5 suurt munakollast
3 tl suhkrut
3 tl ehtsat vanillisuhkrut
2 dl 35% rõõska koort
2 dl 10% rõõska koort
Kaunistuseks:Klopi munakollased suhkruga kergelt läbi.
Kuumuta väikeses potis rõõsk koor (kohvikoor + vahukoor) peaaegu keemiseni. Kalla kuum kooresegu peene joana munakollasesegu hulka, seda hoolega segades. Koori tekkinud vaht lusikaga ettevaatlikult pealt ära. Jaota vorm sulavõiga pintseldatud brüleevormidesse või väikestesse kuumakindlatesse nõudesse, nii et kreemikihi paksus oleks umbes 2,5 cm.
Tõsta brüleevormid ahjupannile ning vala pannile niipalju kuuma vett, et see ulatuks umbes poole brüleevormi kõrguseni. Kata ahjuvorm pealt fooliumiga ning küpseta brüleekreeme vesivannis 160kraadise ahju keskosas umbes 50 minutit, kuni kreemid on läbi küpsenud, ent ikka veel 'võdisevad'.
Võta vormid vesivannist välja ning lase jahtuda. Kata täielikult jahtunud vormid kergelt toidukilega ning pane vähemalt 4 tunniks või üleöö külmkappi.
Enne serveerimist raputa peale õhuke kiht peenikest suhkrut ja põleta leeklambi* abil karamelliks.
Pildi tegi Kaare Sova.
Uskumatu kui maitsev! :D Täiesti ideaalne retsept!
väga maitses ja nii lihtne ju teha, kus ma küll varem olenud olen :)
Retsept õnnestus väga hästi ja tekstuur oli mõnusalt siidine. Minu jaoks oli see brüleekreem aga liiga munamaitseline, seega arvatavasti proovin ka teisi versioone.
Perfect ten. :) Täna pidime suhkrukooriku olude sunnil ahjugrilli abil karamellistama, aga gaasipõleti ajutisel puudumisel ajas asja ära ja meie magustoit oli oivaline.
Ei tea kas seda kuidagi nö koogina ei saaks teha, et küpsetan algul mingi põhja ja siis põhjale lisaks siis umbes 3-4kordse koguse, aga kardan, et mis sellest põhjast järgi jääb kui vesivannil vaja küpsetada??
Brülee ise oli väga hea, aga mul ei õnnestunud gaasigrilli all seda krõbedat suhkrukoorikut väga saada. Peab ikka vist leeklambi kuskilt omale soetama.
Olen seda sama teinud vähemalt 10 korda ja iga kord on ideaalselt õnnestunud. Kui täitsa esimest korda teed brüleekreemi, siis soovitan nina retseptis hoida ja vähimastki omaloomingust loobuda. (see on heasüdamlik nõuanne). :))
Mul kahjuks küpses üle, 50 min. vist paljuvõitu. Aga eks ma proovin uuesti.
Minu vaieldamatu lemmik :)
Tahaks vaniljesuhkru asemel kasutada naturaalseid vanillikaunu - kuidas see täpselt käib? Keedan piimas (kui kaua?), kaabin seemned välja ja panen kooresegusse, kui brüleed teen? Kas ühest kaunast selle retsepti puhul aitab võui võtta kaks?
Vanillikaun on originaal ja üks kaun annab päris tugeva maitse.
Maris, kui kasutad naturaalseid vanillikaunu(nagu mina), siis tee kaun lihtsalt pooleks ja keeda rõõsas koores. Kaunaga jääb hea tugev maitse väga kiiresti külge.
Proovisin täna ja see oli vastik. Ootasin paremat. Isegi rimis valmisdessert, mis tõenäoliselt pulbrist valmistatud, on maitsvam. Tegin kõik nagu retseptis öeldud :)
Kui vastik oli ilmselt oled kehv kokk. ????
Ka minu arvates on siinse retsepti järgi valmistatud brülee liiga munane. Küpses muidu parajaks ja kõik õnnestus hästi.
Tegin vanas gaasiahjus, kus temperatuuri ei saanud hästi kontrollida. Jäi veidi kauaks ahju, enam keskelt ei võdisenud, samas oli ikka mõnusa kreemise konsistentsiga. 3 tl suhkrut on minu meelest natuke vähe? Ma järgmine kord paneksin rohkem. Ja marjad juurde on kohustuslikud.
Sõbrad tulid soolaleivale ja kinkisid gaasipõleti, hea põhjus teha brüleekreemi. Esimese korra kohta oli päris tubli saavutus, kuigi maitsepoolest minu lemmik ei olnud.
<p>Üks maailma parimaid magustoite - korraga nii külm kui kuum, krõbe kui siidiselt pehme. Marjadega serveeritult lisaks nii hapu kui magus. Ülimaitsev!</p> <p>Foolium oli ootamatult otsa saanud, kasutasin selle asemel küpsetuspaberit. Minu ahjus oleks tahtnud 10 minutit vähem olla. Natuke küpsesid üle, aga ega ma ei käinud ka pidevalt kontrollimas.</p> <p>Küpsetamise temperatuurid kõiguvad olenevalt retsepti autorist päris palju. Olen kohanud ka retepti, kus 150-kraadises ahjus tuleb brüleekreemi hoida vaid 35 minutit. Pärast esimest katsetust saab selgeks, kuidas oma ahi selle magustoiduga käitub, järgmine kord juba lihtsam.</p> <p>Suhkrukiht ei tohi ka liiga õhuke olla, siis ei teki ühtlast karamellikihti. See ka harjutamise asi :)</p>
Toidutare retsepti järgi tuleks enne ahju panemist koore-muna segu veevannis paksendada.. Ahjus 55 min juba ja paksenemist siinse retepsti järgi pole veel märgata.
Tegin, tuli välja (st lihtne teha) ja täitsa söödav. Natukene oli küll muna/piima maitset, võib-olla panna natukene rohkem suhkrut ja 1 munakollane vähem? Eks annan kunagi teada, kui veel teen. :)
Minu jaoks tuli liiga munamaitsega, paneksin ühe munakollase vähem. Vanillisuhkrut panin rohkem, ikka ei tulnud piisavalt intensiivne maitse. Ilmselt päris vanillikaunaga oleks parem.
Minu maitsele oli vàhe magus. Ja ahju pannes kraad ja minut tundus mulle liiast, tegin 150 kraadiga ja 40 minutit. Minu ahjuga rohkem oleks munapuder olnud.
Mul see juba terve tund ahjus ja ikka täiesti vedel.
Mul oli ka tund ahjus ja ei midagi ikka vedel kui teine tund veel lasts sai valmis
Nipi ja Jupp, kontrollige igaks juhuks oma ahju termostaati, ilmselt valetab. Poolteist-kaks tundi on siiski liiast, ahi liiga jahe.
Kõik on ilus ja kena, aga mida teha selle järele jäänud munavalgega?
Pavlova? Beseed? Sefiir? Munavalgekook? Variante on palju, retsepte ka.
Nami-Nami brüleekreem
Crème brûlée ehk eestipärasemalt brüleekreem on klassikaline prantsuse magustoit, mille valmistamiseks tuleks kasutada kvaliteetset vaniljesuhkrut ning abiks on ka leeklamp.
Nii leeklambi kui ka sobivad vormid brüleekreemide valmistamiseks leiate kauplusest Apelsin.