50-60 g kuivatatud kivipuravikke
5 dl sooja vett
175 g odrakruupe
2.5 l veisepuljongit
4 sl magedat võid
2 kooritud ja hakitud porgandit
2 hakitud varssellerit
Paksendamiseks:150 g hapukoort
3 sl nisujahu
4 sl hakitud värsket tilli
Eelmisel õhtul:
Pane seened väikesesse kaussi. Lisa vesi ja leota järgmise päevani.
Supi valmistamine:
Pane nii seened kui ka leotusvesi väikesesse potti. Keeda vaiksel tulel umbes 40 minutit, kuni seened on pehmed. Nõruta, aga hoia seenekeeduvesi alles. Haki seened jämedalt ja pane kõrvale.
Pane odrakruubid ja 7,5 dl puljongit väikesesse potti. Kuumuta keemiseni ning keeda umbes 45 minutit, kuni kruubid on pehmed. Lisa või, sega ja pane kõrvale.
Kuumuta keskmise suurusega potis ülejäänud puljong, porgandid, seller, seened ja seenekeeduvesi keemiseni. Lisa keedetud kruubid koos vedelikuga. Maitsesta soola ja pipraga.
Sega väikeses kausis hapukoor jahuga. Sega tasakesi juurde 2 dl kuuma supileent. Lisa hapukoore-jahu segu ning till supile, suppi hoolega segades.
Serveeri kohe.
Foto tegi ZOOZI.
Väga maitsev. Mees sõi veel viimase kausitäie ära, kuigi tuli just söömast, kiitis samuti!
Mälestused supist on veel kirkad. Seega otsisin retsepti üles ja panen seened uuesti potti. Väga väga maitsev!
Super(hea) supp! Avastasin selle retsepti sügisel, kui oli tõeline seeneuputus. Mina kasutan vahel puravike asemel ka seeneseljankat. Väga mõnus külma ilma toit.
Poola kruubi-seenesupp 'Krupnik'
Krupnik on Poola päritolu tummine kruubi-seenesupp. Kasuta kuivatatud kivipuravikke (porcini või poolakate borowik).