Mis on etüleen ehk kuidas vältida viljade riknemist ja aidata järelvalmida toorestel viljadel

Etüleen on gaas, taimehormoon, mis aitab viljadel küpseda ja põhjustab taimede vananemist, lehtede ja õite närtsimist ning varisemist, soodustab idanemist ja avaldab mõju juba väga väikestes kogustes.

Etüleeni võivad toota kõik taime organid, aga vananevates kudedes ja mahlakates viljades on selle tootmine suurim. Etüleeni leidub mittetaimsetest allikatest ka põlemisgaasides (autode heitgaasis, ruumide kütmisel, sigaretisuitsus, gaasipliidi kasutamisel) ja seda toodavad osad hallitused. Viljad või sama vilja erinevad küpsusastmed erinevad selle poolest, kui palju nad etüleeni eritavad ja tasub kõrva taha panna, et küpsemad ja/või vigastatud viljad eritavad rohkem etüleeni.  Seda teades on mõistlik need  viljad paigutada eemale toalilledest ja etüleenile tundlikest viljadest või vastupidi, kasutada neid vilju tundlike viljade, näiteks avokaado, banaani, pirni, kiivi järelvalmimise soodustamiseks. Ka mõjub halvasti tervele õunakausile, banaanikobarale vms, kui seal hulgas on üks vigastatud või riknenud vili, mis kiirendab ka teiste valmimist ja riknemist.

Suuremad etüleenitootjad on küpsed õunad, pirnid, banaanid, tomatid, avokaadod, luuviljad (ploom, virsik, aprikoos jne), melonid, mangod, kiivid, närtsivad lilled. 

Etüleenile on tundlikud: lehtköögiviljad ja salatid, ürdid, spargel, banaanid, hurmaad, kiivid, kartulid, porgandid, kurgid, kõrvitsad, oad ja herned, kapsad (sh pea-, lill- ja spargelkapsas), tomatid, pommud ehk baklažaanid, õunad, aprikoosid, seened, toalilled ja lõikelilled. Etüleeni toimel taimede lehed närtsivad, viljad valmivad üle, kartul idaneb.

Suuremaid etüleeni eritajaid ja etüleenile tundlikke puu- ja köögivilju ei tohiks hoida koos ühes kausis või lähestikku, et tagada viimaste parem säilimine. Puu- ja köögivilju peaks säilitama hästi ventileeritud ruumis. Nii ei ole mõistlik hoida koos näiteks tomatit ja kurki või õunu ja banaane. Õunakausi või banaanikobara kõrval pole parim koht ka lillevaasile. Üks ja seesama vili võib etüleeni nii toota kui ka sellele tundlik olla – näiteks banaan, avokaado või tomat.

Küll aga saab näiteks õunte või küpsete banaanide toodetud etüleeni kasutada ära tomatite ja avokaadode järelvalmimise kiirendamiseks. Gaasi koguse suurendamiseks viljade ümber soovitatakse need panna koos paberkotti või karpi. Avokaado on hea näide, mis puu otsas täielikult ei valmigi ja ongi tihtipeale müügil toorena ning mille järelvalmimist kodustes oludes etüleeni tootvad viljad, kas või kõigest täpilised banaanikoored, oluliselt kiirendavad.

Loe veel:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 30.10.2015 20:05 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Mari Raudvee
postitatud 12.11.2016 09:16

Õige jutt. Mul näiteks alati üks väga valmis banaan kodus, kuhu teised toored peale panen :)