1.5 kg kamaraga sealiha (seljatükk või kintsutükk)
praadimiseks õli
2-3 kooritud sibulat
2-4 dl vett
6 tera musta pipart
Kõige paremini sobib sellise ahjuliha valmistamiseks kamaraga sea praetükk (seljatükk või kintsutükk). Lõika liha üsna suurteks, umbes 10 cm küljepikkusega tükkideks.
Maitsesta liha soolaga, siis pruunista kuumal pannil väheses õlis ümberringi.
Tõsta pruunistatud lihatükid paksupõhjalisse ahjupotti (malmpott on selleks hea). Lisa kooritud, ent terved sibulad, mõned pipraterad. Kalla peale niipalju vett, et poti põhjas oleks vett ca 2 cm jagu.
Tõsta ahjupott 200-kraadisesse ahju ning hauta umbes tund aega, kuni liha pehme on (kontrolli liha pehmust noa või kahvliga).
Serveeri koos keedetud või ahjukartulitega, hautatud hapukapsa jm meelepäraste lisanditega. Leemeks sobib häst ahjupotti kogunenud praeleem.
Pildid tegid fotograaf Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Tegin kiiruga eile selle retsepti järgi suure karbonaadi tüki. Lõikasin 5 väiksemaks tükiks ja edasi nii nagu retseptis. Liha tuli väga pehme ja maitsev. Kõik kiitsid! Teen kindlasti veel, eriti nüüd jõuluajal.
Kas potil oli kaas peal haudumise ajal?
On tõesti maitsev. Lihtne teha ja ka odavamad lihatükid küpsevad iseseisvalt potis mahlaseks praeks.
Imeliselt mõnus ahjuliha
Kui enamasti küpsetatakse seapraadi suure tükina, siis siin on liha enne hautamist sobiva suurusega tükkideks lõigatud, mis teeb serveerimise mugavamaks.
Vali nt kamaraga abatükk, praetükk või välisfilee.