LÄÄTSED ja nende kasutamine köögis

Pille
Nami-Nami peakokk
2009-01-22 17:03:44
Ristl:
tegin Nami-Namist Kreeka läätsesuppi. Ausalt öeldes ei meeldinud see meie peres mitte kellelegi :( Ma ise arvan, et maitse rikkus ära see 0,5 dl punaveiniäädikat - muud maitset ei tundnudki. Hea oli see, et järgmisel päeval (sest sellest 4 inimese kogusest tuli ligi 2 liitrti suppi) ma lisasin supile veidi suhkrut, ohtrasti SM Vahemere maitseainet ja serveerimisel natuke parmesani ja oli täitsa söödav. mehe arvates lausa maitsev (ja teismeliste arvates õudne).
Jube kurb, et Sulle ei maitsenud. Ilmselt läätsesupiarmastuse tekitamiseks on see liiga jõuline-pikantne supp - ja eks neid veiniäädikaid ole ka mahedamaid (ehtsa punaveini põhiseid) kui ka vängemaid (mingi sünteetilise äädika põhiseid). 3 sl nii suure supikoguse peale ei ole üldiselt palju, aga ma panen retsepti juurde täienduse, et kogusega katsetada. Hea seegi, et järgmisel päeval suutsid mehele siiski meeldiva maitseelamuse pakkuda :)
Ristl:
Nii, ühinesin ka läätseteemaga ja ostsin elus esimest kordi läätsi (punaseid, kiirküpsevaid, muid ei leidnud Selverist)
Täna hommikul oli üle tüki aja asja Pirita Selverisse ja seal oli nt kolme sorti läätsesid. Nende tervisetoitude/mahetoodete riiulis oli suuri pruunikasrohelisi läätsi; kaks vahet edasi teiste herneste-ubade riiuli lõpus kiirkeedu-punaseid läätsi (ilmselt neid, mida Sa ostsid) ja rohelisi hispaanlaste pardina läätsi (mainitud siin). Imelik, et need eraldi riiulitel olid..

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Maris
Abikokk
2009-01-24 18:41:35
Inspireerituna siinsest teemast otsisin ka mina poest läätsed üles. Nii Selveris kui Säästumarketis olid ainult punased kiirkeeduläätsed. Nende konsistents valmiskujul jätab natuke soovida, aga seda kompenseerib valmimise kiirus. Natuke siin ja mujal internetis tuhnides kombineerisin kokku retsepti, millele panin nimeksi soe läätsesalat. Julgen seda reklaamida, sest perele meeldis (taldriku sõid tühjaks ka allameetrised põnnid). Retsept siin: 1 klaas läätsesid (antud juhul punased kiirkeedu) 2 lehte loorberit 5-6 nelki soola kastmeks 1,5 spl palsamäädikat 3 spl oliivõli 0,5 tl kanget sinepit 1 tl vürtsköömnepulbrit pisut soola pisut suhkrut suur peotäis hakitud värsket lehtpeterselli suur peotäis hakitud rohelist sibulat 1-2 tomatit kuubikuteks lõigatuna 100 g tugevamaitselist juustu Keeda läätsed loorberi, nelgi ja soolaga. Nõruta. Aseta laia kaussi. Klopi kokku kaste ja sega koos maitserohelisega läätsede hulka. Nüüd aseta salatile juustutükid (soovi korral võid juustutükid soojade läätsedega katta, siis hakkab mõnusalt sulama. Ise kasutasin ühel korral kitsejuustu, teisel korral Camemberti.) Kõige peale puista tomatitükid ja värvi lisamiseks maitserohelist. Olen seda salatit nüüd paar korda teinud ja kiita saanud. Lihtsus, tervislikkus ja valmimise kiirus teevad sellest maitsva tööpäevaõhtuse söögi.
Frieda
Abikokk
2009-01-25 17:54:45
Mina sain valmis nami-nami toeka läätsesupi, mis maitses väga hästi. Tõeline talvesupp.

Söömine on ainus töö, mis toidab

Blondie
Abikokk
2009-01-25 20:02:44
Tegin improviseeritud läätsehautist, millest mul kahjuks pilti pole, sest see oli lihtsalt nii hea, et sai kohe otsa... :)
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-01-25 22:20:43
BOONUS! AUHIND! KINGITUS! NÄNN :) Veebruari alguses kuulutan välja uue kooskokkamise (sel korral magusa). Aga et teid siin veel viimase nädala jooksul läätseroogi proovima turgutada, siis annan teada, et mul on üks vahva kööginugade kinkekomplekt Victorinoxilt, mille ma kõige tublimate läätseroogade katsetajate vahel välja loosin :) Komplektis on 6 väikest mustast plastist käepidemega nuga - ühepoolne kartulikoorimisnuga, koorimisnuga, koorimisnuga, tomatinuga, lainelise servaga koorimisnuga ja veel üks lainelise servaga koorimisnuga. Ma veel mõtlen, kas lähevad kõik ühele või siis kuni kuuele erinevale läätsesõbrast nami-namikale :D

Maris
Abikokk
2009-01-26 09:24:30
Ohoo! Nüüd ma muutun küll ahneks :) Kuidas "kõige tublimad" defineeritakse ja reastatakse? Mina valmistasin vahepeal tomatise läätsesupi. Retsept on jällegi "varastatud" ideedest kokku kombineeritud. Kuumutasin pannil pisukese palmirasvaga sibula ja küüslaugu, natukese aja pärast lisasin kolm riivitud porgandit. Kuumutasin veel üsna mitu minutit. Sinna hulka üks 500 g pakk Pomi tomatipüreed, maitseks natuke tüümiani. Lisasin umbes 1,5 l puljongit (eeskujulikult ise kontidest keedetud), mille sisse puistasin kaks peotäit punaseid kiirkeeduläätsesid. Lasin podiseda umbes kümmekond minutit, siis tõstsin tulelt. Paraku küpsevad (kiirkeedu)läätsed kuumas vedelikus isetahtsi edasi täitsa pudruks. :/ Mulle maitses, aga ülejäänud pere käest ma kiita ei saanud.
Marju
Abikokk
2009-01-26 09:56:37
Pille:
BOONUS! AUHIND! KINGITUS! NÄNN :)
:D :D Cool :)
Tullia
Abikokk
2009-01-26 10:38:00
Ooo, kas juba hakkab lõppema see teema. Mul veel mitut värvi läätsesid ootamas. Tuleb nüüd kiirustada :)

Tullia jutukesed

Anu
Abikokk
2009-01-26 11:10:39
Ma tahaks mingit imehead läätsesalatit teha, kuid pole ikka veel õiget retsepti leidnud.
Pille
Nami-Nami peakokk
2009-01-26 12:32:06
Tullia:
Ooo, kas juba hakkab lõppema see teema. Mul veel mitut värvi läätsesid ootamas. Tuleb nüüd kiirustada :)
Vaatan, et algatasin teema 9. jaanuaril, nii et vähemalt 9. veebruarini on kooskokkamine siiski veel hoos. (Kuigi uue teema algatan vist paar päeva varem ikkagi). Nii et jõuad - ja ei pea iga päev järgmise 2 nädala jooksul ainult läätsedest toituma :)

<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 >>