250 ml käesooja piima
20 g värsket pärmi või 7-8 g kuivpärmi (u 0,75 pakki)
50 g sulatatud võid
100 g suhkrut
1 kergelt lahtiklopitud muna
0,5 tl peenikest soola
1 tl jahvatatud kardemoni
500 g nisujahu
Võikreem:150 g toasooja pehmet võid
200 g tuhksuhkrut
200 g või rohkemgi seemneteta rosinaid
50 g apelsinisukaadi soovi korral
Peale:mandlilaaste
määrimiseks muna
Kontrolli, et kõik ained oleksid toasoojad. Sulata või ja lase jahtuda.
Võta suur kauss, lisa käesoe piim ning värske pärm, sega lahustumiseni. (Kui kasutad kuivpärmi, siis sega jahuga).
Lisa jahtunud sulavõi, suhkur, munad ja sega ühtlaseks.
Sega teises kausis sool, kardemon ja enamus jahust. Lisa vähehaaval pärmisegule. Sõtku siledaks läikivaks tainaks, mis käte ja kausi küljest lahti lööb. Vajadusel lisa veel veidike jahu.
Puista tainale veidi jahu, kata kauss puhta rätikuga ning lase toasoojas kahekordseks kerkida.
Jaota kerkinud tainas kolmeks. Rulli iga tükk jahusel laual piklikuks nelinurgaks.
Taina kerkimise ajal valmista täidis. Sega pehme või tuhksuhkruga. Soovi korral lisa tilk konjakit, sukaadi vms. Määri igale tainalehele võikreemi, puista peale rosinad. Keera tainas pikemast küljest alates tihedasti rulli.
Säti kõik kolm tainarulli kenasti palmikuks ning seejärel kringliks või stritslik.
Tõsta kringel suurele ahjuplaadile. Lase veel soojas kerkida.
Määri munaga, puista peale mandlilaastud.
Küpseta 175-kraadises ahjus 25-35 minutit, kuni kringel on kaunilt kuldpruun.
Lase veidi jahtuda, siis sõelu peale tuhksuhkrut.
Olen seda kringlit viimase kuu jooksul 3 x teinud. Minu soovitused oleks: Kasutan kuivparmi ja parmi panna natuke vahem (lisasin kogu taigna kohta 15 g). Jagan taigna pooleks ja teen eraldi 2 kringlit. Esimesel korral tegin 1 kringli, lisasin parmi nagu 6petuses ja kringel kerkis ahjust peaaegu valja ja pealt laks suht l6hki :))
Vähendasin retseptis pärmi koguseid kolmandiku võrra - tegin seda retsepti mitu korda, kui veel Šotimaal elasin ja seal oli kasutuses naljakas kuivpärm, mida tuli esmalt 'aktiveerida' - sealt ka need naljakad kogused. Ja kuna sünnipäev peagi tulekul, siis peaksin uuesti tegema (ja pildi juurde panema).
Vaga tore! Hakkan seda tana uuesti tegema :)) Elan Kyprosel ja siin hakkas see paljudele meeldima.
Tegin eile sünnipäeva kringlit. Väga hea tuli.
Tõesti hea kringel tuli, järgisin soovitust jagada tainas esmalt kaheks ja teha kaks kringlit - nõnda mahtus kringel ka kerkinuna kenasti pannile ära. Asendasin täidises tuhksuhkru fariinisuhkruga ja rosinaid oleks võinud isegi rohkem olla:) Tunnistan, et olin natuke laisk sõtkuja, üle 15 minuti ei jaksanud - kuidas see tulemuses tunda annab, kas on pikemalt või lühemalt sõtkutud tainas?
Väga hea! Tegin peale ka šokolaadiglasuuri, nii sai veelgi parem.
Tegin 2 väikest stritslit(meeldib lihtsalt niimoodi rohkem lõigata pärast) ja need ei olnud väikesed vaid ikka parajasti suured ja maitsvad.
Kas keegi oskab öelda, kui mitu kilo kringlit antud kogustest tuleb? Oleks vaja suuremale seltskonnale kringlit teha (ca 50 in), et siis teaks arvestada, kas teha 1, poolteist, 2 või isegi 3 kordsetest kogustest?
Tegin õepoja 25. sünnipäevaks esialgse koguse (ehk 1 kg jahu) kohta. Sain aru, et ca 15-20 inimese piisab täiesti ka poolest kogusest, eriti siis, kui on veel laual ka nt tort. Seega vähendasin nüüd koguseid.
Pille sünnipäevakringel
Sellest kogusest saab ühe paraja suurusega kringli :)