10 Hiiumaa maitset

Maaeluministeerium algatas 2016. aastal traditsiooni valida igal aastal välja üks Eesti piirkond ning kuulutada välja selle piirkonna maitsete aasta. Toidupiirkonna valimine on osa Eesti toidu tutvustamise ja müügiedendamise kavast "Eesti toit 2015-2020".

Mai alguses kuulutati välja Peipsimaa maitsete aasta ning Hiiumaa, kes seda tiitlit 2016. aasta maist kuni tänavuse aprillini kandis, andis Alatskivi lossis sümboolse rändkahvli pidulikult peipsimaalastele üle. Väikese tagasivaatava pilguna uuris Nami-Nami päris- ja suvehiidlaste käest, milliseid Hiiumaa maitseid võiksid ka teised eestimaalased tunda ja Hiiumaad külastades üles otsida. 

1) Lambaliha - sh Hiiu viiul

"Hiiu viiulid". Foto: Ülle Jukk

Hiidlased armastavad lambaliha. Värsket lambaliha valmistatakse mitmel erineval moel - näiteks küpsetatakse ahjus või valmistatakse lambaraguud, lisandiks ahjujuurikad, -kapsas ja -kartulid. Hiidlased on taasavastamas vinnutatud lambakintsu ehk "Hiiu viiulit". Vahvat nime kannab see lambakints seepärast, et seda hoitakse nagu viiulit rinnal, kui sellest väitsaga õhukesi liharibasid serveerimiseks lõigata.

Muide, 22. juunil kell 12-16 toimub Orjaku külamajas Väike Jaanipäeva Lihalaat, kus huvilistel on võimalus erinevaid viiuleid degusteerida. Lihalaada korraldajad on Hiidlaste Koostöökogu ja Orjaku külaselts. 

2) Tuulekala

Foto: Tuulekala Festival @ Facebook

Tuulekalaks kutsuvad hiidlased tuulehaugi, kes igakevadiste edelatuultega kuuks ajaks Atlandi ookeanist Hiiumaa vetesse kudema tuleb. Tuulekala tulek on Hiiumaal sündmus omaette ja seda oodatakse väga.  27. mail toimus Orjaku sadamas juba VIII tuulekala festival! Pika "nokaga" ja roheliste luudega tuulehaugi armastatakse Hiiumaal igal võimalikul moel - praetult, keedetult, marineeritult, suitsutatult, kuivatatult jne.  

3) Lestakala

Lestakala mainisid pea kõik päris- ja suvehiidlased! Lesta süüakse Hiiumaal eelkõige praetud kujul  ("augustikuine praelest au naturelle"), suitsutatud kujul ("tünnist tehtud kuumsuitsuahjus õunapuulaastudel suitsutatud kohev juulilõpu lest värske kartuliga", "Hõbekala kalakohviku Rätsepa Siimu suitsutatud lest") ja soolatud-kuivatatud lestakala.

Muide, soolatud ja kuivatatud lestakala serveeritakse Hiiumaal väga erilisel moel - traditsiooniliselt rippus see räästa all ja kala küljest lõigati väitsa või kääridega söömiseks peenikesi pikiribasid! 

Foto: Kalaäri Kärdla turul @ Facebook 

Tasub mainida, et kala kõrvale süüakse Hiiumaal kas musta leiba või siis keedetud kartulit ja mandlilaga ehk hapukoorekastet. Niisama paljalt keegi kala ei söö!  

4) Äkine

Äkine on kiirsoolatud värske kala, mille tegemist on kalurid harrastanud juba ammu. Äkist tasub teha ainult väga värskest kalast, soovitatavalt äsjapüütud kalast. Ahven, säinas, siig, vimb - kõik need kalad sobivad - fileeritakse, fileed lõigatakse tükkideks ja pannakse purki koos soola ja võimaluse korral ka sibulaga hetkeks maitsestuma.  

Üks (hetkel veel) suvehiidlane soovitas äkist proovida ka kogrest. 

5) Pahlakilud

Lapsed pahlakilu söömas, ca 1920-1940. Vt www.muis.ee

Pahlakilude jaoks pannakse värsked kilud pahla vahele ja elusa tule peale (ahju või pliidisuus), pärast natuke soola peale (vt retsepti Nami-Namis). Pahlakilusid ei puhastata ja süüakse kõige täiega! 

