TOIDUFOTOGRAAFIA e. kuidas pildistada toitu

Innushka
Kokaõpilane
2009-01-08 09:06:45
oiioi, siin juba kalibreerimisest juttu :D aga see maksab raha ja mitte vähest :cool:
Zapxpxau
Abikokk
2009-01-08 12:42:08
Ei maksa ta midagi nii väga. Variant A. mõni fotomees tuleb ja kalibreerib su monitori paari õlle eest ära. Variant B. ostad asjaarmastajatele mõeldud kalibreerimisvidina, maksab ca 85 € Ja veel on ka Variant C. näpid ise oma arvutit+monitori, et saada natukenegi korrektsem pilt. LCD monitor test images

Zap*

Innushka
Kokaõpilane
2009-01-09 00:05:12
Zapxpxau:
Ei maksa ta midagi nii väga. Variant A. mõni fotomees tuleb ja kalibreerib su monitori paari õlle eest ära. Variant B. ostad asjaarmastajatele mõeldud kalibreerimisvidina, maksab ca 85 € Ja veel on ka Variant C. näpid ise oma arvutit+monitori, et saada natukenegi korrektsem pilt. LCD monitor test images
mul ei ole sellist fotomeest kusagilt võtta :o ja ise ma kidlasti ei soovi midagi näpida.. jah, kui arvestada, et arvuti maksis ikka kümneid kordi rohkem, ei ole see 2500.- nii väga, kuid kahjuks pean ma tunnistama, et tänaseks ei ole mul sellist summat vabalt välja käia, momendil pean lihtsalt sellega leppima :/ ega see kalibreerimine tegemata jää :P Zapxpxau, tänan lingi eest! :)
Zapxpxau
Abikokk
2009-01-09 21:48:00
Innushka:
mul ei ole sellist fotomeest kusagilt võtta :o ja ise ma kidlasti ei soovi midagi näpida.. jah, kui arvestada, et arvuti maksis ikka kümneid kordi rohkem, ei ole see 2500.- nii väga, kuid kahjuks pean ma tunnistama, et tänaseks ei ole mul sellist summat vabalt välja käia, momendil pean lihtsalt sellega leppima :/ ega see kalibreerimine tegemata jää :P
Noh 85 € on tegelikult ca. 1400.- aga monitori kalibreeriva fotomehe võid hõlpsalt leida Eesti Foto foorumist. Seal on hulgaliselt elukutselisi ja amatööre, kui ilusti küsid, ju siis ikka saab.

