Feijoada

Brasiilia rahvusroog, tummine sealihahautis mustade ubadega (feijão tähendab portugali keeles ube).

Kogus
kaheksale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

250 g kuivatatud ube

- soovitatavalt musti ube

100 g läbikasvanud seakülge (peekonit)

500 g suitsuribi

3 chorizo vorsti

500 g sea kaelakarbonaadi

3 sibulat

4 küüslauguküünt

näpuotsaga tšillihelbeid

praadimiseks oliiviõli

2 loorberilehte

2 sl valge veini äädikat

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

riisi

hakitud värsket koriandrit või peterselli

vürtsikastet

apelsinisektoreid

Valmistamine

Paned oad eelmisel õhtul külma veega likku. Järgmisel päeval kurna, loputa ja kurna uuesti. 

Lõika peekon õhukesteks ribadeks. Lõika kaelakarbonaad 5 cm kuubikuteks. Tükelda sibul, haki küüslauk.

Kuumuta paksupõhjaline pott tugeval tulel. Lisa peekoniribad ja prae krõbedaks. Võta peekon kurnlusikaga välja, eraldunud rasv jäta potti. Pruunista searibid ja kaelakarbonaaditükid jaokaupa samas rasvas. Maitsesta iga ports soola-pipraga, siis tõsta liha kurnlusikaga kaussi ootama. 

Lisa potti sibul, küüslauk ja tšillihelbed, vajadusel lisa veidi õli. Maitsesta soola-pipraga, prae umbes 8 minutit, kuni sibul on pehme.

Pane pruunistatud liha uuesti potti. Lisa loorberilehed, veiniäädikas ja nõrutatud oad. Lisa nii palju vett, et komponendid oleksid kaetud (u 650 ml). Kuumuta keemiseni, siis alanda kuumust, kata kaanega ja hauta tasasel tulel 2 tundi või kuni oad on küpsed ja liha pehme. Kui vedelikku on liiga palju, siis hauta viimane tund aega ilma kaaneta. 

(Alternatiivina pane roog 3-4 tunniks 160-kraadisesse ahju hauduma).

Serveeri riisi, farofa, peterselli või koriandri, vürtsikastme ja apelsinisektoritega (apelsinimahla pigista hautisele). 

Nipid ja soovitused:

  • Brasiilias kasutatakse enamasti musti ube, ent Bahia piirkonnas kuivatatud punaseid ube ('kidney beans') või pruune ube; lisaks lisatakse tomateid, kartuleid, porgandeid jm köögivilju (Feijoada à Brasileira)
  • Tegemist on pidupäevaroaga, mida süüakse rahulikult ja nautides. Tüüpiline näiteks laupäeva pärastlõunal.
  • Roa sisse sobiksid hästi ka seajalad ja/või -kõrvad. 
  • The Guardian soovitab lisada veel paprikapulbrit, kuivatatud tüümiani (vt siia).

Mugandatud BBC Good Food'i lehelt (vt siia).

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 19.08.2016 18:59

Ma tegin hautamise ahjus. Ribid olid mul toored, mitte suitsutatud ja peekon oli suitsupeekon. Kõik haudus mõnusalt suussulavaks ja maitses tõesti väga hästi !