6 toasooja suurt munavalget
300 g suhkrut
0.25 tl soola
1 sl kartuli- või maisitärklist
1 tl vanilliekstrakti või vanillikauna seemned
2 tl valget või prosecco veiniäädikat või sidrunimahla
Serveerimiseks:2 dl 35% rõõska koort
200 g kreemjat kohupiima
1 tl vanilliekstrakti või 3 sl suhkrut
400 g maasikaid (u 1 liiter marju)
4 kiivit
Kuumuta ahi 160ºC. Joonista küpsetuspaberile 28 cm rõngas, tõsta see ahjuplaadile.
Klopi munavalged näpuotsatäie soolaga üsna tugevaks vahuks. Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. Puista peale maisitärklis, veiniäädikas ja vanilliekstrakt ning sega ettevaatlikult läbi.
Tõsta munavalgevaht küpsetuspaberile joonistatud rõnga keskele, nii et servad oleksid kõrgemad ja keskelt siledam ja madalam (sinna tuleb pärast täidis).
Tõsta Pavlova koos ahjuplaadiga ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 110ºC. Küpseta 1,5 tundi (koputa õrnalt beseed - kui see tundub kuivanud ja küps, siis on tordipõhi valmis; kui on veel pehme, siis küpseta veel veidi). Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda.
Libista jahtunud Pavlova ettevaatlikult suurele tordialusele.
Kreemi jaoks vahusta rõõsk koor suhkruga tugevaks vahuks, siis sega kohupiimakreemi ja vanilliseemnete või -ekstraktiga ühtlaseks. Tõsta kohupiimakreem Pavlova keskele süvendisse.
Kaunistamiseks koori kiivid ja lõika viiludeks, maasikad lõika pooleks või neljaks (olenevalt suurusest). (Kaunista tort kiividega vahetult enne serveerimist, sest pikemal kokkupuutel piimatootega lähevad kiivid mõruks.)
Kui soovid, siis karamellista hakitud pistaatsiapähkleid väheses suhkrus kuumal pannil, lase jahtuda ning puista tordile.
Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.
See retsept on saanud ka minu Pavlova põhiretseptiks :) Väga maitsev.
Kas see just retseptist on tingitud aga igal juhul õnnestus mul seekord pavlova ideaalselt. Küpsetasin kaks 6 munavalgest tehtud beseed ühel ajal pöördõhuga probleemivabalt. Ja katteks kasutatud kiivid koosluses maasikatega sobisid väga hästi.
Olen ammu juba huvi tundnud, et kuidas see Palvlova küll maitseb. Olen kuulnud ainult kiidusönu. Löpuks vötsin ka selle tegemise ette. Ja ma pean ütlema, et ei jäänud see tegemine ka viimaseks. Sest see Pavlova on töesti üks mönus asi. Ta sulas suus ja jättis endast nii mönusa maitse järgi.
Saarlane oled v?
Ja sa pole Eestist välja saanud? Mujal maailmas kapsarauaga priisatakse.
Tegin selle retsepti järgi aga ainult 5 munavalgega ja suhkrut panin umbes 230 gr. Magususe poolest oli väga õige kogus suhkrut.
Beseepõhi sai täiuslik-pealt beezhikas ja krõbe-rabe, seest pehme-nätske-vahukommine.
Su aju on pehme-nätske-vahukommine.
Sinu aju siiski ilmselt,et siia selliseid kommentaare postitad!
Tegin 6 munavalgest.Tuli kenasti välja ja maitses ikka superhästi:))
:)
Kas vanilliekstrakst on sama mis vanilliessents? Ja kus kohast täpsemalt võiks seda veiniäädikat leida, otsisin pärnu rimis kõik kohad läbi aga silma ei hakanud, või olen lihtsalt pime :)
Arvatavasti see viimane varjant.
Mingi ajukääbik siin 13. august kommenteerimas!
inxii, klõpsa retsepti ainete loetelus vanilliekstrakti peal - seal seletab põhjalikumalt. Veiniäädikas peaks nüüd küll igas suuremas toidupoes olemas olema - küsi saaliteenindaja käest. Üldiselt vist seal oliiviõlidega samas riiulis.
jaa aitäh,leidsin valgeveini äädika,aga vanilliekstarkti pole enamustes pärnu toidupoodides kahjuks, 1 pood veel läbi käimata, ehk seal on, kapis on olemas essents küll ag loodan siiski leida, aga kui ei leia kas siis retseptis kirjas olev kogus jääb samaks kui kasutan eksrakti asmel essentsi ? tänud vastu ees :)
Jah, inxii!