Zap*

Vtl
Kokaõpilane
2009-01-10 20:49:33
Eva:
Toon ühe näite fototöötlemisest, esimene pilt originaalis, pildistatud täna kell 15 paiku kui väljas hakkas juba hämarduma (sinised toonid pildi peal). Kasutasin reflektorit (see peegeldas aknast tulevat valgust), säriaeg 1 sek (ava automaatne ehk 1/20), abiks statiiv, ISO 500, objektiiv 50 mm. Pildistatud RAW failina. [...] See pilt on originaali töötlus - esmalt muudetud valge tasakaalu (soojem temperatuur, et tasakaalustada külma ehk sinist tooni). Pilti helendatud nii RAW-is kui Photoshopis juba JPG-na.
Säri määramisel tuleb silmas pidada seda, et automaatreziimis arvab fotoaparaat, et enamus kaadrist on keskmistes toonides. Kui nüüd suuremat heledat objekti ja/või heledat tausta pildistada (valge laudlina, lumi jms.), siis jääb see fotol määrdunud hall. Selle vältimiseks tuleb heleda objekti pildistamisel kasutada särikompensatsiooni, et valged toonid ikka valged, mitte hallid jääksid. Proovimist võib alustada suurusjärgust +1 stopp, täpne väärtus tuleb igas olukorras katseliselt määrata. Siinjuures tuleb pärast proovipiltide tegemist histogrammi pealt jälgida, et valged alad n.ö. välja ei põleks, muidu läheb detail kaduma. PS. Keskmisest tumedate stseenide pildistamisel tuleb särikomp-i vähekene miinusesse keerata. Valge balansi paikasaamiseks on kõige mõistlikum teha "custom white balance" profiil - ka EOS400D peaks mälu järgi seda võimaldama. Selleks tuleb samas valguses pildistada valget paberilehte ja siis menüüseadistustes öelda, et "see" on nüüd antud hetkel valge. Siis jääb ära tülikas siniste või kollaste piltide arvutis silma/mälu järgi paika keeramine.
Vtl
Kokaõpilane
2009-01-10 21:15:11
Zapxpxau:
Muuseas, kõik kes tahavad pildistamist tõsisemalt võtta, kalibreerige oma monitorid!
Vastupidiselt üldlevinud arvamusele ma ei tähtsustaks kalibreerimist väga üle. Loomulikult on monitori kalibreerimine hädavajalik siis, kui me räägime trükiettevalmistusest vms. Peale monitori peavad olema kalibreeritud ka kõik ülejäänud seadmed, skanneritest kuni värvilahutuseni ja trükimasinateni. Kodustes tingimustes tuleks aga enne endale kõigepealt selgeks teha, mis on meie lõppeesmärk - kas pilt veebis, kodusel fotoprinteril või laiatarbelaboris paberile panduna. Enamus digifotoaparaate, monitore, koduseid fotoprintereid ja laiatarbe-fotolaborid töötavad sRGB värviruumis. Enamus kodust fototöötlust toimub (3x)8bit värvitäpsusega. Kui me ka ühe seadme (näiteks monitori) kalibreerime oma arvates "paremaks ja õigemaks", võib tekkida olukord, kus mõnel teisel seadmel, on selleks siis kodune printer või veebileht naabrimehe monitoril, näeb pilt hoopis teistsugune välja, mitte selline nagu me seda oma monitoril ette kujutasime. Teine asi, paljusid kodu- ja kontorikasutusse mõeldud LCD monitore ei olegi võimalik kalibreerida ning värvikõverate jõuga vägistamine kulutab niigi nappe bitte, mille tulemuseks on posteriseerimine. Kõige targem, mida kodumonitoriga võib teha, on keerata paika heledus ja kontrast, nõnda, et nii hallriba tumedas ja heledas osas oleksid üleminekud korralikult eristatavad. Kui monitoriga tuleb CD-l kaasa oma värviprofiil, siis tasuks see arvutisse installeerida.
Kristjan
Abikokk
2009-01-11 19:14:10
Väljas pildistades võib olla olukorras, kus ei ole ei korralikku valgustust ega harjumuseks saanud taustu. Täna oli ema sünnipäev, kuhu Pille valmistas mangotordi. Siin on kaks katsetust. Esimene on tehtud väga väheses naturaalvalguses ilma välguta (kell oli juba neli). Kasutasin siis ISO 800 ja tõesti, Eval on õigus. Nami-nami formaadis piltidel võib julgelt kasutada ka 800 ja ehk isegi 1600 ISOt. Loomulikult suuremana ei tasuks siis neist erilist kvaliteeti oodata. Valge balansi unustasin muuta ja kuna aparaadi aknast sinisus silma ei häirinud, tuli seda teha hiljem arvutis. Balanss on parandatud, piinlik öelda, MS Picture Manageris automaatselt. Teine pilt on aga tehtud ISO 800 ja välk peegeldab laest. Taga on Martini šampuse kuldne papist karp sära lisamiseks. Üks tähelepanek kookide pildistamisel: need jäävad alati ilusamad, kui esikülg on akna ehk valguse poole. Kui tahab aga taustaks aknast paistvat valgust, tuleks kompenseerida kontrasti välguga.
Kristjan
Abikokk
2009-01-11 19:50:03
Täiuslikkuse saavutamine toidu pildistamisel eeldab juba nii tehnilisi vahendeid kui tõsist huvi fotograafia vastu. Samas saab väga lihtsate vahenditega oma igapäevast pildimaterjali parandada. Võtsin Zoozi ühe viimase postituse ja käisin pildi üle MS Picture Manageri (tasuta toode koos MS Office'iga) autocorrectiga. OK, see on robustne, aga alati pole aega põhjalikumalt süveneda.
Zoozi
Abikokk
2009-01-19 19:12:38
No on mul alles mees!!! Ma siin mitu kuud piinan oma fotokat, et enam-vähem mingit pilti saada ja tema näitas mulle alles nüüd, et milliseid nuppe kasutada, et pilt parem oleks. Tulemus on ikka oluliselt parem :) Ma ise ei jaga sellest midagi, seega ei osanud ka küsida. Mõtlesin, et asi selles, et fotokas vana ja vilets!

Zoozi tegemised

Kristjan
Abikokk
2009-01-19 19:25:31
Zoozi:
No on mul alles mees!!!Ma siin mitu kuud piinan oma fotokat,et enam-vähem mingit pilti saada ja tema näitas mulle alles nüüd ,et milliseid nuppe kasutada,et pilt parem oleks.Tulemus on ikka oluliselt parem:) Ma ise ei jaga sellest midagi,seega ei osanud ka küsida.Mõtlesin,et asi selles,et fotokas vana ja vilets!
MOTT! Ka seebikaga saab teha osava käega je veidi nuppe näppides imesid. Pille sai ükskord rahvusvahelise tunnustuse foto eest, mis on tehtud kõige lihtsama seebikaga :)
<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 >>