5 sl suhkrut pruunistamiseks
170 g suhkrut (2 dl)
100 g võid
3 muna
2 dl hapupiima
200 g hapukoort
450 g nisujahu (7.5 dl)
1 tl söögisoodat
1 tl kaneeli
Vahele:pohlamoosi
Pruunista 5 sl suhkrut kuivalt potis. Kui suhkur on piisavalt pruunistunud, siis lisa veidi kuuma vett ja ülejäänud suhkur. Keeda tasasel tulel siirupiks.
Lisa tükeldatud või ja lase sulada. Tõsta pott tulelt, lase veidi jahtuda.
Lisa siirupile vaheldumisi hapupiim, hapukoor, lahtiklopitud munad ja sooda-kaneeli-jahusegu.
Klopi tainas hästi läbi ning pane ahjuplaadile või 28 cm vormi 180kraadisesse ahju küpsema.
Kook küpseb umbes 40-50 minutit- kontrolli koogi küpsust puutikuga.
Lase jahtuda, siis lõika kook kaheks kihiks. Määri vahele pohlamoosi või muud hapukat keedist.
Kaunista suhkruvõõbaga või sõelu peale tuhksuhkrut.
proovisin seda kooki küpsetada aga mul ei kukkunud valja. Maitsetu,tuim kook.Viskasin kohe prügikasti. Kas jahu kogus on ikka õige retsepis? Pildi jargi kohev ja isuäratav.
On küll kogused õiged. See retsept on pärit 1930ndatest, ju olid maitsed teised. Tihkemat sorti kook on see tõesti - natuke nagu präänikune isegi. Meil mehe vanaema auks ja sugulaste rõõmuks siiski iga aasta laual.
Kirjutan uuesti.Ei jätnud jonni ja proovisn seda kooki uuesti küpsetada. Panin jahu ja hapupima kogused umbes. Pean ütlema seekord tuli kook välja ja tõesti see oli hea kook. Arvan esimest korda tehes oli minu viga. Palun kirjutage mulle kui palju on 2dl suhkut ja 2dl hapupiima grammides. Arvan sealt oli mu ebaõnnestumine pärit.Hakkan seda kooki edaspidigi küpsetama. Tänud hea retsepti eest.
2dl võrdub 200 grammiga.lihtsam on võtta 1klaas mis on ka 200 g
2 dl on 200 ml, mitte grammi! gramm on kaalu, aga dl mahuühik. näiteks 2dl jahu kaalub umbes 120 g, 2dl suhkrut aga 160g
Kristjani vanaema pehme piparkook
Nami-Nami Pille elukaaslase Kristjani vanaema vana-vana retsepti järgi tehtud maitsev kook jõuludeks.