Mullideta pole pidu ja loomulikult on kõige õigem mullijook peolaual ehtne Prantsusmaalt Champagne’i maakonnast pärit šampanja. Coopi valikus on neid mitmeid. Alati tasub usaldada meie Väärt Valikut, kuhu oleme teie jaoks valinud parimad maitsed, mida erinevad tootjad pakuvad. Väärt Valik šampanja on Joly de Trébuis. Paraja happe ja mineraalsusega vahuvein on mõnus saatja koos erinevate roogadega, sobides jahutatult nautimiseks läbi õhtu.
Dilemma, kumba veini toidu kõrvale valida, leiab enamasti klassikalise lahenduse – kalaroogade ja mereandide juurde pakutakse valget ja lihatoitude kõrvale punast veini.
Tegelikult tuleb toidu ja veini sobitamisel lähtuda tasakaalu reeglist, juhul kui on tegu lihtsa ja vähemmaitsestatud toiduga, peab ka vein olema lihtsakoelisem ja kergem. Juhul kui pakume oma külalistele tugevamat ja vürtsikamat rooga, peab ka vein olema keskmisest tugevam ja tummisem.
Kui laual on salatid, valge kala ja kanalihast road, peaks veinivalikusse kuuluma kergemad valged veinid. Coop Väärt Valikus on neid palju, kasvõi näiteks Lõuna-Aafrika Riddersbergi veinimaja toodetud Chenin Blanci ja Chardonnay viinamarjadest veini, hispaanlaste Rey de Copas sarja Viura, Tšiili Bisquertt Petirrojo ja Montemar’i sarja valged veinid Chardonnay ja Sauvignon Blanci viinamarjadest, itaallaste Cavalieri Reali sarja Soave ja Pinot Grigio, USA veinisarja Sun Gate või Austraalia veinisarja Fox Grove Chardonnay veinid, aga uudisena ka äsja Coopi valikusse jõudnud Tiefgang Grauburgunder Saksamaalt või Californiast pärit The Big Top Chardonnay ja Last Stand Chardonnay Austraaliast.
Ahjulõhe juurde on raske leida paremat valikut head tammevaati saanud Chardonnay veinist. Sealiha, hapukapsa ja verivorstiga soovitan aga proovida head ja mineraalset riislingit, olgu selleks siis Saksamaalt Rheingau’st tulev Tiefgang Riesling, Breueri Rheingau Riesling Venture trocken, Austria Weinrieder Riesling, Alsace’i D de Colmar Riesling või isegi pisut vähem kuivad ja magusama maitsega Bronnenburg Mosel ja Bronnenburg Rhein Riesling.
Liharoogade veiniga sobitamisel peaks põhireeglina arvestama, et sealihast ja linnulihast road nõuavad kergemat ja mahedamat veini. Selleks sobivad Merlot’ viinamarjadest toodetud Tšiili vein Montemar’i või Petirrojo sarjast, prantslaste veinimaja Edmond Bernard, Lõuna-Aafrika veinimaja Boland Cellar Five Climates Merlot või itaallaste pehmelt marjane Due Tigli Merlot Cabernet Sauvignon.
Lambaliha kõrvale passib hästi Tšiili viinamarjast Carmenére tehtud vein. Coop Väärt Valikus on pakkuda kolme väärt veinimaja veinid sarjades Bisquertt Petirrojo Reserva ja La Joya Gran Reserva, Montemar, Montemar Classic ja Montemar Reserva ning Maray Reserva. Proovida võite ka itaallaste Cavalieri Reali sarja Bardolino ja Primitivo veini ning Primitivo ja Sangiovese marju sisaldavat mahlast ja mõnusat Ponte Villon’i.
Kui peolaua ehteks on part või hahttp://nami-nami.ee/otsi/hanepraadni, sobib hästi mõni hea Pinot Noiri viinamarjast valmistatud vein. Krõbeda pardiga on mõnusad ka Alsace D de Colmari sarja valged veinid.
Veise- ja ulukilihast piduroad vajavad tugevamat ja vürtsikamat veini. Coopi kaupluste Väärt Valikus on neid palju. Nimetame siinkohal kasvõi Itaalia veinimaja Trulli sarja veine Primitivo, Negroamaro ja Salice Salentino marjadest, aga ka Austraaliast pärit The Last Stand Shiraz, Californias toodetud The Big Top Old Zinfandel või hispaanlaste Terra Linda Syrah sobivad kenasti liharoogadega, rääkimata Tšiili veinidest Petirrojo Cabernet Sauvignon, Montemar Reserva Cabernet Sauvignon, Maray Cabernet Sauvignon ja La Joya Cabernet Sauvignon.
Soodne valik on Hispaania Rey de Copas sarja crianza, Reserva ja Gran Reserva või Oristan crianza, mis kõik on toodetud Tempranillo viinamarjadest. Kes tahaks prae kõrvale mekkida eriti puhtalt toodetud bioloogilist veini, võib proovida prantslaste Domaine de Tholomies’ sarja punaveine.