Kartulite keetmine

Vanu ja värskeid kartuleid keedetakse erineval moel. Kuidas täpsemalt, on kirjas allpool.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

kartulit

vett

soola

Valmistamine

Värskete kartulite keetmine:

Pese kartulid, vajadusel kaabi õhuke koor maha ja pese kartulid uuesti. Pane soolaga maitsestatud keevasse vette ja keeda kaanega kaetud potis umbes 15 minutit.
Soovi korral lisa kartulitele keetmise ajal tillivarsi ja -seemneid.

Vanade kartulite keetmine:

Pese kartulid, soovi korral koori. Kooritud kartuleid hoia keemapanekuni külmas vees.
Pane kartulid külma vette - vett peab olema nii palju, et see kartuleid vaevu katab. Lisa sool.
Kuumuta kiiresti keema ja keeda kaanega kaetult pehmeks (20-30 minutit, olenevalt kartuli sordist ja suurusest). Tugevamal tulel saadakse muredamad, nõrgemal kuumusel vesisemad kartulid.
Vala vesi pealt (soovi korral tarvita supiks või kastmeks). Hoia kartuleid mõni minut kaanega kaetult kuumas, siis lase ilma kaaneta taheneda. Serveeri võimalikult kohe.
Kui keedetud kartuleid on vaja veidi aega soojas hoida, siis kata need puhta rätiku ja kaanega ning hoia soojas, kuid mitte kaua!

Juhised on mugandatud Salme Masso raamatust "Lihtsaid toite" (1988) . Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Tiramiiiisu
postitatud 29.09.2010 15:17

Seda ma küll ei teadnud, et värskeid ja vanu kartuleid erinevalt keedetakse, seega on kasulikud ka taolised õpetusretseptid.

Mailen
postitatud 15.02.2019 21:00

Tõepoolest huvitav. See oli mullegi uus ning kartulid tulid tõeliselt maitsvad. Tegin nimelt kartulisalatit vana kartuliga. Tõeline meistriteos :)

Nom
postitatud 02.03.2017 16:48

Hea

Keedu Vello
postitatud 26.12.2022 14:49

Head keedekartulat pole ammu saanud :(

Maalt ja hobusega
postitatud 11.12.2023 11:16

Sain targemaks!

Juhan Tuhvel
postitatud 27.02.2024 13:39

Kartulite panemine külma vette Millal eelistada: Kui eelistad ühtlast tekstuuriga kartuleid või kui keedad suuri või ebakorrapärase kujuga kartuleid. Kuidas käitub: Kartulid kuumenevad aeglaselt ja ühtlaselt, mis aitab kaasa tärklise geelistumisele ilma, et väliskiht liigselt pehmeneks enne sisemuse keetmist. See meetod sobib hästi kartulisalati või muude roogade jaoks, kus on oluline, et kartulid säilitaksid oma kuju ja tekstuur oleks ühtlane.

Juhan Tuhvel
postitatud 27.02.2024 13:39

Kartulite panemine keevasse vette Millal eelistada: Kui soovid kiiremat keetmisprotsessi või kui valmistad kartulipüreed, kus on soovitav pehmem tekstuur. Kuidas käitub: Kartulid puutuvad kohe kokku kõrge temperatuuriga, mis võib kiirendada väliskihi pehmenemist. See meetod on hea, kui soovid kartuleid, mille väliskiht on pehmem ja sisemus kiiremini valmib.

Juhan Tuhvel
postitatud 27.02.2024 13:40

Sool parandab kartuli loomulikku maitset, aitab säilitada nende tekstuurilist terviklikkust keetmise ajal ja vähendab tärklise lagunemist.

Juhan Tuhvel
postitatud 27.02.2024 13:41

mulle tundub, et 1988 a raamatu aeg hakkab vaikselt ümber saama...