Twin Peaksi kirsikook

"...And if you're ever in Los Angeles, Diane, try Twin Peaks Cherry Pie at DuPars Restaurant and Bakery."

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

225 g nisujahu

1.25 dl võid

4 sl jääkülma vett

Täidis:

2.5 dl vett

2.5 dl suhkrut

4 sl maisitärklist

400 g külmutatud kivideta hapukaid kirsse (nt Härmavili)

näputäis soola

Valmistamine

Tainas: Sega jahu võiga puruseks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks. Vormi tainas palliks ning pane järgmise päevani külmkappi.

Järgmisel päeval jaota tainas kaheks. Rulli üks tainatükk kergelt jahusel laual õhukeseks kettaks ning vooderda sellega 20 cm pirukavorm. Teine tainatükk rulli samuti õhukeseks ning lõika pealt sälguliseks (selleks on olemas spetsiaalsed "lattice" pressid).

Kirsitäidis: Sulata kirsid toatemperatuuril ja nõruta - peaksid saama umbes 5 dl kirsimahla. Vajadusel lisa mahlale veidi suhkrut. Lisa niipalju vett, et saad 7 dl mahla.

Võta 2 dl mahla ja sega tärklisega.

Sega ülejäänud mahl 1.75 dl suhkrut ja sool potis ning kuumuta keemiseni. Lisa mahla-tärklise segu ning kuumuta tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni kissell on selge.

Tõsta pott tulelt, lisa ülejäänud suhkur ning sega hoolega. Kalla segu kirssidele ning sega puulusikaga läbi. Jahuta.

Kalla kirsikompott pirukapõhjale ning kata sälguliseks lõigatud tainakaanega. Küpseta 220-kraadises ahjus 35-40 minutit.

Nipid ja soovitused:

  • Crisco on Ameerikas populaarne taimerasv. Selle võib asendada võiga, mis annab parema maitse, aga Crisco annab rabedama taina.

Kirsikooki serveeriti Twin Peaksi 1991. a. septembris linastunud episoodis.

Pildi tegi TRIINPVR.

LISA KOMMENTAAR

Triinpvr
postitatud 31.05.2010 08:33

Oleks võinud alt nati rohkem küpsetada, 35 min krõbedas 200+ ahjus ja alt jäi selline üsna heledake. Vaatamata mainitud tagantjäreletarkustele, oli mu meelest hea hapu kook. Valge plombiiriga sobis hästi :)