Ostsin maasikad juba valmis, reede õhtul tahan põhja valmis teha ja laupäeva hommikul täidise ja kaunistused. Kus oleks kõige parem hoida seda beseed, jahedas ? Kuidas kõige paremini maasikad ilusana säiliksid, kuna ostsin täna aga vaja neid laup. lõuna ajal kaunistuseks. Tänud vastuste eest
Mia, beseed hoia kuivas jahedamapoolses toas. Maasikad tuleks kindlasti kilekotist välja võtta ning samuti jahedas hoida.
KIIRE !! Mida ma teen valesti, mul on läinud juba 3 karpi munasid(munavalgeid) ja 3X400g suhkrut, mida ma valesti teen :(. Vahustan munavalged 8 valget näputäie soolaga tugevaks vahuks, köögikombainis ja lisan siis 3 osas suhkru (imlik suhkur on selliste suurtemate teradega) ja siis kui saan suhkru pandud läheb tagasi vedelak, ehk nagu pannkoogitaignaks. Mida ma teen valesti, aidake kiire on,liiga palju assju on juba prügikasti läinud :(
Oh issver - KUI HEA KOOK!! :)). Absoluutne lemmik!!
Mis funktsiooni täidab siin veiniäädikas?
Lihtsalt ns nalja pärast
Gunnel, veiniäädikas aitab beseekihi sisul vahukommine püsida. Võid kasutada ka sidrunimahla paar tilka. Kui teed ainult suhkru ja munavalgetega ning jätad tärklise-äädika välja, saad palju rabedama tordipõhja - ikka maitsva, aga mitte enam klassikalise Pavlova-põhja!
Nonii küsimus siis, et ma siin soomes kavatsen ämmamammale pavlovat küpsetama hakata...kommentaarid on head..ise pole kunagi teinud ega maitsnud. Essentsi ega muud peale Dr.Oetker vanilje aroom. pudelil kirjas et 1ml vastal 1tl vaniljesuhkrule, palju ma siis panema peaksin või kuidas???? KIIRET VASTUST OOTAMA JÄÄDES!!!
pavlova in progress! aga sellest munavalge kogusest tuleb mu pavlova suurem kui tänupühakalkun :D ja minul tuleb katteks mascarpone kreem, tikri-punasesõstrapüree ja mustsõstrad!
nii, mina tegin 100% retsepti järgides aga ikka ei õnnestunud - väljanägemiselt on ilus aga ikka ei olnud besee piisavalt küpse. pealt oli küll kergelt krõbe aga seest oli ikka täitsa munavalge vaht, ei mingit vahukommisust(kui siis veidi servadest vaid)... ja küpsetuspaberi külge jäi ka põhi kinni, midagi ei saanud ma sealt maha libistada.... arvan, et need 150/110 kraadi jäid ikka liiiiiiiga väheseks, kuigi hoidsin ahjus 1h 40min.... proovin teine kord mõnd teist retsepti!
Täpselt sama probleem ja ei saa aru mis viga. Kasutasin ilusti - kenasti pöördõhu režiimi aga ikka ei tule nii nagu peaks. :(
minul selline küsimus - muidu kõik hästi, olen teinud seda juba mitmeid kordi, aga pealmine kiht tahab ikka veidi mureneda. Kas see on ok või on siiski midagi valesti? See ilus vahukommine ja kõik...
Väga mõnus kook sai! Peale panin maasikaid ja mustikaid. Värsked marjad oleksid kindlasti paremad, aga häda pärast sobisid sügavkülma omad ka. Mul aga ei õnnestunud kooki kandikule ümber tõsta, hakkas katki minema. Ma muidugi tegin neljakandilise koogi mitte ümmarguse. Võib-olla ümmargust on kergem tõsta...
Praegu avastasin, et retseptis on vahukoore-kohupiima segule 3spl suhkrut. Ise tegin mälu järgi selle osa koogist ja panin 3tl.:) Aga sellegi poolest sai väga magus kook.
