Kas keegi vastlast lihavõtteni paastu ka peab?

Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2012-02-22 12:03:56
Ma proovisin paar aastat tagasi paastu ajal lihatoodetest loobuda. Kavatsesin küll algul, et 1x nädalas võib kalkunit tarvitada ja et kui väljas süüa, siis ei pea tingimata lihavaba toit olema, aga järeleproovitavaid taime- ja kalatoite kogunes nii palju ning mingit nälga liha järele ei olnud, et läks mingi 2 ja pool nädalat ludinal järjest ilma lihata täiesti. Siis hakkasid probleemid. Ei, mitte et tekkis isu liha järele. Aga hakkasid probleemid kurnatusega, ärrituvusega, depressioon hakkas pead tõstma. Alguses ma ei saanud isegi aru, millest ja miks nii võimatu olla on. Alles kui sõber soovitas, et äkki see on lihapuudusest, jätsin paastu katki - küll vastutahtmist, kuna mingit võitmatut kiusatust liha süüa ma endiselt ei tundnud - ja ennäe, sümptomid kadusid. Seega mina tean nüüd, et vähemalt kevadtalviti on minu jaoks täielikuks lihast loobumiseks vale aeg ja enam neid katsetusi ei hakka tegema. Ja muidu on mul ka praegu menüüga mängimise asemel muidki muresid nii palju, et nad peavad end järjekorda võtma. Aga mingil määral ennast piirata tuleb nagunii, sest peeglisse pilku heites, on manustatavate kalorite üldkogust viimane aeg piirata ja teiseks, lähitulevikus seisab ees purihambaopp, niiet nädal aega tarretisi ja vedelat lurri on jälle kalendris kirjas.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Lilly_Munster
Postitusi: 101
Abikokk
2012-02-22 14:07:06
Belglastel on terve kampaania 40 päeva lihata või täpsemalt 40 päeva vähem liha . Argumendid küll pigem ökoloogilised kui katoliiklikud, aga mitmed tuntud inimesed on oma nägu ja häält kampaaniaks laenanud. Kuna ma vegetaarset neljapäeva niigi juba pean, siis teatasin eile sibulaklopsi juures, et söödagu, tänasest tuleb pikem paus. ;) Kurnatuse ennetamiseks ma loodan soojemate ilmade jätkudes veel paastu ajal nõgesesupi tegemiseni jõuda. :P
Silx
Postitusi: 1075
Abikokk
2012-02-22 15:38:23
Hmm.. et praktiliselt olen igapäevaselt sunnitud jätma ühe toidugrupi vahele (va laktoositalumatus), siis igasugune paastumine tundub tervise ja heaolu jaoks lausa ülekohtuna! Eriti kui muud tervislikud parameetrid hetkeseisuga ei nõua ka seda (ohh küll see on mööduv nähtus..:)) Kuigi jah.. mul on alati perioodil jõulud-juunikuu olnud sealiha (ja loomaliha) suhtes suur isutus.. kana ja kala läevad peale küll. Ja magusat tihti ka ei taha.. saia läheb ka kaks korda aastas.. Nii, et ju siis loomulik paast - keha ütleb, mida vajab ja millal vajab. Üldiselt püüan tervislik olla. :)

Gastronautilised äpardused We ate the food, we drank the wine Everybody having a good time

Triinpvr
Postitusi: 195
Abikokk
2012-02-22 17:27:16
Blondie:
Paastumise mõte on üldiselt millestki loobumine, enesekontroll. Üks minu tuttav näiteks paastus eelmine aasta emaga tülitsemisest...
:D Mul on ka üks tuttav, kes paastuks loobus makaronidest ja emale halvasti ültemisest.

laualamp.wordpress.com

Blondie
Postitusi: 459
Abikokk
2012-02-23 08:39:59
Triinpvr:
Blondie:
Paastumise mõte on üldiselt millestki loobumine, enesekontroll. Üks minu tuttav näiteks paastus eelmine aasta emaga tülitsemisest...
:D Mul on ka üks tuttav, kes paastuks loobus makaronidest ja emale halvasti ültemisest.
Tead, mul on jäänud mulje, et meil on vist sama tuttav :D
Marink
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2012-02-23 09:36:25
Netcat:
...Siis hakkasid probleemid. Ei, mitte et tekkis isu liha järele. Aga hakkasid probleemid kurnatusega, ärrituvusega, depressioon hakkas pead tõstma. Alguses ma ei saanud isegi aru, millest ja miks nii võimatu olla on. Alles kui sõber soovitas, et äkki see on lihapuudusest, jätsin paastu katki - küll vastutahtmist, kuna mingit võitmatut kiusatust liha süüa ma endiselt ei tundnud - ja ennäe, sümptomid kadusid. ...
Soovitan lugeda Gary Taubes'i kirjutatud raamatut "Good Calories, Bad Calories". Muutis väga palju minu mõttemaailma ning aitas aru saada paljude haiguste (kõrgvererõhutõbi, suhkruhaigus, kõrge kolesteroolitase, ülekaalulisus, veresoonkonnahaigused, kurnatus jne) otseseid seos toiduga.
Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2012-02-23 13:33:49
Marink:
Soovitan lugeda Gary Taubes'i kirjutatud raamatut "Good Calories, Bad Calories". Muutis väga palju minu mõttemaailma ning aitas aru saada paljude haiguste (kõrgvererõhutõbi, suhkruhaigus, kõrge kolesteroolitase, ülekaalulisus, veresoonkonnahaigused, kurnatus jne) otseseid seos toiduga.
Kas sel raamatul mingi uudisväärtus nendele inimestele ka on, kellele inimese tervisliku seisundi seos manustatud või manustamata jäetud toitainetega uudiseks ei ole? Ses mõttes, et sedasorti infosse me tänapäeval ju lausa _upume_ ilma seda otsimatagi, rääkimata veel sellest, kui millegi vastu konkreetselt huvi tunned ja järele viitsid uurida. Mille poolest just see teos eriline on?

