Jõulune hapupiimakook

Selle lihtsa hapupiimakoogi maitset saab varieerida erinevate mooside kasutamise abil. Mina kasutasin kirsimoosi ja keefiri. Kook säilib kenasti paar päeva, aga paki kook sel juhul paberisse või toidukilesse.

Vahendid küpsetamiseks ning ilusaks serveerimiseks leiate kauplusest Apelsin.

Kogus
25 lõiku
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

300 g nisujahu (u 5 dl)

200 g suhkrut

1 sl piparkoogimaitseainet (nt Meira)

2 tl söögisoodat

160 g sulatatud võid

1 dl ploomimarmelaadi või kirsimoosi või õunapüreed

2 dl hapupiima või keefirit

Valmistamine

Sega kõik ained omavahel kausis.

Kalla hästi võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud 2-liitrisesse rõngasvormi.

Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 50-60 minutit, kuni koogi keskele torgatud peenike puutikk kuivaks jääb.

Serveerimisel lõika viiludeks, soovi korral sõelu koogile ka tuhksuhkrut. 

Nipid ja soovitused:

  • Koogi võib mitu päeva varem valmis küpsetada ning selle koostises saab ära kasutada erinevaid kodumoose.
  • Soodat ja hapupiima sisaldava koogi puhul on oluline, et tainas kohe peale segamist ahju küpsema pannakse - muidu need kaks komponenti reageerivad ära ja ahjus kook enam ei kerki.
LISA KOMMENTAAR

Kadri
postitatud 07.12.2008 19:17

Kasutasin kreegimoosi ja piparkoogimaitseainet lisasin ainult ühe teelusikatäie, minu arvates piisas. Või kogust vähendasin teise tegemise ajal samuti, piirdusin 150 mg ja piisas. Lihtne ja maitsev advendiaja kook.

Elve
postitatud 06.01.2011 22:17

Panime kapisleiduvat ploomimoosi ja õunamoosi ning asendasime jogurti hapukoorega. Toorjuustu glasuuri võõpasime ka peale. Väga mahlane ja mõnus keeks.

Tiina
postitatud 08.02.2020 14:57

Mõnusalt lihtne ja mahlane keeks. Mulle ka tundub, et võid võib vähem panna.

Pille
postitatud 30.03.2024 08:41

Pilt aastast 2015: