Iiri lihahautis

Midagi lihtsat ja maitsvat lambalihasõpradele. Klassikaline versioon - mille retsepti me siingi jagame - koosneb lihast, kartulitest, sibulast ja veest. Uuemal ajal lisatakse mõnikord ka odrakruupe või juurvilju (nt Lõuna-Iirimaal lisatakse porgandeid).
Mina kasutasin noorlambaliha - talleliha on liiga õrn selle roa jaoks, aga “tavaline” lambaliha sobib imehästi. Sobivad seibideks lõigatud kaelatükk, aga ka abatükk, tagatükk või tagakoot. Võimaluse korral kasuta kondiga liha - see annab hautiseleemele parema maitse.
Kartulid võiksid olla pigem jahusemat sorti.
Ka see pajaroog maitseb järgmisel päeval üles soojendatuna veelgi paremini, nii et võid roa päev enne serveerimist valmis teha.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

3 sl õli

3-4 suuremat sibulat

1 kg jahuseid kartuleid

1 kg lambaliha

soovi korral paar tüümianioksa

1 l vett või lamba- või veisepuljongit

soola ja musta pipart

hakitud värsket peterselli või murulauku

Valmistamine

Koori sibulad, lõika paksudeks viiludeks või sektoriteks. Koori kartulid, lõika tükkideks. 

Kuumuta ahjupoti põhjas õli, lisa sibulad ja prae neid 7-10 minutit, kuni sibulad on kergelt kuldsed. 

Siis lisa potti lambalihalõigud ja tükeldatud kartulid. Pista potti tüümianioksad. Maitsesta soola-pipraga, siis kalla peale kuum vesi. Kata pott kaanega. 

Tõsta pott 160-kraadisesse ahju ning hauta umbes 2-2,5 tundi, kuni liha on pehme ja kartulid küpsed. Viimased 30 minutit võid ka ilma kaaneta küpsetada, et kaste veidi pakseneks.  Maitsesta vajadusel veel soola-pipraga.

Serveerimisel võid kõrvale pakkuda hautatud punast kapsast. 

Nipid ja soovitused: võid kartulid lisada kahes jaoks - pooled alguses ja pooled umbes tund aega hiljem. Siis küpsevad mõned kartulid nii pehmeks, et paksendavad kastet, osad aga jäävad lihtsalt mõnusalt küpsed. 

Naudi ühe konkreetse tumeda Iiri õllega ;)  

Nipid ja soovitused:

  • Vanasti tehti seda rooga vanema lamba lihast (ingl. k. mutton), tänapäeval kasutatakse enamasti noorlamba- või talleliha (ingl. k. lamb). Kohe kindlasti ei tehta Iiri hautist veiselihast!
  • Kohustlik köögivili on ainult kartul, selline jahusemat tüüpi, mis aitab ka leent paksendada. Sibulate ja porgandite lisamine on väga levinud, mõned lisavad ka porrut ja/või kaalikat. Küüslauku ei lisata!
  • Rooga võid hautada ka ahjus. Pruunista lihatükid pannil, siis prae kõik köögiviljad läbi. Pane liha uuesti potti, kalla puljong peale. Hauta 160-kraadises ahjus 1,5-2 tundi. 

Loe veel:

Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 07.09.2010 21:07

Kartsin,et liha jääb nätskeks ja toit kuidagi maitsetu.Roog osutus maitsvaks ja liha jäi mahlane ning pehme.Lihtne oli teha ka.Teeks teinekordki.

Pille
postitatud 13.01.2018 14:10

Zoozi on sellise pildi saatnud:

Hexy
postitatud 04.11.2011 14:23

Väga hea!!!!

Ilse
postitatud 13.01.2018 12:55

Ega vahet pole kuidas me ühepajatoitu nimetame, alati on väga maitsev.

Pille
postitatud 09.02.2025 08:52

Ilse pilt 2018. a jaanuarist: