Vahva mõte: pomander

Pomander ehk nelgiteradega pikitud apelsin on jõulukaunistus, mis lõhnab imeliselt ning aitab luua mõnusat pühademeeleolu. 

Tee nii:

  • Vali pomanderi valmistamiseks välja väiksemad ja kõvemad apelsinid või muud tsitruselised.
  • Pese apelsin korralikult sooja veega puhtaks ja kuivata.
  • Kui soovid kasutada paela, seo kõigepealt pael ümber apelsini.
  • Torka hambatikuga koore sisse auk (sügavale pole vaja torgata!) ja lükka nelgitera ettevaatlikult auku. Võid auke teha ühekaupa või reakaupa, kuid arvesta sellega, et väikest auku ei ole koore pealt hästi näha. Seega on mõistlik ette teha pigem paar augukest kui terve muster korraga. 

Hea teada!

  • Ühe väiksema apelsini katmiseks nelgiteradega nii, et apelsinikoort peaaegu näha ei jää, kulub umbes 40-50 g nelki. 
  • Nelk hakkab apelsini kuivatama, nö konserveerima. Selle protsessi käigus apelsinikoor tumeneb ja vili kuivab väiksemaks. Kuivanud apelsin võib säilida aastaid, kaotamata oma imelist lõhna. 
  • Kui muster on hõre, näiteks ainult üks triip nelgiterasid terve apelsini peal, hakkab kuivama ja tumenema vaid see osa koorest, mis jääb nelgiterade ümber. Pikaajaliseks säilitamiseks soovitatakse apelsin katta üleni nelgiteradega. 
Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 04.12.2015 22:22 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 04.12.2015 10:54

Oi, pomandereid olen ma juba aastaid teinud. Siin väike foto ka, küll juba aastast 2008:

ÕunaIiris
postitatud 04.12.2015 14:33

Me tegime nelgiga apelsine juba nõuka ajal. :)

Pille
posted on 04.12.2015 15:12

Hästi elasite, Iiris :) Me ei saanud nõukaajal apelsine kättegi eriti. Ja kui said, siis sõime ära, mitte ei jätnud kaunistamiseks :)

ÕunaIiris
posted on 04.12.2015 15:18

Aga meie ei söönud! panime 2-3 tk klaaskuulidega koos kaussi lõhnama kogu pühade ajaks. ;)

Aili Ilves
postitatud 08.12.2015 09:17

Nelgiterad läksid kenasti apelsini sisse ka ilma tikuta.

Irene
postitatud 20.12.2015 09:48

Tegin sel aastal ka taas ühe, aga sain vist halva apelsini. Minu oma ei lõhnanud kohe üldse ja peagi avastasin alumise külje pehme ja hallitavana.

Kaare
postitatud 29.11.2016 13:51

Sama pomander, mis avafotol tagumine (tihedalt pikitud), näeb aasta hiljem välja selline. Täiesti kuivanud, kõva, aga lõhnab ikka veel mõnusalt :)

Merike Ernits
postitatud 14.12.2016 09:35

Imeilusad! Aitäh!