Kohupiimajuust basiiliku, küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega

Lõunamaine, ent siiski igati kodune ja eestipärane. Eriti hõrk jääb värsket kevadsuvist küüslauku kasutades. Väga maitsev itaaliapärase ciabatta-saiaga.

Kogus
ca 450-500 g
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 l piima

500 g kohupiima

50 g magedat võid

2 muna

0.5 tl soola

3 värsket küüslauguküünt

10 lehte (suurt!) värsket basiilikut

3 päikesekuivatatud tomatit

Valmistamine

Haki küüslauguküüned, basiilikulehed ja pehmed päikesekuivatatud tomatid peeneks.

Kuumuta rõõsk piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma (ära raskust peale pane, lase rahulikult nõrguda 10-15 minutit).

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass.

Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad, hakitud basiilik, päikesekuivatatud tomatid ja küüslauk. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda!

Pane külma veega kastetud vormi hanguma.

Nipid ja soovitused:

  • Rasvase kohupiimaga tehtud kohupiimajuust jääb kreemisem ja sõredam; väherasvase kohupiimaga tehtud tihkema ja veidi juustusema tekstuuriga. Maitselt on mõlemad head.
  • Kontrollige, et kohupiim ei sisaldaks želatiini või tärklist.
  • Ricotta e. vadakukohupiim asendamiseks EI sobi!

​Pildid tegid Kaare ja Pille

LISA KOMMENTAAR

Pille @ Nami-nami
postitatud 28.04.2009 21:59

Spiidi, ma ei kaalunud, aga mul on selline pasta/supikauss, kuhu tegin ja see oli poolenisti täis. Neljasele perele piisab ühest kogusest ilusasti. Me kahekesi sõime vist 2-3 päeva tavalist köömnetega sõira. Seda basiilikuga varianti pakkusin sünnipäeval, kus oli 12 inimest ja vaevu piisas kõigile proovimiseks (nii popp oli :))

spiidi
postitatud 28.04.2009 19:01

Kui palju sellest kogusest juustu tuleb? Ma vaatan, et tooraine hulk on päris suur. Kas väksemale perele tuleks koguseid poolitada või on juust nii hea, et kaob ka suurem hulk? :)

Sirliiz
postitatud 03.05.2009 11:45

Seekord õnnestus sõir hoopis kreemisem, nagu päris :)

Aire1
postitatud 06.05.2009 09:03

mmm kui mõnus sõir

zoozi
postitatud 17.05.2009 10:32

Mulle ja emale väga maitses.Mees krimpsutas nina,talle ei meeldinud,et küüslauk sees.Jäi meile rohkem:)

Tiramiiiisu
postitatud 15.08.2011 07:22

Oli väga maitsev! Lisandid sobisid väga hästi. Kasutasin lahjat kohupiima ja tavalist 2,5% piima, jäi juustulaadne.

Hexy
postitatud 16.07.2016 10:26

Mõnus sõir. Kasutasin 3,5% piima ja rasvasemat kohupiima.

s.
postitatud 01.04.2018 15:28

Olin juba arvestanud, et esimene kord läheb aia taha aga võta näpust :) Panin 50/50 turult ostetud 9% ja 18% kohupiima, basiilik jäi olude sunnil välja. Tekstuur mõnusalt kreemjas, samas kohati selline kergelt juustune. Kindlalt teen veel ja plaanis kohe katsetada mitmeid variatsoone. Aitäh!