6) Hiiumaa metsamarjad

Marju armastatakse kõikjal Eestis, aga lisaks metsmaasikatele, mustikatele ja pohladele leidub Hiiumaal ka palju muulukaid ja põldmarju. Marju süüakse niisama, aga nendest küpsetatakse ka imehäid plaadikooke. 

Loe etnoloog Ester Bardone toredat esseed "Metsamarjameditatsioon".

7) Rannaürdid roogade maitsestamiseks

Valik Hiiumaa looduslike maitsetaimedega gurmeetooteid @ Hiiu Gourmet

Nõmm-liivatee, kadakamari ja metslaugud on Hiiumaa maitsete kolmainsus ja Hiiumaal olles tasub toiduvalmistamisel kindlasti just neid maitsetaimi kasutada!

8) Hiiu leib jm viljast saadud tooted.

Evelin Ilves, kes juunis avab Hiiumaal Käina lähedal kodurestorani ROOG, õhkab Hiiumaa tumemusta leiva järele.

Hiiumaa armastatud magustoitude hulka kuulub leivapodi ehk hapupiima ja leiva segu, mida magustatakse soovi korral suhkruga ja serveeritakse nt värskete hiiumaiste metsamarjadega.

9) Mida Hiiumaal juua?

Hiidlased joovad palju ürditeesid - pärishiidlased rõhutavad, et talvisel ajal on pliidil soojas alati kannutäis kibuvitsateed või siis pärnaõie-, nurmenuku-, kummeli-, õunakooreteed. Magustamiseks kasutatakse kohalikku mett.  

Õllesõbrad rõõmustavad, et Hiiumaal on ka mitu väikest pruulikoda, mis käsitööõllesid valmistavad. Hiiu Käsitööõlu on suvehiidlaste perefirma, Kärdlas tegutseb Hiiumaa PruulikodaAlkoholivaba alternatiivina tasub üles otsida kohalikust mustast leedrist tehtud põnevad limpsid, mida toodab Hiiu Limps/Hiiu Leeder.

10) Hiiumaa piimatooted

Hiiumaa piimatooteid saab suveperioodil osta otse taludest - proovi kitsejuustu (nt Lepaniidi mahetalu oma), talupiima (nt Niidi talu), talukohupiima ja taluvõid!
 

Hea lugeja! Millised on Sinu Hiiumaa lemmikmaitsed?

Nami-Nami "informandid" mainisid veel Hiiumaa metsade seeni (eriti kuuseriisikaid ja kukeseeni), erinevaid kuivatatud kalu, rannakarjamaadel kasvanud veiste liha, laupäevase saunaõhtu kruubiputru, marjaplaadikooke, värske koorega tehtud kurgisalatit, lihtsat tavalist head sülti, ahjuõunu, mustikasuppi, Hõbekala kalaköögi roogi (Hiiumaa räimed kolmes marinaadis, Napoleoni kook), Surfiparadiisi veiselihaburksi, Pihla talu maasikaid, Kõpu tuletorni kohviku pannkooke ja šokolaadikooki, hülgeliha jpm.

Loe veel:

Nami-Nami tänab: Heli Hahndorf, Ly Kaups, Ülle Jukk, Kadri T-S, Tiina P, Siobhan K, Siim N, Viire V!

Pille Petersoo
Pille Petersoo
postitatud 14.06.2017 13:42 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Triinu Akkermann
postitatud 21.06.2017 17:16

Pahlakilud on proovimata!

Tuulikala
postitatud 22.06.2017 11:44

Koger kotleti sees või ahjus veel aitab süüa, aga nii viletsaks pole ajad veel läinud, et kogrest peaks hakkama äkist tegema.

Martiina
postitatud 12.07.2017 09:46

Käisime tänavu jaanipäeva ajal Hiiumaal. Sõin esimest korda elus kuivatatud tuulekala, mis küll pigem meestele meeldis, mina eelistasin ikkagi suitsutatud varianti :)</br> Lisaks sõime restoranis väga head praetud lesta ning nautisime Kõpu tuletorni kohvikus häid kooke-kohve! Kahjuks oli reis omajagu lühike ja seega paljud maitsed jäid proovimata/kohad külastamata.</br> Tuleb tagasi minna!