3 sl õli
3-4 suuremat sibulat
1 kg jahuseid kartuleid
1 kg lambaliha
soovi korral paar tüümianioksa
1 l vett või lamba- või veisepuljongit
soola ja musta pipart
hakitud värsket peterselli või murulauku
Koori sibulad, lõika paksudeks viiludeks või sektoriteks. Koori kartulid, lõika tükkideks.
Kuumuta ahjupoti põhjas õli, lisa sibulad ja prae neid 7-10 minutit, kuni sibulad on kergelt kuldsed.
Siis lisa potti lambalihalõigud ja tükeldatud kartulid. Pista potti tüümianioksad. Maitsesta soola-pipraga, siis kalla peale kuum vesi. Kata pott kaanega.
Tõsta pott 160-kraadisesse ahju ning hauta umbes 2-2,5 tundi, kuni liha on pehme ja kartulid küpsed. Viimased 30 minutit võid ka ilma kaaneta küpsetada, et kaste veidi pakseneks. Maitsesta vajadusel veel soola-pipraga.
Serveerimisel võid kõrvale pakkuda hautatud punast kapsast.
Nipid ja soovitused: võid kartulid lisada kahes jaoks - pooled alguses ja pooled umbes tund aega hiljem. Siis küpsevad mõned kartulid nii pehmeks, et paksendavad kastet, osad aga jäävad lihtsalt mõnusalt küpsed.
Naudi ühe konkreetse tumeda Iiri õllega ;)
Pildid tegid Juta Kübarsepp ja Nami-Nami toimetaja Ilse.
Kartsin,et liha jääb nätskeks ja toit kuidagi maitsetu.Roog osutus maitsvaks ja liha jäi mahlane ning pehme.Lihtne oli teha ka.Teeks teinekordki.
Väga hea!!!!
Ega vahet pole kuidas me ühepajatoitu nimetame, alati on väga maitsev.
Ilse pilt 2018. a jaanuarist:
Iiri lihahautis
Midagi lihtsat ja maitsvat lambalihasõpradele. Klassikaline versioon - mille retsepti me siingi jagame - koosneb lihast, kartulitest, sibulast ja veest. Uuemal ajal lisatakse mõnikord ka odrakruupe või juurvilju (nt Lõuna-Iirimaal lisatakse porgandeid).
Mina kasutasin noorlambaliha - talleliha on liiga õrn selle roa jaoks, aga “tavaline” lambaliha sobib imehästi. Sobivad seibideks lõigatud kaelatükk, aga ka abatükk, tagatükk või tagakoot. Võimaluse korral kasuta kondiga liha - see annab hautiseleemele parema maitse.
Kartulid võiksid olla pigem jahusemat sorti.
Ka see pajaroog maitseb järgmisel päeval üles soojendatuna veelgi paremini, nii et võid roa päev enne serveerimist valmis teha.