Mornay kaste

Valgest põhikastmest ehk bešamellkastmest tuletatud kaste Sauce Mornay on maitsestatud juustu ja sinepiga. Sobib hästi üleküpsetamiseks ehk gratineerimiseks - fotol on see nt keedetud lillkapsaõisikutele valatud, ent Mornay kaste sobib hästi erinevate köögiviljade ja mereandide lisandiks.

Juust peaks olema Gruyère ja Parmesani segu, ent võib kasutada ka Emmentali või valget Cheddari juustu.

Kogus
6 dl (neljale kuni kuuele)
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 väike sibul

4 tervet nelgitera

1 loorberileht

50 g võid

50 g nisujahu

6 dl piima

riivitud muskaatpähklit

soola ja musta pipart

75 g riivitud juustu

1 tl Dijoni sinepit

2 munakollast

4 sl 35% rõõska koort

Valmistamine

Torka nelgid kooritud sibula sisse. Pane "nelgisibul" koos loorberilehe ja piimaga potti ning kuumuta tasakesi keemiseni. Keeda 4-5 minutit, siis tõsta tulelt ja lase veidi jahtuda.

Sulata teises paksupõhjalises potis või tasasel tulel. Lisa jahu ja kuumuta segades umbes minut aega, kuni jahu-võisegu (ehk roux) on helekollane. ÄRA PRUUNISTA!
Võta pott tulelt. Aseta poti kohale sõel ning kalla maitsestunud ja jahtunud piim potti. Siis tõsta sõel eemale ning vispelda kohe kaste ühtlaseks!

Pane pott uuesti tulele ning jätka kuumutamist 4-5 minutit, kastet vispliga segades, kuni kaste keema hakkab ja pakseneb.

Alanda kuumust ja kuumuta veel tasasel tulel umbes 15 minutit. Kui kaste on läikiv ja ühtlane, siis maitsesta soola, pipra ja muskaadiga.

Tõsta kaste tulelt, sega juurde riivitud juust ja sinep ning rõõsa koorega klopitud munakollased.

Serveeri nt keedetud lillkapsaõisikutega, soovi korral võid roa ahjus üle küpsetada ehk gratineerida.

NB! Vaata ka klassikalise bešamellkastme retsepti.

LISA KOMMENTAAR