3-4 pakki kandilisi küpsiseid (a 180 g)
1-2 dl piima
750 g Saare 20% hapukoort
Šokolaadiglasuur:100 g tumedat šokolaadi
50 g võid
0.5 dl 35% rõõska koort
Kaunistuseks:Kasta küpsised korraks piima sisse ja laota vaagnale (3x4 küpsist). Määri peale kolmandik hapukoorest.
Kasta jälle küpsised piima sisse, laota hapukoorekihile ja kata küpsised taas hapukoorega. Korda. Laota peale veel üks kiht piima sisse kastetud küpsiseid. (Saad neli küpsisekihti ja kolm hapukoorekihti).
Šokolaadiglasuuri jaoks murra šokolaad tükkideks ning pane koos või ja rõõsa koorega väikesesse potti. Kuumuta tasasel tulel pidevalt segades, kuni glasuur on ühtlane.
Määri šokolaadiglasuur koogile, puista kaunistuseks peale pärlsuhkrut.
Hoia järgmise päevani jahedas, et küpsisekihid jõuaksid kenasti läbi imbuda.
Tere Kas te oskaksite öelda kus kohast saaks kuressaarest pärlsuhkurt?
Poest
Tere Pille, Ühes oma postituses viitasid martsipaniga küpsisetordile (ma pole enam kindel, kas tegijaks olid Sina, või keegi teine). Kas jagaksid seda infot/linki uuesti, palun!
Mina teen glasuuri kakao pulber+ tuhksuhkur ja väga ettevaatlikult lisades keeva vett. Segan kuni tekib määritav vaap - kui liiga palju vett, siis ei lähe vaap kõvaks.
Ma teen lihtsamat küpsisetorti
Torte ei. Tordipõhju küll mõnel juhul. Küpsised ongi juba ahjus küpsetatud. ????
kas torte ei tehtagi ahjus ?
Miks peaks
Manfred, kooke tehakse ahjus, tortidel ehk ainult põhjad.
Tegelikult on nii ka väga hea kui piima asemel kasta küpsised hoopis kohvi sisse , ja glasuur teha kalevi karamellikommidest :)
see retsept tundub väga hea olevat, ma proovin seda teha. Siiani olen teinud ise küpsisetorti kohupiima ja hapukoore segust ja ja marju või kokteili puuvilju ja vahest lisan siia sinna veidi moosi ka, küpsised kastan natuke hapuka mahla sisse, kaunistuseks peale kiht kohupiima ja hapukoore segu, millele laon mustriliselt marjad või kompoti puuviljad ja rabutan lõpuks veidi riivitud tumedat shokolaadi peale.
Ei tea kas ainult hapukoorega on parem, kui ehk vahukoore ja kohupiimapasta seguga ?
Magusaarmastaja, eks see ole maitse asi. Minule meeldib ainult hapukoorega kõige enam ja seda retsepti on testitud ka kümnete ja kümnete laste peal edukalt. Keegi pole öelnud, et liiga vähemagus või liiga hapukoorene.
Eelmisel sünnipäevapeol sõid 6-aastased lapsed selle tordi (4x5 küpsist reas) jäägitult ära, kaunistasin glasuuri M&M-si kommidega. Sünnipäevalaps ei söö muidu üldse hapukoort, tordiga koos aga küll. Väga hea tort!
Elan välismaal ning hapukoort ei leia ühestki poest. Seetõttu mõtlesin, kas oleks võimalik midagi muud selle asemel kasutada?
Oleneb kus oled, Smetana või Crème Fresh peaks ka sobima
Türgi20% maitsestamata jogurt!
Kreet, kus välismaal? Ma ei usu, et mitte kuskil hapukoort pole ;) Aga põhimõtteliselt sobiks asendamiseks ka paksem kreeka jogurt hästi.
Tõesti mõned riigid ei tea üldse, et selline asi nagu hapukoor on olemas ja kohukestest ei ole ka osades riikides aimu. Ja musta leiva asemel on valge leib. :D Nii, et see on reaalne, et välismaal ei ole saada mõningaid toidukraami :D
Kati, ma olen ise seitse aastat Šotimaal elanud, nii et tean küll, et kõiki komponente pole saada. Samas kohukest ja hapukoort päris sel moel võrrelda ei saa, hapukoor on ikka oluliselt levinum. Euroopas ja Põhja-Ameerikas ei tohiks küll hapukoore leidmisega probleeme olla.
