Itaalia jõulusai Panettone

Panettone on Milaanost pärit kõrge pärmitainasai, mida itaallased söövad jõulude ja aastavahetuse ajal.

Spetsiaalse kõrge Panettone-vormi (fotol) leiate kauplusest Apelsin.

Jagub u 16-18cm läbimõõduga kõrge vormi jaoks või 20-22cm tavalise lahtikäiva koogivormi jaoks.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

400 g nisujahu

10 g pakk kuivpärmi

150 ml piima

120 g suhkrut

150 g pehmet võid

2 muna

2 munakollast

0,5 vanillikauna

100 g apelsinisukaadi

75 g kuivatatud jõhvikaid või rosnaid

0,5 sidruni riivitud koor

0.5 tl soola

Kaunistuseks:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Sega suures kausis kuivpärm ja 300 g nisujahu omavahel. Lisa 60 g suhkrut, 75 g pehmet võid, 2 muna, siis 100 ml käesooja piima. Sega tainas kokku ja sõtku hoolega 15 minutit - seda on mugav teha lauamiksri abiga. Kui tainas on sõtkutud, kata kauss toidukilega ja lase tainal jahedamal toatemperatuuril (u 20*C) 12 tundi kerkida.

Järgmisel päeval lisa kerkinud tainale ülejäänud 100g jahu, 50 ml piima, 60g suhkrut, 50g toasooja võid, 2 munakollast, poole vanillikauna seemned, sool. Sega kõik komponendid tainale lisaks, siis sõtku taas 15 minutit.

Lisa sõtkutud tainale sukaad, rosinad ja riivitud sidrunikoor. Sõtku kõik ühtlaseks, vormi tainast ilus sile pallike.

Määri panettone vorm võiga. Tõsta tainapall vormi ja lase toatemperatuuril u 4-5 tundi kerkida - selleks ajaks peaks tainas olema kerkinud vormi servani. Lõika kerkinud taina peale hästi terava noa või žileti abil rist, tõsta tekkinud neli tainanurgakest keskelt vormi servade poole. Pane keskele viimane killuke võid.

Küpseta eelkuumutatud 180*C ahjus umbes tund aega.

Ahjust välja võetuna lase vormis u 10 minutit jahtuda, seejärel eemalda vorm ja lase täielikult jahtuda. (kui kasutad küpsetamiseks spetsiaalset pabervormi, torka koogi alumisse ossa läbi pabervormi kaks varrast, keera kook poti kohale "pea alaspidi" ja lase niimoodi rippudes jahtuda - vt pilt).

Loe veel:

Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina Anni

LISA KOMMENTAAR