Väga hea retsept ja maitsev tort. Olen teinud seda nüüdseks kaks korda (kuuest munavalgest) ning maitse ja tordi tekstuur on suurepärased. Muret tekitab aga see, et kummalgi korral ei saanud ma beseepõhja küpsetuspaberi küljest lahti. Seda ei olnud võimalik liigutada ei ahjusoojana ega jahtununa ning kõige tipuks ei tulnud ka serveerimisest midagi välja, sest isegi noa ja tordilabida abiga oli see liiga kinni. Masendav! Kuidas oleks võimalik seda probleemi lahendada?
Mina tavaliselt keeran põhja teisele küpsetuspaberile, siis võtan põhjapaberi lagti ja panen peale tagasi.
Väga hea ! Tegin kõik täpselt retsepti järgides, kontrollisin isegi munavahu paksust kaussi tagurpidi keerates ja tort tuli väga hea välja. Tõsi, küpsetuspaberi küljest kätte saada polnud kerge, mõranes keskelt veits aga sellest ei juhtunud midagi. Enne kreemi peale määrimist panin veel sulatatud shokolaadi õhukese kihi besee peale, et kreem beseed läbi ei leotaks ja andis väga head maitset, lugesin sellest nipist kuskilt blogist. Peale tegin maasika kreemi, külas oli 20 in, nendest 15 in sõid torti ( mitte suured tükid aga piisavad ), järgmiseks päevaks jäi ka veel 3 tükki. Soovitan ! Pavlova vast kuulub a la piparkoogitaignaga samasse rühma, et enne kui ise ei ole teinud tundub midagi rasket ja millega on vaja palju vaeva näha, tegelikkuses aga väga lihtne. Kindlasti teen veel.
Ah- mis e ajate 20le- me just tegime 2x nädala jooksul Pavlovat ja jaasime ausalt neljaks...:D
:-) :-) :-)
Suupepärane! Vaniljeekstrakti/seemned võib vabalt välja jätta, kiivid samuti. Maasikatest piisab täiesti. Vahukoort ja kohupiima võib isegi rohkem panna! Panin topeltkoguse koort ja 300g kohupiimakreemi. Kook oli täielik hitt! PS! Määrisin küpsetuspaberi alt võiga, põhja lahtisaamisega probleemi ei olnud, kuid kui teda mujale tõstma oleks hakanud, oleks besee ilmselt lagunenud. Tõstsin koos küpsetuspaberiga kandikule ning lõikasin küpsetuspaberi ääred ära, nii et põhi jäi koogi alla. Tükkide kättesaamisega probleeme ei tekkinud.
Olen samuti teinud 6 munavalgest ja määrinud küpsetuspaberi eelnevalt õliga - ilusti saan peale jahtumist paberilt ära tõsta. Kahjuks tihtipeale ikkagi kipub servadest mõranema. Küpsetanud olen pisut kauem, sest seest muidu natuke toorevõitu. Peale mascarpone-vahukoorekreem - mmm
Super ilus tort ja pealegi vaarikatega on ka ülimaitsev.:D
Tegin retsepti järgi. Tuli ideaalne. Kuna mul on Tupperware silikoonist küpsetusalus siis tuli ilusti aluse küljest ka ära. Munakollastest tegin keedukreemi, 1/2 segasin kakaoga, lisasin nektariinid, maasikad ja banaanid peale. No see sai võrratu!!
Kas kreemi lisan ka vahetult enne serveerimist, kaua see koos kreemiga seista võib? Kas põhja võib ka päev enne valmis küpsetada või oleks samal päeval ikka parem?
Aitäh retsepti eest. Järgisin juhiseid ja tuli suurepäraselt välja. Kuna veiniäädikat polnud, panin riisiäädikat, mis täitis oma ülesande samamoodi.
Kui on soov teha väiksem kogus, kas siis sobib, kui beseepõhja koostiste kogused teha pooleks?
Kas Pavlova peab tulema lumivalge või kollakas?
pavlova tuleb sellist varvi nagu lumi (peale koera käiku)
Kas Pavlova põhi peab ka olema krõbe? Minul ei tekkinud sinna mingit koorikut. Algselt kui segu pannile panin tegin pavlova kergelt keskelt madalamak s aga lõpetasin hoopis pealt kumera pavlovaga. Alt oli see põhi nagu õõnes ja küpsetus paber oli kaetud suhkruse siirupise möksiga. Kas see on normaalne või tegin miski valesti? Esimene kord alles proovisin seega ei tea. Ise olen vaid pavlovat korra varem söönud ja sedas restoranis sis tundu set oli nii pealmin ekiht kui ka põhi kergelt krõmps. Lugesin ka paarist blogist et pavlova eeratakse ümber peale ahjust võtmist.
Mul oli sama probleem kui panin liiga usinalt sidrunimahla.
Tegin täpselt retsepti järgi, tuli suurepärane :) ka mul oli põhi kaetud siirupise möksiga...ju vist normaalne. Ma tegin 28cm koogivormis, küljed tulid mitte krõbedad...teinekord siis tean ja teen ilma ääreta ;)
Retsept üli hea aga proovige kreemi mascarbonega(toorjuust) see veel parem.
Kas Palvlovat võib valmis teha ka eelmine päev või peaks ikka vahetult enne serveerimist küpsetama?
Võid teha küll päev varem valmis, aga kreem ja kaunistused siis vahetult enne serveerimist.
Tõeliselt maitsev!!! :):):)
Kas vahukoort võib ka peale lisada?
No ei käi Pavlova muude lisanditega kui vaid besee, vahukoor ja maasikad... seega, kui paned sinna kiivid jms, siis ei ole see enam Pavlova.. Sa ei kutsu ja Ivo Linnat Urmas Kibuspuuks... Või kuidas?
Pavlova käib kindlasti kiividega :)
Mina panin peale mustikad (maasikad puudusid) ja tuli ka väga hea. Järgmine kord paneksin suhkrut poole vähem - liiga magus tuli retsepti järgi suhkrut pannes.
Tegin esimest korda ja täpselt retsepti järgi. Tuli küll vist välja... Pealt krõbe ja seest vahune. Nii et retsept mulle täitsa sobis :)!
Suhkurt tõesti panin ka 100 g vähem, kuna tundus kohe alguses palju.
Tegin retsepti järgi.. kuid ka liiga magus tuli... proovin teine kord poole vähem suhkrut panna.... Muidu Õnnestus esimest korda väga hästi.
ma ei saa aru mida ma valesti teen.... järgin retsepti täpselt aga ahjus ei taha krõbadaks muutuda vaid jääb pehmeks isegi peale kahte tundi küpsetamist 110 kraadises ahjus (eelnevalt 160ni kuumutades). on kellelgi mingit nõuannet?
Kas nõukaaegses gaasiahjus tasub proovida? Kipub alt kõrvetama teine...
Ma olen juba kaks korda proovinud ja vaatamata pikemale küpsetamisajale ikka ei hakka pealt krõbedaks muutuma. Järgin kõiki juhiseid, aga ei miskit - pealt kleepuv ja nii jääbki.
Need küpsetustemperatuurid on pöördõhuga programmile. Kui küpsetate tavalise küpsetusprogrammiga peaks temperatuuri pisut tõstma.
Pille, palun kirjuta see retsepti juurde ka, et need on pöördõhuga küpsetamise temperatuurid. Olen selle retsepti järgi Pavlovat ikka mitmeid aastaid teinud, aga mitte alati ei tule mul meelde, et need on pöördõhu temperatuurid ja olen selle tõttu mittekrõbeda Pavlova saanud. Muidu on aga see igati hea retsept :)
Olen terve elu elanud illusioonis, et Pavlova on läila ja maitsetu käkk. Täna siis tegin. Rohkem küll munavalgetega mäkerdamise hasardist... Aga....uskumatu. KUI imeline see välja tuli. Laua taga oli peale minu veel 5 inimest ja kõik olid sama üllatunud. Mõnumõminat tuli samuti kõigilt! Ja see on muidugi ka müüt, et Pavlovat on hirrrrmus keeruline teha.
Lihtsalt võrratu magustoit! Tegin seda 24.detsembril oma sünnipäeval ja terve pere nautis seda hõrku maugustoitu! Olen varem ka proovinud, kuid temperatuuri erinevuste tõttu retseptides pole õnnestunud. Siinses retseptis toodud on just need õiged. Ja ei kasuta pöördõhureziimi vaid tavalist ülemist ja alumist kuumutamist. Kuna mul marjad ununesid maalt kaasa võtmata siis tegin improvatsiooni ja lisasin hoopis toorjuusut-vahukoore kattele mustikamoosi! MMMM lihtsalt võrratu!
