1 dl käesooja piima
30 g värsket pärmi
75 g suhkrut
8 g soola
400 g nisujahu
3 toasooja muna
150 g toasooja pehmet võid
100 g leotatud rosinaid
terveid mandleid
mandlilaaste
Lisaks:võid vormi määrimiseks
tuhksuhkrut peale sõelumiseks
Lahusta pärm tainakausis käesoojas piimas. Lisa sool, suhkur, munad ja umbes neljandik jahust, sega. Lisa ülejäänud jahu ning sõtku, kuni tainas enam ei kleepu. Kata tainakauss toidukile või puhta köögirätikuga ning lase tainal soojas tuulevaikses kohas kahekordseks kerkida.
Sõtku tainas läbi ja sõtku vähehaaval sisse võitükid, lisa rosinad ja sõtku veel veidi.
Määri vorm võiga, raputa üle mandlilaastudega ning aseta põhja terved mandlid.
Rulli tainas ristkülikuks, keera rulli ja aseta rull vormi, surudes ääred kokku. Lase toasoojas kerkida 1,5 tundi.
Küpseta 190-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni sai on kuldpruun. Eemalda ahjust, lase veidi jahtuda ja siis keera metallrestile kummuli jahtuma. Jahtunud saiale puista tuhksuhkrut.
Retsept ja foto: Merle Jakobson
Kouglhof
Elsassi piirkonnast pärit küpsetis. Teistest puuviljakeeksidest erineb Kouglhof selle poolest, et õhulisuse-kohevuse tagab pärm, mitte küpsetuspulber.