Merekultuuriaasta 2016: KOHA

2016 on merekultuuriaasta ning selle raames tutvustab Nami-Nami iga kuu oma lugejatele ühte Eesti kala ning jagab retseptisoovitusi. Juulikuu kalaks on koha!

Koha (Sander lucioperca) kuulub ahvenlaste (Percidae) sugukonna kohade (Sander) perekonda. Vanad eestlased kutsusid koha erinevate toredate nimedega: 'su(u)dak' e. 'sudakukala' (otselaen vene keelest), rannapiirkondades ka 'kabakala', 'rattapulk', 'merekaru'. Inglise keeles pike-perch ('haug-ahven') ehk zander, soome keeles kuha, rootsi keeles gös, prantsuse keeles sandre, saksa keeles Sander

Oma sugulaskalast ahvenast on koha saledama kehaga. Koha pea on kitsas, sujuvalt teravnev; nii pea kui ka selg on mustjasrohelised, küljed aga heledamad. Koha tunneb ära 8-15 tumeda püstvöödi järgi, kõht on roosakas või kollakasvalge. 

Koha püütakse pea kogu Euroopas, sh Kesk- ja Ida-Euroopas, Põhja-Rootsis, aga ka Kaug-Idas. Meie sisevetest leiab koha Peipsis ja Narva veehoidlas, Võrtsjärves; rannikumeres tasub koha otsida Pärnu ja Narva lahest ning Väinamerest. Üldiselt eelistab koha vähese läbipaistvusega ent hapnikurikast vett, kus veetaimestik liiga rikkalik pole ja kus on liivast-kivist põhja. Koha on röövkala (noored kohad armastavad väga tinti); noored hoiduvad väikestesse parvedesse, vanemad kalad tegutsevad omaette.

Koha on väga kiire kasvuga kala. Meie vetes on aastased kohad 12-13 cm pikkused, kaalused 14-18 g; kolmeaastased kohad on 32-35 cm pikad ja 300-400 g rasked; viieaastased 48-51 cm pikad ja 1,1-1,4 kg rasked ning seitsmeaastased 59-62 cm pkad ja 2,3-2,8 kg rasked. Peipsi ja Võrtsjärve kohad kasvavad Pärnu lahe omadest kiiremini; emased ja isased kohad kasvavad enam-vähem samas tempos. Suurim Eestis püütud koha (Võrtsjärv, 1975) kaalus 14,25 kg ja oli 90 cm pikk; Soomes on kätte saadud 16,5-kilone koha, Austrias on püütud ka 18,37 kg kaaluv koha. Vanim püütud koha hinnati 17 aasta vanuseks. 

Koha peetakse väga väärtuslikuks toidukalaks. Õrna valge lihaga koha sobib hästi praadimiseks, luid-roodusid on vähe ja need on kergesti eemaldatavad. Parimaks peetakse umbes 5-aastaseid kohasid kaaluga 1,1-1,5 kg. Kuna koha soomused on naha küljes tugevasti kinni, siis enamasti võetakse nahata fileed. Kohafilee on kõrge valgu- (18-20%) ja madala rasvasisaldusega (1-2,5%). Sügisesed kalad on rammusamad. 

Kohafilee sobib hästi praadimiseks, grillimiseks, küpsetamiseks. Koha supikogust saab maitsva kalapuljongi. 

Nami-Nami soovitab järgmisi koharetsepte:

Loe veel:

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 31.07.2016 14:56 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid