u 4 kg küpsetamiseks ettevalmistatud hani
8-10 väikest sibulõuna
soola ja musta pipart
Kui kasutad külmutatud hane, siis tõsta see vähemalt 24 tundi varem sügavkülmast külmkappi sulama.
Patsuta hani seest ja väljast köögipaberiga kuivemaks, siis maitsesta julgelt soola-pipraga. Täida kõhuõõs õuntega. Tee naha sisse siia-sinna torked või terava noaga kerged sisselõiked, siis saab liigne rasv kergemini välja pannile nõrguda. Tõsta hani ahjupannile, rind ülalpool.
Küpseta 200-kraadises ahjus, arvestades u 30 minutit iga kilo kohta + veel 30 minutit (ehk u 2 tundi 3 kg linnu jaoks ja 2 tundi 30 minutit 4 kg linnu jaoks). Kasta lindu aeg-ajalt pannile nõrgunud rasvaga. Kui hani liialt pruunistuma kipub, siis kata küpsemise lõpupoole pealt fooliumiga.
Kontrolli hane küpsust kahvliga nn torkeproovi tehes - kui hanest väljavoolav vedelik pole enam punane, on hanepraad valmis.
Küpsetamise ajal kalla iga 30 minuti järel osa rasva pannilt ära - seda saab kasutada hiljem nt ahjukartulite valmistamiseks.
Kui hani on valmis, siis lase sel fooliumi all soojas veel u 30 minutit puhata, alles siis lõika lind portsjontükkideks. Haneprae kõrvale sobivad muidugi ahjukartulid või keedetud kartulid ning hautatud hapukapsas. Kui soovid serveerida kõrvale ka kastet, siis selleks kasuta pannileent, millele võib lisada veidi rõõska koort.
Retsept ilmus ka ajakirjas Kodu & Aed, pildi tegi Juta Kübarsepp.
Mardihani
Hanepraadi võib serveerida nii mardipäeval kui ka jõulupühade ajal. Koduaia sibulõunad on ideaalsed ahjuhane täitmiseks!