Pähkli-iirisekook

See retsept on pärit Nami-Nami Pille ema kolleegi käest ja tuntud nende peres kui 'Ello pruun kook'. Kondenspiimakreemiga valmistatud kook on hästi magus, aga väikestes kogustes väga maitsev!

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

2 dl keefirit

2 dl pohlamoosi

2 muna

4 dl nisujahu

1 sl söögisoodat

Kreem:

400 g ehk 1 metallpurk suhkruga kondenspiima või keedetud kondenspiima

150 g toasooja võid

Kaunistuseks:

hakitud sarapuupähkleid

Valmistamine

Sega keefir, moos ja munad. Sega jahu soodaga, lisa keefiri-muna segule ja sega ühtlaseks. Kalla tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kook on küpsenud.

Kreemi jaoks keeda avamata kondenspiimapurki rohkes vees 1-1,5 tundi. Lase jahtuda. (Kui kasutad keedetud kondenspiima, siis seda saad kohe kasutada).

Jahtunud keedetud kondenspiim sega toasooja võiga ühtlaseks massiks.

Lõika küpsenud koogipõhi pooleks. Määri ühele koogitükile kreemi, tõsta peale teine koogitükk. Kata pealt ülejäänud kondenspiimakreemiga ning kaunista hakitud pähklitega.

Hoia serveerimiseni külmas.

Nipid ja soovitused:

  • Kondenspiima võib keeta eelmisel päeval. Kindlasti kasuta metallpurgis kondenspiima!
  • Pähklid on maitsvamad, kui neid enne kasutamist kergelt kuival tulisel pannil röstida. Enne koogile panemist lase pähklitel jahtuda.
LISA KOMMENTAAR

TV
postitatud 24.09.2023 19:24

Väga hea kook. Lihtne valmistada. Aitäh, retsepti eest!

blanco
postitatud 02.10.2023 17:51

Kreemil ei olnud viga, aga põhi maitses nagu svamm (mitte et ma seda kunagi maitsnud oleksin). Ei välista, et viga minus.