Kiirsoolatud kurgid

Toatemperatuuril muutuvad sellisel moel valmistatud kurgid mõnusalt hapuks juba kahe päevaga.

NB! Need kurgid ei ole mõeldud pikemaks säilitamiseks.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Suupiste
Lisategevused

Koostisosad

väiksemaid krõmpse avamaakurke

mustasõstralehti

tillivarsi ja -õisikuid

küüslauku

mädarõigast

soovi korral sinepiseemneid

soovi korral koriandriseemneid

Soolvesi:

1 l vett

2 sl jämedat soola

1 tl suhkrut

Valmistamine

Kiireks hapendamiseks vali väikesed ühesuurused kurgid. Pese kurgid hoolega puhtaks, soovi korral lõika varreotsad ära. Võimaluse korral leota kurke jääkülmas vees 6-12 tundi.

Lao kurgid klaaspurki kihiti mustsõstralehtede, küüslauguküünte ja tillivartega, soovi korral lisa ka kooritud ja viilutatud värsket mädarõigast või hakitud mädarõikalehti. Võib lisada ka sinepi-ja koriandriseemneid. Pealmine kiht olgu mustsõstralehed, millele aseta vajutis.

Keeda soolvesi ja vala see kuumalt kurkidele. Kurke võib maitsma hakata juba siis kui soolvesi on jahtunud aga järgmisel päeval on juba väga maitsvad.

  • 2 sl soola liitri vee kohta annab keskmise soolasusega kurgid. Kui Sulle meeldivad vähem soolased kurgid, siis võid soola vähem lisada (1 kerge kuhjaga supilusikatäis).
  • Paljud teevad "malasolenaja kurke" külma veega. Ka nii võib, siis vajavad kurgid lihtsalt veidi kauem aega valmimiseks. 

Pildi tegi ILSE.

LISA KOMMENTAAR

Hexy
postitatud 22.08.2010 19:07

Panin soola ja suhkrut suured lusikatäied ja jäi päris hea.

troll
postitatud 16.04.2013 17:13

elan vålismaal ja mustsøstra lehti raske hankida,et kas annab millegagi asendada

Viivian Peedo
postitatud 03.06.2018 22:19

mina olen kasutanud ka tamme ja kirsilehti

trollile vastuseks:
postitatud 13.08.2013 17:42

venelased, kes on teatavasti kurgisoolamise meistrid, panevad mõnikord lisaks ka kirsilehti (tervelt) ja mädarõikalehti (ka suurte tükkide või tervete lehtedena), lõuna pool ka kinzdat ehk koriandri rohelist osa (värskelt). Mustsõstra leht on peategelane igas retseptis, aga selle puudumisel võib proovida asendamist kirsilehtedega ning koriandriga. Neid on ehk laiemas ilmas ka saada. Mädarõika puudumisel proovige asendada see ühe väikse terava punapipraga (kuid mitte tśilli) - see tuleb lisada väikesteks tükkidest hakituna. Loodan, et õnnestub!

Pille
postitatud 07.06.2016 18:30

Kiidan ka, väga hästi töötav retsept :) Mulle meeldivadki kõige enam sellised 1-2päevased kurgid, mõnusalt mahedad, aga parajalt maitsekad.

Pille
postitatud 21.06.2016 07:11

Meie esimesest laarist jagus nädalaks ja mind ennast üllatas, et ka nädala pärast olid veel mõnusalt mahedamaitselised :) Kiidan veelgi rohkem :D

Terje Adler
postitatud 21.06.2017 22:40

Kiirsoolatud kurgid said eile purki :)