100 g värskeid või külmutatud vaarikaid
85 g suhkrut
4 sl punast veiniäädikat
2 sl hakitud punast sibulat
1 sl sinepipulbrit
0.5 tl soola
0,5 tl sidrunimahla
2 dl oliiviõli
1 sl mooniseemneid
Juustuviilud:400 g pehmemat 'halukujulist' kitsejuustu
1 suur muna
1 sl vett
nisujahu või jahvatatud mandleid
1 dl mandlilaaste
2 sl sulatatud võid
Serveerimiseks:175-200 g erinevat lehtsalatit - noori värskeid salatilehti, nt
tammelehesalatit ja rukolat e. põld-võõrkapsast
võilillelehti või friseesaöatot
hapuoblikaid või verevaid oblikaid
punast salatsigurit
Sega esimesed 7 ainet (vaarikad, suhkur, veiniäädikas, punane sibul, sinepipulber, sool ja sidrunimahl) köögikombainis. Lisa vähehaaval õli (köögikombain ikka veel keerleb). Lisa mooniseemned ning sega veel 5 sekundit. Pane vaarikakaste kõrvale.
Kuumuta ahi 180°C. Lõika "kitsejuustuhalg" neljaks viiluks. Suru kitsejuustuviilud umbes 1 cm paksusteks ketasteks.
Sega väikeses kausis muna ja 1 sl vett. Pane (mandli)jahu teise väikesesse kaussi. Aseta mandlilaastud taldrikule. Veereta kitsejuustuviile jahus, siis kasta munasegusse ja seejärel suru kergelt mandlilaastude sisse.*
Aseta juustuviilud klaasist ahjuvormi, nirista peale sulavõi ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni mandlilaastud on kergelt kuldsed.
Jaota värsked ja väikesed salatilehed 4 taldriku vahel. Aseta igale salatikuhjale 2 sooja juustuviilu, nirista peale vaarikakastet ning serveeri kohe.
Retsept on mugandatud USA ajakirjast Bon Appétit (August 2001, Almond-crusted goat cheese salad with raspberry dressing).
Ei ole ise küll seda salatit veel valmistanud, aga olen valmistamise juures olnud ja salatit söönud. Väga efektne salat - rohelised salatilehed ja punane vaarikakaste on ilus ja värvikirev kombinatsioon. Sobib hästi piduliku õhtusöögi alustuseks. Vaarikakastet on nelja salatiportsjoni jaoks liiga palju, aga seda saab järgmiste päevade jooksul kasutada teiste salatite maitsestamiseks.
Täpsustan, et olen nüüdseks seda paar korda ikka ise ka teinud ja väga mõnus on, eriti see kaste!!
Mul oli ainult kahte sorti salatilehti-rukola ja tammelehe ja kitsejuustuhalg oli ka suur. Salat maitses imehea ja kaste oli jube mõnus. Eriti meeldisid seal sees olevad mooniseemned. Mees tellis salatit juba järgmiseks hommikuks ka :)
Kitsejuustusalat vaarikakastmega
See salat on Blue Moon-nimelise restorani (Dayton, Ohio osariik) üks hitte. Põneva vaarikavinegretiga kitsejuustusalat sobib hästi kergemaks eineks või pidulikuks eelroaks.