225 g nisujahu
1.25 dl võid
4 sl jääkülma vett
Täidis:2.5 dl vett
2.5 dl suhkrut
4 sl maisitärklist
400 g külmutatud kivideta hapukaid kirsse (nt Härmavili)
näputäis soola
Tainas: Sega jahu võiga puruseks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks. Vormi tainas palliks ning pane järgmise päevani külmkappi.
Järgmisel päeval jaota tainas kaheks. Rulli üks tainatükk kergelt jahusel laual õhukeseks kettaks ning vooderda sellega 20 cm pirukavorm. Teine tainatükk rulli samuti õhukeseks ning lõika pealt sälguliseks (selleks on olemas spetsiaalsed "lattice" pressid).
Kirsitäidis: Sulata kirsid toatemperatuuril ja nõruta - peaksid saama umbes 5 dl kirsimahla. Vajadusel lisa mahlale veidi suhkrut. Lisa niipalju vett, et saad 7 dl mahla.
Võta 2 dl mahla ja sega tärklisega.
Sega ülejäänud mahl 1.75 dl suhkrut ja sool potis ning kuumuta keemiseni. Lisa mahla-tärklise segu ning kuumuta tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni kissell on selge.
Tõsta pott tulelt, lisa ülejäänud suhkur ning sega hoolega. Kalla segu kirssidele ning sega puulusikaga läbi. Jahuta.
Kalla kirsikompott pirukapõhjale ning kata sälguliseks lõigatud tainakaanega. Küpseta 220-kraadises ahjus 35-40 minutit.
Kirsikooki serveeriti Twin Peaksi 1991. a. septembris linastunud episoodis.
Pildi tegi TRIINPVR.
Oleks võinud alt nati rohkem küpsetada, 35 min krõbedas 200+ ahjus ja alt jäi selline üsna heledake. Vaatamata mainitud tagantjäreletarkustele, oli mu meelest hea hapu kook. Valge plombiiriga sobis hästi :)
Twin Peaksi kirsikook
"...And if you're ever in Los Angeles, Diane, try Twin Peaks Cherry Pie at DuPars Restaurant and Bakery."