2 hiina kapsast (u 500 g)
5-10 tükeldatud talisibulat
100 g meresoola
2-4 tl gochugaru tšillipulbrit
1 sl paprikapulbrit (annab kena värvi)
2-3 küüslauguküünt
2 sl suhkrut
1 sl kimchi kastet soovi korral
5 g ingverijuurt või 1 tl ingveripulbrit
soovi korral pool hakitud sibulat
1 õun
1 sl kalakastet
Pese hiina kapsad. Lõika juure osa pikuti kaheks ja rebi kapsas pooleks. Suurema kapsa võib neljaks rebida. Lõika kapsad ristipidi u 5 cm viiludeks. Pane kapsas kihiti puhtasse kilekotti või suurde kaussi, puista kihtide vahele ohtralt soola. Suru kapsalehti käte vahel, nii et võimalikult palju vett eralduks ning lase 5-6 tundi soolduda. Sega umbes 3 tunni pärast.
Purusta õun, küüslauk ja ingver purustajas või riivi peene riiviga. Lisa saadud püreele tšillihelbed, kalakaste, suhkur ja soovi korral ka paprikapulber.
Lõika porgand ja/või redis tikkudeks, haki roheline sibul ja lisa pasta hulka. Hõõru korralikult segamini (kasuta kummikindaid)
Võta kapsas soolveest välja ning loputa külma veega - kapsas peaks olema selle aja jooksul pehmenenud. Sega kapsas vürtsipastaga korralikult kokku. Tõsta kapsas purki, vajuta koralikult kokku. Kata purk kaanega, aga ära sulge hermeetiliselt, sest gaasid peavad väljuma. Lase paar päeva toasoojas hapneda, vahepeal suru kapsast allapoole.
Valmis kimchi on üsna pehme konsistentsiga, aga mitte pudrune. Suuremad tükid peaksid ikka veel hamba all krõmpsuma. Valmis kimchi sulge korralikult ja hoiusta külmikus.
Pildid tegi Nami-Nami toimetaja Ilse.
Millal lisatakse hakitud sibul, õun ja redis?
Rein- lisa siis kui ise tahad
Tänud!
Kas selle korea tšillipastaga saab ka teha kui tsillihelbeid pole?
Ave, jah, aga doseerima pead ise :)
Kimchi
Korealaste kuulus kimchi-salat niisama söömiseks, samuti võib kimchi't lisada erinevatesse korea roogadesse, vokkidesse jne.