100 g võid
300 g nisujahu (5 dl)
4 sl suhkrut
0.25 tl kaneeli
0.25 tl jahvatet nelki
veidi riivitud muskaatpähklit
Vahele:1.25 dl paksemat moosi omal valikul
Mandlibeseekate:4 sl suhkrut
1 tl sidrunimahla
2.5 dl hakitud kooritud mandleid
Haki või jahu hulka, lisa ülejäänud ained ja sega ühtlaseks. Pane tainas 30 minutiks jahedasse.
Siis rulli tainas 1 cm paksuseks ja aseta kergelt võiga määritud ahjuplaadile. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni põhi on helepruun.
Lase jahtuda, määri peale moos.
Katte jaoks sega tugevaks vahustatud munavalged, suhkur, sidrunimahl ja hakitud mandlid ettevaatlikult.
Määri mandlibesee jahtunud tordipõhjale ning küpseta 130kraadises ahjus tund aega, kuni besee on kenasti läbi küpsenud.
Mul kate ei tulnud küll nii krõbe kui mäletan sel koogil olevat, aga maitse oli küll sarnane. Vahele panin tikri-apelsinimoosi. Põhja pidin ka natuke timmima, kuna antud rasvakogusega ma küll tainast ei saanud, ainult puru. Lisasin natuke võid ja paar sl vett juurde. Muidu oli aga igati rammus ja maitsev kook :)
põhjas asendasin suhkru meega ja nisujahu täistera nisujahuga. vahele panin maasika-sidrunimoosi, üllatavalt hea maitsega kook
Küpsetasin pühadeks retseptis antud ainete ja koguste järgi Kraakovi kooki. Olen pettunud, sest tulemus oli täiesti erinev sellest õigest nõukaaegsest Kraakovi koogist, mida sai osta igast leivapoest või -osakonnast. Tolleaegne kook oli kaetud läikiva, poolkõva mandlimassiga, sellel valminud küpsetisel tulemuseks aga tuhm ja ebamäärane besee-mandlimass. Kas leidub enam kedagi, kes teaks selle õige Kraakovi koogi retsepti ning valmistusviisi?
Krakovi kook käib ikka mandlitega mitte mingisuguste kookoshelvestega.See kook on midagi muud kui krakovi kook,kahjuks.
Kamme, aga Nami-Nami retseptis ongi ju mandlilaastud beseekihi sees?!?!
Krakovi kook
Maitsev koogiklassika poola köögist.