Piparkoogitiramisu

Eesti jõululauale kohandatud itaalia magusroog. Mõnusalt kreemjas ja mõnusalt jõulune. 

Idee on pärit restoranist Stenhus - küll veel sellest ajast, kui Tõnis Siigur seal peakokk oli. 

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

4 toorest munakollast

2 sl suhkrut

250 g mascarpone toorjuustu

1 dl 35% rõõska koort ja veidi suhkrut

0.25 vanillikauna

2-3 sl Amaretto mandlilikööri

Vahele:

magustamata kakaopulbrit

õhukesi piparkooke

kanget kohvi

Amaretto mandlilikööri

Kaunistuseks:

värskeid marju

Valmistamine

Vahusta munakollased suhkruga hästi heledaks ja kohevaks vahuks. Hõõru mascarpone toorjuust lusikaga pehmeks, siis sega munavahu hulka. Maitsesta munavaht likööriga. Vahusta rõõsk koor koos vaniljeseemnetega ja vähese suhkruga pehmeks vahuks. Sega õrnalt mascarpone-vahu hulka. Sega väikeses kausis kange kohv ja liköör.

Võta kuus magustoidupokaali ja tõsta iga pokaali põhja supilusikatäis kreemi, sõelu peale veidi kakaopulbrit. Kasta õhukesed piparkoogid ükshaaval kohvisegusse ja aseta kahekaupa kreemile (st iga kihi moodustab kaks niisutatud piparkooki). Tõsta piparkoogile paar lusikatäit kreemi, siis jälle veidi kakaopulbrit ja taas kaks niisutatud piparkooki. Siis kreemi, kakaod ja piparkooki. Pealmisele (ehk siis kolmandale) piparkoogikihile tõsta veidi rohkem täidist ja puista peale veidi rohkem kakaopulbrit.

Lase magustoidul enne serveerimist vähemalt paar tundi külmkapis maitsestuda. Eriti maitsva magusroa saad siis, kui lased vähemalt 24 tundi külmkapis tõmmata.

Serveerimisel kaunista värskete marjadega.

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare Sova.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Sandeman Ruby Porto

Portvein on naturaalne, rikkaliku maitsega kangestatud vein, mida valmistatakse eksklusiivselt Põhja Portugalis, Douro piirkonnas kohalikest viinamarjadest. Küpsenud tammevaadis enne segamist ja kanguseks keskmiselt 20%.

Välimus: briljantne rubiinpunane värvus

Aroom: puhas punaste viljade aroom, ploome ja maasikaid, rikkaliku aroomiga ja hästi tasakaalustatud.

Maitse: täidlane, ümar, tasakaalus maitseelamus, esile tulevad värsked ploomid ja punased puuviljad. Ei vaja dekanteerimist.

Serveerida suuremasse klaasi. Võib pakkuda veidi jahutatult, isegi jääkuubikutel. Hoida pudelit seisvas asendis, vältida valgust ja ideaalne püsiv temperatuur 10º-20º C

Avatuna säilib Ruby Porto värskena kuni 4 nädalat.

Tootja: Sandeman
Maaletooja: Pernod Ricard Estonia

Ruth
postitatud 09.05.2008 01:20

Minul kerkisid piparkoogid pinnale, süüa kôlbas, aga päris nii polnud plaanitud. Eelistan klassikalist varianti, ehk siis küpsis pôhja ja kreem peale.

kokk
postitatud 02.12.2023 13:50

Järelikult tegid liiga vedela

Pille @ Nami-nami
postitatud 09.05.2008 13:46

Ruth, kuidas nad Sul pinnale kerkida said? Kreem on ju ilus paks, saab ilusasti vaheldumisi pokaali sisse laduda? Ja klassikaline tiramisu on ju ka ikka kihiline?? Tegin ise selle mullu jõulude ajal mitu-setu korda, samuti proovisid seda mitu teist nami-nami kasutajat ja kõigil tuli välja. Proovi järgmisel aastal ikka uuesti :)

Liiseli
postitatud 24.12.2008 18:37

Täiesti fantastiline... Kindlalt jõululaual!

s
postitatud 25.12.2009 10:58

see oli lihtsalt fantastiline magustoit! suured tänud retsepti eest!

Krista
postitatud 18.12.2010 00:19

Väga mõnus ja maitsev! Ei hoidnud Amarettoga kokku ja see tõesti andis hea meki. Tekitab hea jõuluse tunde. Külalised ja kaasa ka kiitsid. Soovitan.

Karolin
postitatud 25.12.2010 11:13

Ma tegin seda eilseks jõululaupäeva õhtuks magustoiduks. Ja see tuli imehea! Sain kiitust, et see on mul järjekordselt õnnestunud asi nind üks pereliikmetest küsis, et palun ütle, et sa tegid neid rohkem ikka! :D Muidu lisasain ka Amarettot rohkem kui 2-3 spl, sest meeldib, kui seda maitset on ikka parajalt tunda :) Soovitan samuti kõigil seda proovida!

ewa
postitatud 22.12.2012 17:58

Aga mis kakaopulbrit te kasutasite? Kas peaks panema seda eesti oma või sobib kasutada ka nt. Nesquik, kas ei jää liiga magus?

kokk
postitatud 02.12.2023 13:50

On ju selgelt kirjas "magustamata kakaopulbrit"

Aari
postitatud 23.12.2012 14:09

Soovitaks kasutada ikka päris kakaopulbrit, seda Eesti oma, kanget ja kibedat:). Nesquiki ja Oboy joogipulbrites on kakaod üsna vähe, rohkem suhkrut ja muud.

Hexy
postitatud 27.12.2013 10:06

Supper-supper hea, seda peab kindlasti uuesti tegema!

Ludmilla
postitatud 23.12.2014 16:23

Minul ka elu esimene tiramisu ootab jõululauda toomist.Eks hiljem selgub, kas maitses ikka nii hästi.

Kaare
postitatud 03.11.2016 21:18

Väga maitsev!

Pille R.
postitatud 26.12.2023 10:36

Kogu perele väga maitses, imehea!