Ei ole see hapukoor üldse mitte nii tavaline Lääne-Euroopas. Võib asendada kreeka jogurtiga, aga hapukoort kui sellist ikka nii kergelt ei leia (mõnest rahvuslkust poest ehk a la Vene poest). Mitmes riigis (Belgia, Hispaania) kontrollitud mitme aasta jooksul. Kui Šotimaal on siis on hästi, aga seeläbi üldistada ei ole võimalik. Creme fraiche on olemas ja igasugu muud koorekraami, aga klassikalist hapukoort tavapoest - otsima jääd ja lõpuks asendad millegi muuga :)
pfff - ma olen nüüdseks 11+ aastat taas Eestis elanud, aga enne naasmist oli nt Edinburghis mitu Poola või Vene poodi, kust hapukoort sai. Belgias on ka nn vene poode, sealt saab vajadusel hapukoort. Kui tavapoes pole ja hapukoorenälg on suur, siis leiad guugeldades õige poe üles.
Nõus. Poola poed igal pool ja creme fraiche on ikka väga hapukoore maitsega
Lemmikkook!
Mõtlesin emadepäevaks teha. Teen üldse väga vähe ise süüa. Glasuur jäi ikka väga vedelaks. Justkui oleks viga. Rõõska koort mitte 0,5dl vaid 0,05dl? Olen kurb, et nii tähtis tort seetõttu nässu läks.
Mia, 0,5 dl = 50 ml ehk umbes 3 supilusikatäit + 1 teelusikatäis. See ei ole üldse palju. 0,05 dl = 5 ml = 1 teelusikatäis, see jääks jälle väheks.
Tere. Retsepti järgides ei loe välja, kuhu kolmas kolmandik hapukoort minema peaks. Kolm kihti küpsiseid, neist kahele kihile kolmandik hapukoort ja pealmisele šokolaadiglasuur. Või peab hapukoorekihte olema kolm, pluss neljas kiht küpsiseid šokolaadiglasuuriga? Igal juhul läks kook just külmkappi homset ootama :)
Kata, jah, üks kiht on kirjelduses vahele jäänud, aitäh märkamast!
Kogu aeg teinud sellist küpsisetorti, kusjuures ei kasta enne ladumist küpsiseid kuskile, pole mingit vajadust, kui eelmisel päeval tort valmis teha. Katteks olen ostnud poest martsipani või siis suhkruvaapa ja sellega tordi katnud.
kas kui sa ei soovi siis sa ju ei pea PANAEMA mõndasi asju peale
Hapukoore sisse võib segada ka paki riivitud halvaad. Ja pisut ka kaunistuseks peale raputada.
Ma panin hapukoore asemel kohupiima ja vahukoort.
Mina teen ka nii. Vahukoor annab selle hea magusa maitse ja eriti hea on siis, kui kihtide vahel on näiteks banaan või maasikad/vaarikad!
ok
Kas suhkrut hapukoore sisse ei pane üldse?
Inx, mina ei ole pannud - küpsised on piisavalt magusad!
Pille, tänud vastamast☺
Aitäh asjaosalistele, kes infot jagavad!
Suhkru lisamine vedeldab hapukoort.
Milliseid küpsiseid kasutate (Selga või Kalevi omi)?
Marleen, mina olen kasutanud kodumaiseid kandilisi, enamasti kas Kalevi klassikalisi või Ekstra.
Eiii, läks 5dl koort, mitte 0,5dl glasuuri tegemiseks
Siis läks Sul natuke valesti, Lems :D
Aga kas kakaoga kreem ei sobi? Ja kas peab panema just tumedat sokolaadi Ja kohupiima?
Hea Da, kindlasti saab ka kakaokreemi ja kohupiimaga küpsisetorti teha, see lihtsalt poleks selle retsepti järgi tehtud kook.
minul tuli parim kook
Nice teen täna ise ga seda õeldavasti head kooki
Ma täna teen küpsise kooki
Kas peaksin lasta koogil pärast valmistamist jahtuda, enne kui ma šokolaadikihi peale teen?
See on külmkook, ei ole ju vaja jahutada. Glasuuri võid küll veidi esmalt maha jahutada, siis pole see enam nii vedel ja katab paremini.
Kõige parem küpsisetort
Kõige mõnusam ja lihtsam versioon Eestis nii populaarsest küpsisetordist, kus vaja läheb vaid küpsiseid ja paksemat hapukoort. Mina katan küpsisetordi enamasti šokolaadiglasuuriga, eriti šokolaadise tordi jaoks kasutan ka šokolaadiküpsiseid. Võimaluse korral valmista küpsisetort serveerimisele eelneval päeval, siis jõuab hapukoor kenasti küpsistesse imenduda.
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.