Pille Nami-Nami peakokk 2010-12-09 11:53:33 |
Ämm saatis lugemiseks ajalehe "Elukaar" 2010. aasta septembrinumbri ja seal on Maret Veske lugu "Umbrohugurmaanlus". Kopeerin selle siia ka, kevadel hea lugeda: Umbrohtudeks peetakse taimi, mis kasvavad meie haritud maal meie tahte vastaselt. Samad taimed kasvavad ka metsades ja niitudel. Tuhandete aastate jooksul on meie esivanemad aretanud neist taimed, mida nimetatakse kultuurtaimedeks. Kultuurtaimed võivad meie tervise ja kogu organismi toitmise seisukohast tunduvalt vaesemad olla. Umbrohud sisaldavad ohtralt kõiki meile vajalikke toitaineid: süsivesikuid, valkusid, vitamiine, mineraalaineid, flavonoide, karotinoide jne. Rasketel aegadel on looduslikud taimed päästnud tuhadeid inimesi näljahädast. Umbrohud võtavad kultuurtaimede vahel kasvades neilt kasvuruumi, kulutavad toitaineid ja niiskust. Sellega vähendavad nad kultuurtaimede saaki ning võivad halvendada maitseomadusi. Just sellel pinnal on välja kujunenud tõrjuv suhtumine umbrohtudesse. Umbrohtudest valmistatakse toorsalateid, hautisi ja suppe. Meeldivama toidu saame, kui kasutame samaaegselt mitut umbrohtu. Toidule võib lisada ka tavapäraseid toidu- ja maitseaineid. Et umbrohud on suhteliselt õrna struktuuriga, tuleb hoiduda nende ülekuumutamisest. Toiduks sobivad väga paljud umbrohud, kuid kasutada võib ainult neid, mida kindlasti tunneme. Milliste umbrohtudega alustada? Läänekollane ehk Rakvere raibe Noori lehti ja õisi võib kasutada salatiks. Sobib hästi ka hautiseks. Kõrvenõges on üks esimesi taimi, millega kevadväsimusest üle saada. Ta sisaldab rohkelt vitamiine, mineraalaineid ja teisi vajalikke toitaineid. Kui nõgesest valmistada toorsalatit, peaks teda enne tarvitamist sõelal kuuma veega üle valama. Nii kaob võime kõrvetada. Sama väärtuslik on ka raudnõges. Raudnõgeses on K-vitamiini sisaldus väiksem. Talveks võib nõgese lehti kuivatada. Kuivatatud lehepuru sobib hästi kõikide toitude rikastamiseks. Naat eriti väärtuslikud on äsja mullast väljunud täielikult avanemata lehed ja võsud. Mõrkja maitse tõttu sobib koos mahedamaitsega, näiteks koos nõgesega. On hea supitaim. Vesihein parim on noore taime maapealne osa. On väga hea salatitaim, kuid sobib ka suppideks ja hautisteks. Põdrakanep Omab tugevat organismi ergutavat toimet. Salatiks kasutatakse noori lehti ja õisi. Hautises võib kasutada kogu taime. Kortsleht Kasutatakse noori lehti, põhiliselt salatiks. Nurmenukk Värsked nurmenukulehed on parimad kevadise C-vitamiini puuduse leevendamiseks. Sobib lisandina toorsalatisse. Võilill Noored lehed sobivad salatiks. Hautiseks ja suppideks võib kasutada kogu taime. Võilillest valmistatakse ka teisi toite, tuntuim neist on võilillesiirup. Malts Noored lehed sobivad salatiks. Supiks kombineerida nõgese ja naadiga. Väärtuslike taimede nimistu võiks olla palju pikem. Meie raamatupoodides on saadaval väga häid selleteemalisi käsiraamatuid. Umbrohtusid ei saa poest ega söögikohast osta. Neid tuleb ise loodusest hankida. Õnneks on meil piisavalt puhast loodust, kust kõik võivad taimi korjata. Umbrohtude juurde tuleb meil endil tee leida. Loobume mõttepiirangutest ning võtame vastu toidu, mille loodus on meile parimal viisil valmistanud. Maret Veske | |
Mari-Liis Abikokk 2011-05-03 13:37:30 |
Tegin nõgeserisotot sidruni ja kitsejuustuga. | |
Kokkamas95 Abikokk 2011-05-16 19:05:00 |
Naadi-munapuder singi ja juustuga | |
Zoozi Abikokk 2011-05-22 09:08:23 |
Iiri nõgesesupp | |
Pille Nami-Nami peakokk 2012-06-20 12:01:09 |
Kaks artiklit tänaselt Tarbija24 veebilehelt: Umbrohust kasvab gurmeetoit Umbrohu söömine on trend | |
muhv Kokaõpilane 2012-12-01 22:08:56 |
Naati saab edukalt ka aknalaua peal kasvatada poti või kasti sees. Ise kasutanud teda sellisena nagu peterselli toidu sisse. | |
<< < 1 | 2 | 3 | 4 | 5 > |