Mann Abikokk 2008-08-06 21:17:13 |
kas keegi teab kus müüakse viinhapet? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2008-08-06 21:30:17 |
Mann:
Ma võin Sulle homme pakikese viinakivi anda, kui Sa sellega lepid?
kas keegi teab kus müüakse viinhapet? |
|
Mann Abikokk 2008-08-07 10:00:05 |
ma nende vahest ei tea miskit :) aga tundub, et samaks asjaks käib. | |
Edith Abikokk 2008-08-07 12:08:05 |
miks on viinakivi parem kui pärm või küpsetuspulber? ja tundub et isegi sidrunimahl ajab asja täiesti edukalt ära, mis on viinakivi eelised? Kuidas teha ... ja miks? Sest ma saan |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-09-30 10:59:33 |
Tõstan kaks teemat kokku:
Kasutaja JUUNI 1.8.2005:
Viinakivi sünonüüm on kremortartar - ehk teatakse apteegis seda selle nime all?
Oleneb ka sellest, milleks seda viinakivi seal retseptis vaja on. Kui lihtsalt hapususe lisamiseks, siis võid asendada sidrunimahla või tilga äädikaga. Kui kergitusainena, siis võid asendada küpsetuspulbriga (viinakivi + söögisooda annab küpsetuspulbri, just nagu sidrunihape + sidrunihape).
(Vastatud 1.8.2005)
Kust saaks osta viinakivi? Soetasin uue retseptiraamatu, ning sela kasutatakse sellist ainet mitmetes retseptides. Poes pole sellist asja näinud, ka apteegis ei teatud midagi. Kasutaja ENDEL 12.12.2005:
Tervitus! Vabandage, et tülitan, ka mind huvitab kust saada viinakivi? Lugupidamisega: Endel |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2008-09-30 11:02:16 |
See viinhape ja viinakivi on üks keeruline teema - ja ÕS 2006 ei tunnista kumbagi sõna :) Aga tundub, et päris sünonüümid need pole: "viinhape ehk 2,3-dihüdroksübutaandihape settib kaaliumvesiniksoolana veini laagerdamisel ning kannab siis viinakivi nime." Kas mõni erialainimene oskaks ehk veidi sel teemal sõna võtta? | |
Merilin Abikokk 2008-09-30 11:18:07 |
Pille:
Ei ole küll erialainimene, aga sel juhul ongi ju viinakivi keemilises mõttes viinhappe sool. Nagu keedusool on soolhappe naatriumsool... See viinhape ja viinakivi on üks keeruline teema - ja ÕS 2006 ei tunnista kumbagi sõna :) Aga tundub, et päris sünonüümid need pole: "viinhape ehk 2,3-dihüdroksübutaandihape settib kaaliumvesiniksoolana veini laagerdamisel ning kannab siis viinakivi nime." Kas mõni erialainimene oskaks ehk veidi sel teemal sõna võtta? Pisike ja Pisut Segi, teadagi... |
|
Maris Abikokk 2008-10-25 22:21:42 |
Kui ma küpsetuspulbrialase info jahil olin, sain Maire Suitsu ja Lia Virkuse kaudu teada, et: Viinakivi ehk kremortartar (soome keeles viinihappo) on värvusetu ja lõhnatu kristalne aine, keemilise koostise järgi kaaliumbitartraat. Saadakse veinitootmise kõrvalproduktina. Kasutatakse tööstusliku küpsetuspulbri koostises ühena kahest happelisest komponendist. Nad väidavad, et praegu ei ole seda võimalik Eestis jaekaubandusest osta, Soomes aga leiab seda parimates supermarketites ja apteekides. Kui inglisekeelses kokakirjanduses nõutakse viinakivi (cream of tartar) - enamasti munavalgevahu stabiliseerimiseks -, võib selle nõude kas täiesti tähelepanuta jätta või võtta selle asemel näputäie kristalset sidrunhapet. | |
Pille Nami-Nami peakokk 2010-06-29 16:51:56 |
Meira tootevalikus on viinakivi täitsa olemas, iseasi, kas Eesti turul seda leidub. Välja näeb pakend selline: | |