Tee ise: konjakitorud

Konjakitoru on klassikaline kohvikukook. Suhkrulisest tainast küpsetatud krõbe koonus, konjakist õhetav võikreem, tume šokolaad ja röstitud metspähklid - see on täiuslik magus amps kohvi kõrvale. 

Mis on suhkruline tainas?

Suhkruline tainas koosneb munast ning võrdses koguses suhkrust, jahust ja piimast. Seda kasutatakse peamiselt erikujuliste pooltoodete ning kaunistuste valmistamiseks. Näiteks saab suhkrulisest tainast teha silindri- ja koonusekujulisi torukesi, kausi- ja paadikujulisi magustoidualuseid, pitse, lilli jm kujundeid tortide ning kookide kaunistamiseks. Soovitud kuju tuleb küpsenud tainale anda kohe kuumalt, niipea kui plaat on ahjust välja võetud. Kui tainas on liiga tumedaks küpsetatud või valmis küpsetis liiga kaua õhu käes jahtunud, muutub see kõvaks ja rabedaks ning seda ei ole võimalik enam vormida. Kaunistamiseks mõeldud pitsid, lilled jm kujundid pritsitakse pritskoti abil enne küpsetamist ahjuplaadile. Suhkrulisest tainast küpsetised on õhukesed, läikivad, krõbedad ning kergesti purunevad. Neid tuleb hoida kuivas soojas ruumis või õhukindlas karbis, et nad säilitaks oma kuju ega muutuks niiskeks. 

Kuidas valmistada konjakitorusid? 

Valmista suhkruline tainas. Pane muna, suhkur, vanillisuhkur ja piim kaussi ning sega korralikult ja pikalt, kuni suhkur on täiesti sulanud. Lisa jahu ning sega veel mõned minutid. Jäta tainas vähemalt tunniks kuni üleöö jahedasse (10-15 °C) seisma. Mida kauem see seisab, seda läikivamad torud tulevad.

Kata ahjuplaat silikoonmati või küpsetuspaberiga. Määri supilusikatäis tainast ringikujuliselt plaadile, nii õhukeselt ja ühtlaselt kui võimalik. Neljast ringist korraga piisab, nii jõuad need pärast ka rulli keerata, ilma et mõni liigselt jahtuks. 

Küpseta kohe 210 °C juures 8-10 minutit. Ära liiga pruuniks küpseta! Värvus peab olema kollane kuni helepruun.  

Tõsta ahjuplaat lahtisele ahjuuksele või pliidile ja alusta ruttu ringide koonuseks keeramist. See on päris keeruline, sest küpsenud tainas on väga kuum. Kui küpsenud ringid liiga kauaks plaadile seisma jäävad ja jahtuvad, ei ole neid võimalik enam rulli keerata. 

Aseta valmis koonused restile jahtuma. Toimi ülejäänud tainaga samamoodi, küpsetades neli ringi korraga, kuni tainas lõpuks otsa saab.

Valmista võikreem. Vahusta toasooja võid kuni see muutub heledamaks. Lisa sõelutud tuhksukur, sega läbi ning vahusta paar minutit. Nirista vahustamise käigus kreemi hulka toasoe kondenspiim. Lõpuks lisa konjak ja vahusta veel vaid nii kaua kuni kreem on ühtlane. 

Pane võikreem pritskotti ning täida jahtunud koonused kreemiga. Aseta täidetud torud 15-20 minutiks külmkappi, et kreem taheneks.

Pane valmis üks kauss sulatatud šokolaadiga ja teine röstitud hakitud pähklitega. Kasta kreemiga täidetud toru otsapidi sulašokolaadi sisse ja seejärel pähklipurusse. Aseta restile või küpsetuspaberiga kaetud alusele tahenema.

Valmis konjakitorud säilivad külmkapis õhukindlas karbis 2 päeva.

 

Konjakitorud 15 tk

Suhkruline tainas

90 g jahu

90 g tuhksuhkrut

90 ml piima

0,5 muna

1 tl vanillisuhkrut

Konjaki-võikreem

150 g toasooja 82% võid

55 g toasooja kondenspiima

75 g tuhksuhkrut

30 ml konjakit

Kaunistamiseks

150 g tumedat šokolaadi

50 g röstitud hakitud metspähkleid

 

Pane tähele!

Suhkrulise taina küpsetamiseks sobib kõige paremini silikoonmatt, sest selle peal jaotub tainas ühtlaselt ning siledalt ja küpsenud tainaring tuleb kergesti mati küljest lahti. Küpsetuspaberit kasutades tuleb tainas väga kiiresti paberile määrida ja plaat ruttu ahju panna, vastasel juhul hakkab paber niiskuse toimel taina all lokkima ja torud jäävad lainelised.

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 07.10.2015 14:01 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille Roosipuu-Laiva
postitatud 23.04.2016 09:55

minu suured lemmikud

Kairit
postitatud 07.10.2016 19:09

Väga mõnusalt konjakised torud said :P
Liiga suuri ei soovita teha, sest tegu on üsnagi rammusa magustoiduga. Kohvi kõrvale ideaalsed ja said liigagi kiiresti otsa.
Silikoonmati asemel soovitaksin mina hoopiski korduvkasutatavat küpsetuspaberit, sest nii jäävad torud kenad siledad ja läikivad (sh ei teki auke torudesse) või siis tuleb silikoonmatt iga küpsetuskorra järel puhtaks pesta.