Seni on üksikud uuringud rasvavaese ja süsivesikutevaese dieedi mõjudest kehakaalule olnud kohati vastuolulised. Brigham and Women's Hospital ja Harvard T.H. Chan School of Public Health’i teadlased on uurinud seniseid rasvavaest dieeti puudutavaid kliinilisi katseid ja oma metaanalüüsis jõudnud järeldusele, et pikemas perspektiivis on kaalu alandamisel ja säilitamisel rasva söömine efektiivsem kui selle vältimine. Luubi alla võeti 53 uuringut üle 68000 katsealusega, mis käsitlesid rasvavaese (süsivesikuterikka) ja kõrgema rasvasisaldusega (süsivesikutevaese) dieedi pikaajalist mõju (üle 1 aasta) katsealuste kehakaalule. Ilmnes, et süsivesikutevaesel dieedil olnud isikud suutsid rohkem kaalu langetada ja langenud kaalu paremini säilitada kui rasvavaese dieedi puhul.
Autorid nendivad, et praeguste teadmisete juures on selge, et kliiniliselt olulist kaalukaotust on vähemalt lühiajaliselt läbi toitumise võimalik saavutada mitmel viisil. Oluline on, millise toitumise puhul on saavutatut lihtsam pikemaajaliselt säilitada. Selle asemel, et reguleerida rasvast saadavate kalorite hulka (sh praegune soovituslik 30%) ja asendada need kalorid süsivesikutega (peamiselt tärklisega), võiks autorite sõnul keskenduda pigem tervislikele toitumisharjumustele, toidu kvaliteedile ja töötlusastmele ning portsjonite suurusele.
Allikas: http://dx.doi.org/10.1016/S2213-8587(15)00367-8
Järele proovitud ja toimib. :)
Amen!