1 l piima
500 g kohupiima
50 g magedat võid
2 muna
0.5 tl soola
3 värsket küüslauguküünt
10 lehte (suurt!) värsket basiilikut
Haki küüslauguküüned, basiilikulehed ja pehmed päikesekuivatatud tomatid peeneks.
Kuumuta rõõsk piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak (ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik). Kalla marliga vooderdatud sõelale nõrguma (ära raskust peale pane, lase rahulikult nõrguda 10-15 minutit).
Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane mass.
Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad, hakitud basiilik, päikesekuivatatud tomatid ja küüslauk. Kuumuta pidevalt segades veel 3-5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda!
Pane külma veega kastetud vormi hanguma.
Spiidi, ma ei kaalunud, aga mul on selline pasta/supikauss, kuhu tegin ja see oli poolenisti täis. Neljasele perele piisab ühest kogusest ilusasti. Me kahekesi sõime vist 2-3 päeva tavalist köömnetega sõira. Seda basiilikuga varianti pakkusin sünnipäeval, kus oli 12 inimest ja vaevu piisas kõigile proovimiseks (nii popp oli :))
Kui palju sellest kogusest juustu tuleb? Ma vaatan, et tooraine hulk on päris suur. Kas väksemale perele tuleks koguseid poolitada või on juust nii hea, et kaob ka suurem hulk? :)
Seekord õnnestus sõir hoopis kreemisem, nagu päris :)
mmm kui mõnus sõir
Mulle ja emale väga maitses.Mees krimpsutas nina,talle ei meeldinud,et küüslauk sees.Jäi meile rohkem:)
Oli väga maitsev! Lisandid sobisid väga hästi. Kasutasin lahjat kohupiima ja tavalist 2,5% piima, jäi juustulaadne.
Mõnus sõir. Kasutasin 3,5% piima ja rasvasemat kohupiima.
Olin juba arvestanud, et esimene kord läheb aia taha aga võta näpust :) Panin 50/50 turult ostetud 9% ja 18% kohupiima, basiilik jäi olude sunnil välja. Tekstuur mõnusalt kreemjas, samas kohati selline kergelt juustune. Kindlalt teen veel ja plaanis kohe katsetada mitmeid variatsoone. Aitäh!
Kohupiimajuust basiiliku, küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega
Lõunamaine, ent siiski igati kodune ja eestipärane. Eriti hõrk jääb värsket kevadsuvist küüslauku kasutades. Väga maitsev itaaliapärase ciabatta-saiaga.