Tahaks teada et miks peab kindlasti panema maisi- või kartulitärklist. Kas ilma selleta ei saaks seda besee põhja teha, tahaks kooki teha sõbrapäevaks perele aga kahjuks ei ole kodus maisi tärklist ja see on liiga kallis ning on ka sama kysimus vanilje ekstrakti kohta☺
<p><b>Laura</b>, Pavlova erineb tavalisest beseetordist selle poolest, et on pealt õrnalt krõbe ja seest mõnusalt vahukommine. Veiniäädika/sidrunimahla lisamine stabiliseerib munavalgevahtu, tärklis aitab munavalgevahul pehme püsida ja mitte liialt ära kuivada. </p> <p>Tärklis on pigem ikka väga odav kraam, võid vabalt ka kartulitärklisega asendada. Hind poodides ikka pigem sentides kui kroonides ja tärklist saad kasutada ju hiina roogades või kissellide tegemisel.</p> <p>Vaniljeekstrakti asemel võid võtta sama koguse või veidi rohkem vanillisuhkrut.</p>
Imeliselt hea! Seda kooki ei raatsi eriti külalistega jagadagi :)
Absoluutselt kõige parem Pavlova retsept!!
Oi, aitäh, Karin! :)
Kui ma teen Pavlova põhja eelmisel õhtul valmis, siis kus mul oleks seda kõige mõistlikum üle öö hoida?
Jahedas ja kuivas
Tegin esimest korda ja pidin pettuma, kuna besee jäi pisarakoogi taoline ja ei tulnud paberi küljest lahti. Mida ma võisin valesti teha?
Sellest on saanud minu tõeline hitt ja söövad ka need kes muidu koogisõbrad ei ole :)
Õnnestus hästi, sööjad kiitsid :)
Tegin, kõik retsepti järgi, üritasin ahjule ka õiged kraadid saada ja jälgisin terve aja, aga ei tulnud koorikut peale ja juba hakkas alt kõrvetama, kohe kui juba pruunika bežee jahtuma lasin, vajus kokku, aga rohkem enam küpsetada ka ei kannatanud. Miks nii? Olen USAs ja on tohutu suur gaasiahi, ma ei tea ka kuidas seda paremini käsitleda, aga Pavlovat ma ei saanud. kurb
Tegin retsepti järgi kuid kahjuks tulemus selline. Milles võib viga olla?
Kris, pildi järgi tundub, et suhkur ei olnud korralikult munavalgemassiga segunenud ("lahustunud") ja nüüd voolab suhkrusiirupina Pavlovast välja. Võta teinekord väike törts munavalgevahtu sõrmede vahele ja mudi - kui tunned suhkruterakesi, tuleb veel vahustada. Samas ei tohi ka üle vahustada, siis võib samuti lörri minna. Vaht peab olema õhuline, läikiv ja tugev.
Imeheasuutäis
Ainuke mis ma teisiti tegin oli see et muna kollastest keetsin sidrunicurdi mille panin põhjale j sellele vahukoore(kohupiima ei pannud)
Mis küpsetusaeg võiks olla, kui teha sama koguse munavalge vahtu aga küpsetada väiksed pavlovad?
Minul hetkel täpselt sama küsimus. Kas saite vastuse kusagilt?
Olen küpsetamises täielik võhik ning proovisin selle retsepti järgi Pavlovat esimest korda elus teha. Õnnestus suurepäraselt, kõik sõid ja kiitsid! Välja jätsin vannilliekstrakti. Pealt kaunistasin maasikate ja mustikatega.
Panin poole vähem suhkurt ja ikka magus :)
Triinu, aga kas besee läks ilusasti kohevaks ja hoidis ka pärast küpsetamist kuju?
Nami-Nami Pavlova
Peale mitmekordset katsetamist oleme jõudnud sellise Pavlova-tordi tegemisele. Sellest saab suure, ca 30 cm läbimõõduga beseetordi, mis on pealt kergelt helebeež ja mõnusalt rabe, seest aga lumivalge ja vahukommine.
Pavlova põhi peab korralikult maha jahtuma enne kreemiga katmist, nii et beseepõhja võib eelmisel päeval valmis teha. Kui soovid klassikalisemat Pavlovat, siis ära kohupiima kasuta ja võta kaunistamiseks topeltkogus vahukoort!
Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.