2 l vett
1 sibul
2-3 küüslauguküünt
1 porgand
1.5-2 sl soola
1 tl teralist musta pipart
5 lehte želatiini
3 seakeelt
Kaunistamiseks:1 keedetud porgand
siledalehist peterselli
Puhasta keeled, pane külma veega keema ja riisu hoolikalt pinnale kogunev vaht. Lisa terved köögiviljad (sibul, porgand, küüslauk) ja maitseained. Keeda tasasel tulel, kuni keeled on küpsed, s.t. kahvel torgates vabalt sisse läheb - selleks kulub 2-3 tundi.
Tõsta pott tulelt, kougi keeled potist välja, tee "allapoole" sisselõige ja siis kasta keeled kiiresti korraks külma vette - siis peaks nahk kergemini eralduma. Eemalda jahtunult keeltelt nahk ning lõika keeled 5 mm paksusteks viiudeks (kui serveerid vaagnal) või kuubikuteks (kui serveerid väikestes tarretisevormides; need on eriti toredad lastelaual).
Lõika keedetud porgandid seibideks.
Aseta keeleviilud kõrgema servaga vaagnale või keeletükid väikestesse tarretisevormidesse. Kaunista herneste, petersellilehe ja porgandiviiludega.
Tarrendi jaoks pane želatiinilehed 5 minutiks külma vette. Kurna keele keetmise leem läbi sõela - tarrendileeme valmistamiseks läheb vaja 4-5 dl. Kuumuta puljong uuesti keemiseni ja tõsta tulelt. Lisa kuivaks pigistatud želatiinilehed leemele ning sega, kuni želatiinilehed on lahustunud.
Vala leem keeletükkidele, lase jahtuda ning seejärel üleöö külmas tartuda.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.
Keele nahk on küll vaja kindlasti võimalikult kohe kuumalt eemaldada. Jahtunult on see kinni.
Õige jutt! Kindlasti kuumalt!
Väga maitsev! Mees samuti väga kiitis ja isegi 7 aastane sõi.
Minul täna süldi tegemine käsil. Ja kuna mul on ka plaanis keelt tarretises teha siis teen eksperimendi panin nii süldi materjali kui ka keele koos keema ja ka zelatiini pole va ja sellisel juhul lisada.
Mina pakun välja keelelt naha eemaldamiseks, võttes keemast panna keeled seisma mõneks hetkeks külma vette tehes enne kiirelt keele alusküljele sisselõike ja nahk tuleb kergesti maha. Pool tundi tagasi just tegin seda. Nüüd teen tarretise ja panen keelelõigud alustele lasen koos tarretisega jahtuda ja külmkappi. 14.12.2018.
Tullia saatis 2011. aastal sellise pildi.
Keel tarrendis
Pidulauadelikatess. Lisandiks sobib hästi mädarõikamajonees või sinepikaste.