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Marink
Postitusi: 48
Kokaõpilane
2012-02-23 18:26:19
Netcat:
Marink:
Soovitan lugeda Gary Taubes'i kirjutatud raamatut "Good Calories, Bad Calories". Muutis väga palju minu mõttemaailma ning aitas aru saada paljude haiguste (kõrgvererõhutõbi, suhkruhaigus, kõrge kolesteroolitase, ülekaalulisus, veresoonkonnahaigused, kurnatus jne) otseseid seos toiduga.
Kas sel raamatul mingi uudisväärtus nendele inimestele ka on, kellele inimese tervisliku seisundi seos manustatud või manustamata jäetud toitainetega uudiseks ei ole? Ses mõttes, et sedasorti infosse me tänapäeval ju lausa _upume_ ilma seda otsimatagi, rääkimata veel sellest, kui millegi vastu konkreetselt huvi tunned ja järele viitsid uurida. Mille poolest just see teos eriline on?
Minule oli sellel teosel küllaltki suur väärtus. Raamatu ümberjutustus kujuneks väga pikaks, kuid proovin lühidalt midagi öelda. Autor tegeles üle 15 aasta uurimustööga, millega ta soovis läbi analüüsida kõik kättesaadavat maailmas läbiviidud toitumisalased (inim)katsed ning jõuda arusaamisele, miks on toitumisalastes soovitustes niivõrd palju vasturääkivusi. Esimesed kirjalikud tähelepankud olid aastatest 1850 kuni siis tänapäevani. Raamat on kirjutatud aastal 2010. Kuigi tema erilises fookuses on just ameeriklaste ülekaalulisus ning kõikvõimalike riiklike institutsioonida jagatavad toitumissoovitused, mis tulemusi ei ole andnud, käsitleb ta probleeme laiemalt. Kohati oli raamat väga detailidesse laskuv (meditsiinilised terminid, verekeemia, erinevate rakkude funktsioneerimine jne), kuid kuna oli huvi lugeda, siis see vaev tasus end ära. Tulemus, milleni autor jõudis, oli masendav – palju on soovitustes teadlikku vassimist, võhiklikkust, pooltõe rääkimist või lihtsalt oletuste rääkimist tõe pähe. Toetudes uuringute faktidele on autori kokkuvõte laias laastus selline, et kaaluprobleemide, suhkrutõve, kõrgvererõhutõve, südameveresoonkonnahaiguste jne põdejate probleemide alged peituvad tarbitavates süsivesikutes. Eelkõige rafineeritud süsivesikutes (valge suhkur, valge jahu, valge riis) ning tärkliserikastes toiduainetes. Samas jõuab ta selleni, et loomse valgu (liha, kana, kala, muna) dieet oleks lahendus. Kuna sina konkreetselt viitasid kurnatusele ja seostasid seda liha mitte-söömisega, siis sellest tulenevalt soovitasingi antud raamatut lugeda, sest selles on väga detailselt näidatud, mis juhtub, kui organismis on loomse valgu (eriti just punase liha) puudus. Eks toitumine ja toitumisalaste tõdede uskumine/mitte uskmine ole iga inimese enda otsustada. Mina jõudsin selle raamatuni oma noorema lapse terviseprobleemidest tulenevalt ja olen abi saanud. Mulle meeldib, kui teos põhineb faktidel (ja enam kui ühe-kahe uuringu tulemustel), aga mitte teooriatel, mis ei ole praktikas kinnitust leidnud. Autoril on võimalik faktidele toetudes näidata, et nt sellised arusaamad nagu toitumine toitumispüramiidi järgi (nagu enamik tasakaalustatud toitumist sovitav kirjandus on) ei ole organismile tegelikult kõige parem lahendus. (See on vaid üks näide.) Respekt autorile, kes on meeletu töö teinud süvenedes detailidesse ning samas oskuslikult selle tavalugejale kirja pannud. Hetkel on mul raamat välja laenatud, kui kui on huvi, siis võin lugeda anda.
Kirsike
Postitusi: 1359
Abikokk
2012-02-25 00:11:51
Päris 100% paastu lihavõtteni ei pea, pole kunagi lõpuni välja vedada suutnud, aga "tee kasvõi pool, kui tervet ei jaksa", nii et loobun, nagu alati, peamiselt lihast (aga supi sisse sülitama ei hakka, kui selle lihapuljongist keedan pereliikmetele :)) Teen ka 10-päevase mahlapaastu ära, sel aastal juba neljandat korda. Enam ei ole raske, super-enesetunne ja puhtad maitsemeeled pärast paastu on seda väärt. :) kui hästi läheb siis homme alustan ettevalmistuspäevadega.

Lindude toitmine

<< 1 | 2 >