Nami-Nami toimetaja Kaare Sova selgitab lähemalt, kuidas konjakitorusid teha.
Suhkruline tainas koosneb munast ning võrdses koguses suhkrust, jahust ja piimast. Seda kasutatakse peamiselt erikujuliste pooltoodete ning kaunistuste valmistamiseks. Näiteks saab suhkrulisest tainast teha silindri- ja koonusekujulisi torukesi, kausi- ja paadikujulisi magustoidualuseid, pitse, lilli jm kujundeid tortide ning kookide kaunistamiseks. Soovitud kuju tuleb küpsenud tainale anda kohe kuumalt, niipea kui plaat on ahjust välja võetud. Kui tainas on liiga tumedaks küpsetatud või valmis küpsetis liiga kaua õhu käes jahtunud, muutub see kõvaks ja rabedaks ning seda ei ole võimalik enam vormida. Kaunistamiseks mõeldud pitsid, lilled jm kujundid pritsitakse pritskoti abil enne küpsetamist ahjuplaadile. Suhkrulisest tainast küpsetised on õhukesed, läikivad, krõbedad ning kergesti purunevad. Neid tuleb hoida kuivas soojas ruumis või õhukindlas karbis, et nad säilitaks oma kuju ega muutuks niiskeks.
Valmista suhkruline tainas. Pane muna, suhkur, vanillisuhkur ja piim kaussi ning sega korralikult ja pikalt, kuni suhkur on täiesti sulanud. Lisa jahu ning sega veel mõned minutid. Jäta tainas vähemalt tunniks kuni üleöö jahedasse (10-15 °C) seisma. Mida kauem see seisab, seda läikivamad torud tulevad.
Kata ahjuplaat silikoonmati või küpsetuspaberiga. Määri supilusikatäis tainast ringikujuliselt plaadile, nii õhukeselt ja ühtlaselt kui võimalik. Neljast ringist korraga piisab, nii jõuad need pärast ka rulli keerata, ilma et mõni liigselt jahtuks.
Küpseta kohe 210 °C juures 8-10 minutit. Ära liiga pruuniks küpseta! Värvus peab olema kollane kuni helepruun.
Tõsta ahjuplaat lahtisele ahjuuksele või pliidile ja alusta ruttu ringide koonuseks keeramist. See on päris keeruline, sest küpsenud tainas on väga kuum. Kui küpsenud ringid liiga kauaks plaadile seisma jäävad ja jahtuvad, ei ole neid võimalik enam rulli keerata.
Aseta valmis koonused restile jahtuma. Toimi ülejäänud tainaga samamoodi, küpsetades neli ringi korraga, kuni tainas lõpuks otsa saab.
Valmista võikreem. Vahusta toasooja võid kuni see muutub heledamaks. Lisa sõelutud tuhksukur, sega läbi ning vahusta paar minutit. Nirista vahustamise käigus kreemi hulka toasoe kondenspiim. Lõpuks lisa konjak ja vahusta veel vaid nii kaua kuni kreem on ühtlane.
Pane võikreem pritskotti ning täida jahtunud koonused kreemiga. Aseta täidetud torud 15-20 minutiks külmkappi, et kreem taheneks.
Pane valmis üks kauss sulatatud šokolaadiga ja teine röstitud hakitud pähklitega. Kasta kreemiga täidetud toru otsapidi sulašokolaadi sisse ja seejärel pähklipurusse. Aseta restile või küpsetuspaberiga kaetud alusele tahenema.
Valmis konjakitorud säilivad külmkapis õhukindlas karbis 2 päeva.
Konjakitorud 15 tk
Suhkruline tainas
90 g jahu
90 g tuhksuhkrut
90 ml piima
0,5 muna
1 tl vanillisuhkrut
Konjaki-võikreem
150 g toasooja 82% võid
55 g toasooja kondenspiima
75 g tuhksuhkrut
30 ml konjakit
Kaunistamiseks
150 g tumedat šokolaadi
50 g röstitud hakitud sarapuupähkleid
Suhkrulise taina küpsetamiseks sobib kõige paremini silikoonmatt, sest selle peal jaotub tainas ühtlaselt ning siledalt ja küpsenud tainaring tuleb kergesti mati küljest lahti. Küpsetuspaberit kasutades tuleb tainas väga kiiresti paberile määrida ja plaat ruttu ahju panna, vastasel juhul hakkab paber niiskuse toimel taina all lokkima ja torud jäävad lainelised.
1715. aastal asutatud Martelli konjakimaja on vanim suurtest konjakimajadest ning ka neist ainus, kus eau-de-vie destilleeritakse eranditult puhtast ja selgest valgest veinist.
Martell VSOP Aged in Red Barrels nimi toob esile vaadid, kus seda väärt konjakit hoitakse. Aja jooksul omandab tammepuit kergelt punaka tooni ning just sellises küpsusastmes vaadid moodustavad Martell VSOP konjakiga täiusliku koosluse.
Martell VSOP Aged in Red Barrels on vasekarva kuldsete toonidega jook, mille aroomibukett on ümar, värske ja intensiivselt puuviljane. Maitse on täidlane, tunda on samu puuviljaseid noote - mirabelli, virsikut ja aprikoosi. Puuviljaseid maitseid täiendab tammevaatidest pärinev magus vürtsikus.
minu suured lemmikud
Väga mõnusalt konjakised torud said :P</br> Liiga suuri ei soovita teha, sest tegu on üsnagi rammusa magustoiduga. Kohvi kõrvale ideaalsed ja said liigagi kiiresti otsa.</br> Silikoonmati asemel soovitaksin mina hoopiski korduvkasutatavat küpsetuspaberit, sest nii jäävad torud kenad siledad ja läikivad (sh ei teki auke torudesse) või siis tuleb silikoonmatt iga küpsetuskorra järel puhtaks pesta.</br>
O,5 muna ? Kuidas seda arvestada?
Monika, klopid muna lahti ja umbes pool sellest lahtiklopitud munast lisad tainale.
Need olid enne toru kujutlused. Kadrioru kohvikus sai neid tehtud. Mõtleks, sinna kreemi sisse läks nõu ka ajal konjak. Aasta siis oli 1974!