 punast sibulat 3 küünt küüslauku 2.5 dl paksu maitsestamata jogurtit 0.75 tl kuivatatud münti praadimiseks õli soola ja musta pipart Valmistamine: Pese pommud, aseta kuumade süte kohale või pane kuuma grillahju. Küpseta pommusid umbes 30 minutit, kuni nad on läbinisti küpsed - küpsetamise ajal võiksid neid paar korda ringi keerata, et pommud ühtlasemalt pehmeneksid. Pane küpsed pommud kaussi, kata kauss toidukile või fooliumiga ja lase jahtuda - siis on neid parem koorida. Koori sibulad ja lõika viiludeks, haki küüslauk. Prae tasasel tulel vähese õliga pehmeks. Kui pommud on jahtunud, siis koori pommud ja eemalda üleliigsed seemned. Pane pommu viljaliha kaussi, lisa umbes kolmveerand praetud sibulatest, maitsesta kuivatatud mündi (u 0,25 tl), soola ja pipraga. Sega hoolega, siis püreesta saumiksriga ühtlaseks. Sega juurde jogurt ning pane vähemalt paariks tunniks külmkappi maitsestuma. Lisa ülejäänud praetud sibulatele 0,5 tl kuivatatud münti ning jätka praadimist, kuni sibulasegu on sügavkuldne ja üsna krõbe. Serveerimiseks pane pommu-jogurtisegu kaussi, kaunista praetud mündilõhnaliste sibulatega. Serveeri lavašši, krõbeda nisuleiva vm. Retsept on mugandatud "My Persian Kitchen" toidublogist.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16223
Nami-Nami peakokk
2012-05-25 20:00:34
Kui kellelgi on mõni tore kokkupuude olnud mõne Pärsia roaga või tahab mingit konkreetset retsepti (või siis jagada mõnda toredat retsepti), siis andke aga teada. Nami-Namis on väike valik Pärsia retsepte muidugi juba olemas. Kui nüüd õigesti mäletan, siis hakkasin neid retsepte lisama seepärast, et Edinburghis oli mul üks pärslasest salsa-partner. Ta rõhutas alati, et on Pärsiast ja mitte Iraanist :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Alya
Postitusi: 1
Kokaõpilane
2012-08-25 01:02:10
Mina tahaks lisada pa"rsia pa"ritoluga baklazhani lihapiruka retsept. Originaalne nimi on keeruline ja sisaldab syna "badmidzhan", mis ongi pa"rsia keeles baklazhan. Kyige lihtsam on seda teha valmis tavalisest lehetaignast,. Kuid olen teinud ka soolasest muretaignast, pa"rmi-lehetaignast, kohupiimataignast ja isegi ostetud ku"lmutatud kruassonidest. Alati tuleb hea. Kirjeldus tundub natuke keeruline kuid tegemisel la"heb kyik lihtsaks. Kyigepealt tuleb valmistada baklazhanid. Vytame 2tk ja paneme tervelt ahjuplaadile, mis on kaetud tinapaberiga. Ku"psetame 220 kraadi juures. Umbes 20 min. Kui valmis, siis tuleb koore seest lusikaga sisu va"lja kraapida ja ja"medalt hakkida noaga. Las jahtuvad. Niikaua kui baklazhanid olid ahjus valmistame liha. Tuleb praadida kuldseks 1 suur sibul ja lisada pannile 1/2 kg hakkliha.Praadida. Kui valmis saab siis lisada segule kuminit (va"ga oluline!), soola, pipart, hakitud maitserohelist ja hakitud seedripa"hklid (kui on).Segada la"bi ja"tta tulele veel paar minutit. Jahutada. Lisada 1muna ja hakitud baklazhanid. Nuu"d tuleb "kokku panna" pirukas. Tainas tuleb jagada kaheks osaks : 2/3 ja 1/3. Suurem osa rullida laiali ja asetada ahjuplaadile. Pintseldada kergelt soolaga lahti klopitud munavalgega ja asetada u"htlase kihina ta"idis. Teine osa taignast rullida lahti ja panna peale ta"idisele. Vyib tervelt katta , vyib ka osadena, "syrestikuna", akendega jne. Kui pealmine taigen katab ta"idist u"leni, siis tuleks kahvliga vyi hambaorgiga augud teha. Maa"rida pealt munaga , raputada seesami seemneid ja asetada 200C ahju pooleks tunniks, kuni saavutab kuldse tooni. Serveerida jahutatult . Head isu!
Pille
Postitusi: 16223
Nami-Nami peakokk
2013-01-20 16:08:09
Tiina juhatas mind Juci blogis oleva pommu-borani retseptini: Borani e bademjan. Kui mullu peedi-boranit tegin, siis kogusid kõik muud borani-retseptid ka kokku, aga tegemiseni ei jõudnud. Nii et minge ja uudistage Juci blogist hetkel :)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Tiina
Postitusi: 1340
Abikokk
2013-01-20 17:16:34
Pille:
Tiina juhatas mind Juci blogis oleva pommu-borani retseptini: Borani e bademjan. Kui mullu peedi-boranit tegin, siis kogusid kõik muud borani-retseptid ka kokku, aga tegemiseni ei jõudnud. Nii et minge ja uudistage Juci blogist hetkel :)
Mulle väga meeldis :)

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Pille
Postitusi: 16223
Nami-Nami peakokk
2013-03-17 23:43:13
Retsept The Times'is: Persian beetroot and leek kuku with pomegranate yogurt recipe (A Persian-style frittata of beetroot, leeks and herbs, served with pomegranate and mint yogurt)

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Edith
Postitusi: 218
Abikokk
2013-06-11 12:14:15
Kui kellelegi pakub huvi siis kirjutasin väikese loo sellest kuidas ma valmistasin ausatest Klooga kibuvitsadest roosivett: kuidas teha roosivett

Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan

Pille
Postitusi: 16223
Nami-Nami peakokk
2013-07-29 15:04:03
Edith:
Kui kellelegi pakub huvi siis kirjutasin väikese loo sellest kuidas ma valmistasin ausatest Klooga kibuvitsadest roosivett: kuidas teha roosivett
Eile pildistasime mu uue kokaraamatu jaoks Pärsia toite. Roosivesi oli täitsa kasutuses, kuigi sel korral poest ostetud :) Siin väike kollaaž: Pildistab Juta Kübarsepp.

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Pille
Postitusi: 16223
Nami-Nami peakokk
2015-09-23 15:42:17

Saveur kirjutab sellest, kuidas Pärsia toit Londonis populaarsust kogub: http://www.saveur.com/london-persian-cuisine-food-trend?src=SOC&dom=fb

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Rebane
Postitusi: 661
Abikokk
2018-09-23 07:18:31

Muude reisimuljete kõrval kirjutan veidi ka pärsia köögi muljetest: https://jazzinokitchen.blogspot.com/2018/09/reisijuttu-parsia-parsia-parsia.html

Jazzino. teen. naudin.