Toitude soojendamine

Merilin
Postitusi: 953
Abikokk
2008-10-30 10:01:19
Maris:
Loomulikult söön soojendatud toitu, jahtunud toitu ja mõnikord ka juba ammu värskuse kaotanud toitu. Ära suren millalgi niikuinii.
Thredahlia:
Esiteks - mineraalained näiteks ei kao toidust kuskile, ei keetmisel ega mikrouunis.[...]aga ei ole mina supipotist aurustuvat rauda veel näinud - ju neil siis kaob big_smile
Vitamiin A laguneb küll väga kergesti.
Thredahlia:
Peale kõige selle kasutatakse mikrolaineahjus tihti plastiknõusid ja vot plastiknõus kuumutatud toitu ma tõesti keeldun söömast kuni selle ohutust tõestatud pole.
Sellega olen igati nõus, kui soojendamisel kasutatakse suvalisi plastnõusid või margariini karpe. Aga on olemas vastavad mikrolaineahju jaoks mõeldud nõud, mis on toodetud ilma spetsiaalsete molekulideta (inglise keeles plasticisers, eestikeelset terminit ma ei tea). Näiteks TW nõusid peetakse sobivateks.
Enda kaitseks - vitamiinid pole mineraalained :) TW või mitte. Ka TW tooted sisaldavad bisfenool A'd lekkivat plastikut. Ometigi lõpetavad nad nende materjalide kasutamise lastetoodetes - miks küll, kui see nii ohutu on? http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081002172257.htm http://www.abc.net.au/science/articles/2008/09/17/2367057.htm http://www.sciencedaily.com/releases/2008/09/080903091142.htm TW kohta

Pisike ja Pisut Segi, teadagi...

Netcat
Postitusi: 1930
Abikokk
2008-10-30 14:49:28
Proua Simpson:
Samas mõningaid toiduaineid tõesti ei soovitata üles soojendada. Näiteks omakeedetud ubasid ei tohtivat ülesoojendatult süüa. Olevat mürgised. On sel tõepõhi all? Pole ise kunagi süvenenud.
Aa. Aga elukaaslase keedetud ubasid võib? Või mismoodi see filosoofia töötab? Mis vahet seal on, kes neid ube keedab. Peaasi, et temperatuur keetmisel on olnud piisav - ja kui ei olnud, siis on need oad ka värskelt keedetuna mürgised. Seetõttu mina üldiselt kuivatatud ube igaks juhuks väldin ja eelistan konservi.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Juc
Postitusi: 629
Abikokk
2008-10-30 16:15:01
Tegelikult ei saa muidugi ka pikalt toatemperatuuril olnud, aga veel halvaks mitte läinud, toidu söömisest midagi eluohtlikku juhtuda. Hakkasin lihtsalt mõtlema, et päris mitmed tuttavad eelmise ja üleeelmise generatsiooni esindajad harrastavad millegipärast ikka veel toidu kapiäärele jätmist ööks või päevaks ja seda juba niikaua kui ma mäletan, ehk siis mõnel juhul juba varsti 30 aastat. Ja enamus neist elavad ja mõned hakkavad varsti 80 saama :). Äkki toite mitte kunagi üles soojendades elame igavesti :). Kes aru ei saanud, siis viimane lause oli nali! Ega ma tegelikult teemat algatades ei mõelnudki, et ei tea, kas nüüd sureme kõik kuu aja pärast ära, kui toitu soojendame. Pigem oli asi selles, et ajakirjas oli vähe infot ja tahtsin teada, et mis tegelikult soojendamisel siis kaduma läheb ja kui palju jne. Aga mõneti olen muidugi vastuseid ka saanud.

http://jucjaco.blogspot.com/

Maris
Postitusi: 305
Abikokk
2008-11-06 12:43:12
Juci püstitatud teema on mind nüüd mõnda aega saatnud. Leidsin sellist infot (USDA andmed 2003 aastast): Typical Maximum Nutrient Losses (as compared to raw food) Vitamins Freeze Dry Cook Cook+Drain Reheat Vitamin A 5% 50% 25% 35% 10% Alpha Carotene 5% 50% 25% 35% 10% Beta Carotene 5% 50% 25% 35% 10% Beta Cryptoxanthin 5% 50% 25% 35% 10% Lycopene 5% 50% 25% 35% 10% Lutein+Zeaxanthin 5% 50% 25% 35% 10% Vitamin C 30% 80% 50% 75% 50% Thiamin 5% 30% 55% 70% 40% Riboflavin 0% 10% 25% 45% 5% Niacin 0% 10% 40% 55% 5% Vitamin B6 0% 10% 50% 65% 45% Folate 5% 50% 70% 75% 30% Food Folate 5% 50% 70% 75% 30% Folic Acid 5% 50% 70% 75% 30% Vitamin B12 0% 0% 45% 50% 45% Minerals Freeze Dry Cook Cook+Drain Reheat Calcium 5% 0% 20% 25% 0% Iron 0% 0% 35% 40% 0% Magnesium 0% 0% 25% 40% 0% Phosphorus 0% 0% 25% 35% 0% Potassium 10% 0% 30% 70% 0% Sodium 0% 0% 25% 55% 0% Zinc 0% 0% 25% 25% 0% Copper 10% 0% 40% 45% 0% Mhh, püüdsin küll ilusa tabeli teha, aga... Loodan, et igaüks, keda huvitab, saab ikkagi aru.
Juc
Postitusi: 629
Abikokk
2008-11-06 13:12:44
Väga huvitav info. No siit küll kuidagi välja ei loe, et selles ülessoojendamises midagi saatuslikku peituks :)

http://jucjaco.blogspot.com/

Maris
Postitusi: 305
Abikokk
2008-11-06 18:50:35
Lugesin veel seda, et soojendatud toit on tervisele parem kui soojendamata toit. Kindlasti tuleks toit tervenisti läbikuumutada, et hävitada mikroobid. Siinkohal jälle viibutatakse sõrmega mikrolaineahju kasutajate poole, sest seal on toidu soojendamine ebaühtlane. Lõpetuseks veel seda, et sama toitu ei tohiks soojendada rohkem kui ainult üks kord.
Ussicke
Postitusi: 170
Abikokk
2008-11-07 00:01:24
Iga asi peaks mõõdukas koguses OK olema, arvan ma... kui ma teen ühel õhtul värskest kraamist kahekordse koguse sööki valmis, söön ühe portsu kohe ja teise panen järgmiseks päevaks külmkappi, et see 24h pärast valmistamist pliidil soojendada ja nahka pista, siis selles ei ole minu meelest midagi paha. Kui aga soojendada midagi, mis on kõigepealt olnud sügavkülmutatud (teel poest koju jõudnud osaliselt üles sulada), siis läbi keedetud, külmikusse topitud ja lõpuks üles soojendatud - seda ma enam heaks ega mõistlikuks ei julge pidada.
<< 1 | 2 >