Latikas soolateki all

Soolakatte all küpsetamiseks sobivad eelkõige suuremad ja rasvasemad kalad - latikas on ideaalne selleks.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg latikas

2 kg jämedat meresoola (nt Meira)

Peale:

2 sl võid

3 sl hakitud murulauku

1 suur sidrun

1 tl purustatud musta pipart

Valmistamine

Rapi latikas (ehk eemalda sisikond), soovi korral võid kala ka rookida.

Võta suur ahjuvorm ning kalla pool soolast vormi ühtlase kihina. Aseta latikas soolale ning kalla peale ülejäänud sool, nii et kala oleks pea üleni kaetud. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes tund aega.

Lõika sidrun paksudeks viiludeks. Kuumuta pannil või, lisa hakitud murulauk ja veidi musta pipart ning seejärel sidruniviilud. Prae sidruniviilud mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Kui kala on küpsenud, siis võta see ahjust välja. Eemalda ettevaatlikult pealmine soolakiht ning nahk. Laota karamellistatud sidruniviilud kalale, puista peale veel hakitud murulauku ning purustatud pipart ning serveeri.

Kõrvale paku leiba ja nt murulaugu-kodujuustusalatit.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

monika
postitatud 10.04.2008 15:39

tegin,nagu öeldud-latikas 2tk ja 1,5kg meresoola-küpsetasin u.1tund puupliidi ahjus-sai väga maitsev-võtsin ainult sisikonna välja ja pesin külmas soolvees,soomused jäid alles.kastme tegin pisut teisiti-praadisin rohkesti sibulaid võis ,maitsestasin soola ja musta pipraga ja hiljem lisain sidrunimahla-väga hea.tehke ja te ei kahetse -kala jääb väga mahlane ja mahe.

marin
postitatud 03.10.2008 12:11

Ei olnud seda varem Eestis teinud, kuid korduvalt Hispaanias kohalikku kala (dorado) kasutades, millel on valge liha ja vähe luid. Eile kasutasin Peipsist püütud värsket koha ja roog tuli suurepärane! Sidrunite praadimise jätsin ära, kuid lauale panin tavalised sidrunisektorid, et iga sööja soovi korral saaks ise maitsestada oma toidu. Kõrvale pakkusin keedetud kinoad ja tartar kastet ning rohelist salatit. Külalised ei olnud kiidusõnadega kitsid! :-) NB! Väike nipp soola kasutamisel on see, et kalale peale puistatavat soola on mõistlik natukene veega niisutada, et ta kohe esimese hooga kalalt maha ei pudeneks.

Liisi
postitatud 15.07.2011 10:26

Kasutasin seda retsepti linaski valmistamisel. Väga hea sai. Kõrvale pakkusin isetehtud friikartuleid.

Anu
postitatud 24.08.2012 11:20

Tegin küll täpselt õpetuse järgi, aga minul tuli 2-kilone latikas tulisoolane. Rookisin küll soomustest puhtaks enne soola panemist. Ei tea, mida ma valesti tegin, ei julgegi enam seda retsepti kasutada.