Küpsetuspulber, söögisooda jm kergitusained ning nende kasutamine

Maris
Abikokk
2008-09-30 10:55:14
Kas keegi oskab infot jagada küpsetuspulbri kasutamise teemal? Mäletamist mööda on olemas konkreetne reegel millistes taignates seda kasutatakse ja millistes mitte, aga olen leidnud küpsetuspulbrit ka sellistes retseptides, mis minu arvates ei vajaks kergitusainet. Niisiis, kas keegi teab? (Pillel on vist üks tark nõukaaegne küpsetamise raamat...?)
Spidur
Abikokk
2008-10-01 20:06:17
mõnikord pannakse mure-, ja liivatainastesse ka küpsetuspulbrit, mis mõnes teises retseptis on ära jäetud. ja vahel on biskviittainale küpsetuspulber igaks juhuks lisatud, kuigi muna kergitab ise päris korralikult.

Elina tegemised

Maris
Abikokk
2008-10-25 17:51:24
Olen nüüd pisut infot hankinud. Mulle jätkuvalt tundub, et mõned muretainad siiski ei vaja küpsetuspulbrit, nagu retseptis ettenähtud. Natuke üldiselt: Küpsetuspulbrit doseeritakse põhiliselt jahu koguse järgi, mõnede tainaste puhul mängib rolli ka rasva hulk. Pulbri nappusel jääb küpsetis tihke ja lame, tugeval üleannustamisel aga kerkib läbiküpsemata tainas vormist välja. Ainult söögisoodaga kergitatakse hapu vedelikuga valmistatud tainaid. Optimaalne on 1 tl söögisoodat 5 dl keefiri, peti või hapupiima või 2 sl sidrunimahla kohta. Sooda üledoseerimisel jääb osa sellest vabaks, sest hapet ei ole piisavalt. Tulemuseks on seebimaitseline ja ebaühtlase tekstuuriga küpsetis. Ebapiisava soodakoguse tagajärjel on küpsetised vähem õhulised ning neil on kerge hapukas maitse. Soovitatav on kasutata tööstuslikku küpsetuspulbrit (koduse sooda ja sidrunhappe segu asemel), sest siis toimub kergitamine aeglasemalt. Nii jõuavad jahu valgud kalgenduda ja küpsetisel säilib kerkimisel tekkinud vorm.
Tiina
Abikokk
2008-10-27 12:33:01
Kui mul küpsetuspulbrit ei juhtu olema, olen kasutanud pannkoogijahu selle asemel, nt Vilma oma. Panen u pool klaasi ja selle võrra siis vähem tavalist jahu.

Gruusia köök on siiski üle kõige!

Pille
Nami-Nami peakokk
2008-11-17 11:18:36
Terje 18.10.2008:
Kas küpsetuspulbrit võiks asendada soodaga või kartulitärklisega? Plaanis teha Hapukoorekook kuivatatud ploomidega.
Kartulitärklise lisamine küll seda kooki ei aita :) Aga kui küpsetuspulbrit kodus pole, siis võta 1 osa söögisoodat ja 1 osa sidrunhapet (ehk siis antud retsepti puhul mõlemat 1 tl). NB! Selle koduse 'küpsetuspulbri' puhul tuleb küpsetis kohe peale vedeliku lisamist ahju panna, sest hape hakkab reageerima koheselt ja viivitades vajub küpsetis hiljem kokku. Kui sidrunhapet pole, siis võid selle koogi puhul ka vaid söögisoodaga proovida. Söögisooda vajab reageerimiseks midagi haput ja kuna kook on hapukoorega, siis see element on täitsa olemas. Aga soodat pane siis umbes pool vajalikust kogusest (1 tl).

Nami-Nami.ee ja Nami-Nami.blogspot.com

Netcat
Abikokk
2008-11-25 17:07:21
Mul on üks naljakas retsept, mis näeb ette küpsetuspulbrit ja siis sellele küpsetuspulbrile veel lisaks sooda lisamist. Milleks see hea peaks olema?

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Maris
Abikokk
2008-11-26 10:23:14
Netcat:
Mul on üks naljakas retsept, mis näeb ette küpsetuspulbrit ja siis sellele küpsetuspulbrile veel lisaks sooda lisamist. Milleks see hea peaks olema?
Kas retseptis on mingi hapu vedelik -- keefir, hapukoor vms? Sooda läheb selle kergitamiseks. Lisaks on retseptis vist jahu+rasvaine? Selle kergitamiseks kasutatakse küpsetuspulbrit. (Minu arusaama järgi ei oleks küpsetuspulbrit vaja, kui taigna komponentide hulgas ei ole rasvaainet.)
Vernanda
Abikokk
2008-11-26 15:54:53
aga kui sooda asemele küpsetuspulbrit panna, siis kui palju 1 tl asemel?

Da Vahtra Residence

Netcat
Abikokk
2008-11-27 00:21:13
Maris:
Netcat:
Kas retseptis on mingi hapu vedelik -- keefir, hapukoor vms? Sooda läheb selle kergitamiseks. Lisaks on retseptis vist jahu+rasvaine? Selle kergitamiseks kasutatakse küpsetuspulbrit. (Minu arusaama järgi ei oleks küpsetuspulbrit vaja, kui taigna komponentide hulgas ei ole rasvaainet.)
Ei ole haput vedelikku, jahupuru või ja suhkruga on jah. Lihtsalt tuleb jahule lisada mingi tl küpsetuspulbrit ja tl soodat (no nii umbes, tegelikult olid mingid kolmveerandised kogused) Ma lihtsalt pole kunagi aru saanud, miks ma ei võiks lihtsalt 2x rohkem küpsetuspulbrit panna.

Elu on ebakindel. Söö magustoit kõigepealt.

Maris
Abikokk
2008-11-27 13:17:50
Netcat:
Ei ole haput vedelikku, jahupuru või ja suhkruga on jah. Lihtsalt tuleb jahule lisada mingi tl küpsetuspulbrit ja tl soodat (no nii umbes, tegelikult olid mingid kolmveerandised kogused) Ma lihtsalt pole kunagi aru saanud, miks ma ei võiks lihtsalt 2x rohkem küpsetuspulbrit panna.
Mnjah, mina ka ei näe selles retseptis sooda järgi vajadust. Arvan, et su küpsetis õnnestub suurepäraselt ka ilma soodata. Selliseid retsepte olen kohanud mitmeid, kus ma ka ei saa aru, miks ühte või teist vaja on.
< 1 | 2 | 3 >>