1 kg küpseid maitsvaid tomateid
3-4 sl kvalitseetset oliiviõli
3-4 värsket küüslauguküünt
näpuotsaga tšillihelbeid soovi korral
soola ja musta pipart
0,25 tl kuivatatud punet või mõned värske basiiliku lehed
Kui soovid, võid tomatid esmalt koorida. Selleks tee iga tomati alla terava noaga väike ristlõige ning kasta tomatid keevasse vette u 20-30 sekundiks. Siis kasta tomatid 30 sekundiks jääkülma vette ning seejärel nõruta. Koori tomatid ja lõika väiksemateks tükkideks. (Koorimine ei ole kohustuslik!)
Kuumuta oliiviõli pannil, lisa hakitud küüslauk ja hauta pehmeks. Lisa umbes 2,5 cm kuubikuteks lõigatud tomatid ja veel veidi õli. Maitsesta soola, pipra ja tšillihelvestega. Kuumuta krapsakal tulel umbes 15 minutit aeg-ajalt kastet segades.
Timmi maitse parajaks. Kastmesse võivad jääda mõned tomatitükid, aga muidu peaks üsna ühtlaseks hauduma.
Kaste säilib kuni 3 päeva külmkapis või kuni 3 kuud sügavkülmas.
Pildi tegi Ilse.
Väga hea võimalus kasutada ära suvist tomatiuputust. Tomatid võiks kuuma veega ehmatamise abil ära ka koorida, tuleb parem kaste.
Maitsev, tegin talvistest "poetomatitest" ja lisasin sortsu tomatipastat ka, et maitse ikka tummisem saaks;) Kasutasime pitsade tegemiseks ja sobis suurepäraselt. Ma arvan et võib vabalt ka purustatud tomatitest teha kui pole parasjagu tomatihooaeg.
Maitsev!
Värske tomatikaste
Kasuta nn Marinara kastet erinevate itaaliapäraste roogade valmistamiseks. Küüslauguküüned peavad olema värsked ja mahlakad; värskete tomatite asemel võid võtta 2 purgitäit häid konservitud (San Marzano) tomateid.